- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (05.06.2010, 23:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protest la Gala TIFF faţă de proiectul de modificare a Legii cinematografiei, aprobat de Senat
Cineaştii şi actorii prezenţi sâmbătă seară la Gala TIFF s-au urcat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, în semn de protest faţă de proiectul de modificare a Legii cinematografiei, iniţiat printre alţii de Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu şi Radu F. Alexandru şi aprobat deja de Senat.
Urmărește
27 afișări
Actorul Victor Rebengiuc (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)
Actorul Victor Rebengiuc a dat tonul protestului, spunând că va citi "Proclamaţia de la Cluj", prin care va prezenta nemulţumirile industriei cinematografice legate de proiectul de modificare a actualei Legi a cinematografiei.
"Cinematografia funcţionează în baza unei legi. Filmele au fost făcute în baza aceleiaşi legi", a spus Rebengiuc, amintind că iniţiatorul propunerii de modificare a Legii cinematografiei este Sergiu Nicolaescu. La auzul numelui acestuia, cei prezenţi în sala Teatrului Naţional din Cluj au început să-şi exprime în mod vehement nemulţumirea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Fără criterii obiective de evaluare a proiectelor, cinematografia română riscă să se întoarcă cu 15 ani în urmă", a spus actorul, invitându-i pe scenă pe semnatarii protestului, printre care s-au numărat Radu Muntean, Alexandru Solomon, Alexandru Baciu, Ada Solomon, Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu, Maria Popistaşu, Radu Gabrea, Victoria Cociaş, Cristi Puiu, Anca Puiu, Florin Şerban şi Andrei Ujică. De asemenea, au fost invitaţi pe scenă şi toţi susţinătorii petiţiei, prezenţi în sală. Astfel, scena s-a umplut pe jumătate, în timp ce persoanele care au rămas în sală au aplaudat minute în şir.
Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, i-a rugat pe cei care susţin petiţia să îşi scrie numele la ieşirea din sală, pentru a fi semnaţi pe o scrisoare ce va fi înaintată Camerei Deputaţilor, săptămâna viitoare.
"Este pentru prima dată în ultimii ani când un astfel de protest este îmbrăţişat şi de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Ministerul Culturii", a mai spus Tudor Giurgiu.
Propunerea de modificare a Legii cinematografiei a fost aprobată de Senat pe 17 mai şi urmează să fie analizată de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.
Printre iniţiatorii propunerii se numără Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu şi Radu F. Alexandru. Una dintre prevederile prezente în proiectul de modificare a Legii cinematografiei este ca instituţia Centrul Naţional al Cinematografiei să fie coproducător.
O altă propunere este ca, în locul scenariului, elementul de bază al dosarului să devină decupajul regizoral. De asemenea, este cerută pentru dosar distribuţia filmului. Potrivit propunerii, comisia de selecţie poate fi formată exclusiv din oameni din industrie, fără critici de film. În locul selecţiei bazate pe puncte (acordate în funcţie de premiile câştigate anterior, rezultate de box office etc.) ar urma să fie instituit sistemul de admis/respins.
De asemenea, iniţiatorii propun înfiinţarea unei noi structuri - Administraţia Fondului Cinematografic -, reducerea finanţărilor nerambursabile pentru distribuitori. Totodată, printre modificările aduse se numără faptul că, dacă producătorul schimbă regizorul, noul regizor trebuie să urmeze decupajul iniţial propus pentru film.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) are loc între 28 mai şi 6 iunie, la Cluj-Napoca.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe