"Principele", de Niccolò Machiavelli, împlineşte 500 de ani

Tratatul "Principele" de Niccolò Machiavelli, considerat cartea fondatoare a ştiinţelor politice, va împlini pe 10 decembrie 500 de ani de existenţă, prilej cu care Biblioteca Naţională din Florenţa organizează o expoziţie omagială.

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului "Principele", de Niccolò Machiavelli, împlineşte 500 de ani

"Principele", de Niccolò Machiavelli, împlineşte 500 de ani

Diplomatul şi filosoful politic Niccolò Machiavelli (1469 - 1527) a terminat tratatul "Principele" pe 10 decembrie 1513, după numai zece luni de lucru, eveniment pe care i l-a transmis într-o scrisoare prietenului său Francesco Vettori.

Alături de "Pinocchio" de Carlo Collodi, "Principele" este cartea italiană cea mai tradusă în toată lumea, a precizat Valdo Spini, preşedintele comitetului florentin pentru evenimentele de sărbătorire a celor 500 de ani.

Cu acest prilej, între 10 decembrie şi 22 februarie 2014, Biblioteca Naţională Centrală din Florenţa organizează expoziţia "La via al «Principe»: Niccolò Machiavelli da Firenze a San Casciano"/ "Drumul către «Principele»: Niccolò Machiavelli de la Florenţa la San Casciano", ce retrasează geneza tratatului scris de filosoful florentin şi contextul umanismului italian.

Organizatorii speră că expoziţia va dezminţi "stereotipul machiavelismului, răspândit pe larg în Italia şi în lume, potrivit căruia viclenia, duplicitatea şi oportunismul sunt trăsăturile caracteristice ale italienilor."

Membru al unei familii nobile din Florenţa, Machiavelli devine, după studii de drept, secretar al cancelariei în timpul celei de-a doua republici florentine (1494-1512), guvernată de Girolamo Savonarola, pentru care efectuează misiuni diplomatice.

După întoarcerea familiei de Medici la putere, este capturat pentru complot şi torturat, dar nu mărturiseşte nimic, apoi este exilat în San Casciano. În timpul acestui exil va scrie "Principele", "rodul experienţei sale şi al reflecţiilor survenite în timpul activităţii de diplomat", a precizat Valdo Spini.

În expoziţie vor putea fi admirate în jur de 90 de documente şi manuscrise semnate de Machiavelli, printre manuscrisul "Artei războiului", scrisori în limbaj cifrat, dar şi portrete şi picturi din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, a explicat Silvia Alessandri, director adjunct al Bibliotecii Naţionale din Florenţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici