- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (07.06.2011, 16:31)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Producătorul de film Cedomir Kolar: Noul val românesc de film este un tsunami ce nu poate fi oprit
Producătorul de film Cedomir Kolar, membru în juriul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca, afirmă că noul val din cinematografia românească este "un tsunami ce nu poate fi oprit", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
20 afișări
Producătorul Cedomir Kolar a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este onorat să facă parte din juriul TIFF şi a spus că cinematografia românească este un fenomen de succes pe termen lung.
"Sunt din nou la Cluj, am mai fost în 2003 sau 2004, am ajuns aici şi mă simt onorat să fiu aici, este un program eclectic, foarte amestecat şi avem o sarcină dificilă în faţă, ca juriu. În ultimii şapte sau opt ani aţi avut mulţi regizori noi care s-au adăugat numelor cunoscute peste hotare, nu trebuie să vă temeţi dacă nu mai câştigaţi premii la festivaluri, nu depindeţi de aceste mari premii şi faptul că aţi stabilit un brand nu înseamnă că va trece interesul şi impactul, nu e un fenomen ca valul Ungaria sau Cehia, e un tsunami românesc, ce nu poate fi oprit", a spus Kolar.
Producătorul de film a adăugat că filme precum "Eu când vreau să fluier, fluier" dovedesc faptul că românii ştiu să facă filme contemporane, nu legate neapărat de trecut, filme de succes.
"Festivalul TIFF îşi căuta viziunea, drumul, acum are propriul caracter, personalitate, identitate şi e greu să faci asta între mii de festivaluri pe planetă. Succesul cinematografiei româneşti, al noului val, a atras atenţia şi asupra TIFF, îmi place să îl compar cu un festival similar din Sarajevo. Un lucru bun este că festivalurile distrag atenţia publicului de la filmele obişnuite spre un alt tip de film. Sunt producător, a pirata e jaf, le-am interzis şi prietenilor mei să facă asta. Internetul este bun când sunt vizionări plătite, dar e rău când e piraterie. Dacă vom continua aşa, nu vor mai fi succese la cinema, pentru că nu va mai fi cine să le vadă, de aceea cred că acest fenomen trebuie să înceteze", a spus Kolar.
Un alt membru al juriului TIFF, Laurence Herszberg, director general al "Forum des Images", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că a mai fost la TIFF pentru Zilele Filmului Românesc, anul trecut, şi a rămas plăcut impresionată.
"Eram foarte interesată de noile filme din România şi de ce se întâmplă cu noul val. Este foarte interesant să văd ce se mai întâmplă cu filmele româneşti, deşi nu am citit nimic despre filme din catalog, am văzut două filme din competiţie, cred că e de apreciat faptul că nu sunt filme care au rulat în festivaluri mari, nu le vezi prea uşor, e un lucru bun şi pentru public şi pentru juriu. Este o şansă pentru coproducţii cu România, vedem multe filme bune, oamenii din toată lumea sunt interesaţi de filmele româneşti, fenomenul filmelor româneşti va rezista (...) Filmul lui Radu Muntean a fost distribuit în 24 de ţări, Franţa e cea mai importantă ţară pentru filmele româneşti. Criteriile vor fi subiective, vom accepta să ne batem, să dezbatem despre film. Oamenii vor să vadă şi altceva faţă de filmele americane, TIFF seamănă cu Sarajevo (...) Internetul este rău pentru film, pelicula e gândită pentru marele ecran, am adus seriale de pe net pentru a mă uita la ele, pentru a vedea dacă le aduc la festival", a spus Laurence Herszberg.
Un alt membru al juriului, Uberto Pasolini, producător şi regizor, a afirmat că TIFF este festivalul său preferat.
"Cinematografele sunt pline, asta e tot ce îşi poate dori un realizator de film. Sunt foarte bucuros să fiu aici, sunt pentru prima dată în juriu, sunt plăcut surprins de selecţie, am acceptat cu mare bucurie invitaţia lui Mihai Chirilov şi de abia aştept să văd «Reconstituirea». Este un moment când un cinema este descoperit, problema cea mai mare este să menţină contactul, comunicarea cu audienţa, cu oamenii care se uită la filme din toată lumea. Cel mai important lucru pentru un film este să poată discuta cu publicul", a spus el.
Regizorul Radu Muntean, membru în juriul TIFF, a declarat, la rândul său, că este prieten cu TIFF de nouă ani.
"Acum stau într-un hotel mai bun, e prima oară când sunt în juriu, sper să mă descurc, am încredere în selecţia făcută de Chirilov. E important că filmele sunt selecţionate în festivaluri, premiile ţin de judecata subiectivă a unui grup mic de oameni. Singurul criteriu de selecţie a câştigătorului vor fi punctele noastre de vedere şi gusturile personale. Aici contează atmosfera şi aici e publicul ideal, pe care mi l-aş dori oriunde în cinema, e valabil şi pentru noi ce spunea Pasolini, nici publicul românesc nu e interesat de filmul românesc", a spus Munteanu.
Actriţa şi producătoarea din Bulgaria Vesela Kazakova, membru în juriul TIFF, a apreciat selecţia filmelor din competiţie.
"Selecţia nu e comună, e foarte bună. Nu are de ce să vă fie frică de un recul al cinematografiei româneşti, acest fenomen va continua, în fiecare an aveţi aici filme foarte bune. Fenomenul filmului românesc a fost un exemplu pentru noi, cei din Bulgaria, şi va fi un viitor bun. Eu aleg cu inima", a spus Kazakova.
Un număr de 12 filme se întrec pentru trofeul TIFF 2011, printre care şi producţia românească "Principii de viaţă" de Constantin Popescu.
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a început, vineri, la Cluj-Napoca, unde urmează să se desfăşoare până duminică. Ediţia de la Sibiu va avea loc între 15 şi 19 iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe