- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.03.2012, 11:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, în 18 proiecte culturale, la Olimpiada de la Londra
România va fi reprezentată în cadrul Olimpiadei culturale, ce va anima Londra cu ocazia desfăşurării Jocurilor Olimpice de Vară, prin 18 proiecte, într-un program coordonat de Institutul Cultural Român (ICR).
Urmărește
407 afișări
România, în 18 proiecte culturale, la Olimpiada de la Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Programul românesc în cadrul Olimpiadei Culturale, realizat şi coordonat de ICR prin ICR Londra, este constituit atât din proiecte elaborate de echipa ICR/ICR Londra, cât şi din proiecte avansate de operatori culturali independenţi, persoane sau organizaţii, selectate pe bază competitivă, printr-un concurs de idei lansat în aprilie 2011.
"Noul val românesc în cartierele olimpice" (aprilie-iunie, East End & ICR Londra) va aduce un masterclass şi ateliere de film susţinute de patru cineaşti români - scenaristul Alex Baciu, regizorul Radu Muntean, editorul Cătălin Cristuţiu şi actriţa Anamaria Marinca -, care vor lucra cu 20 de tineri aparţinând comunităţilor defavorizate din cele şase cartiere olimpice din estul Londrei. Scurtmetrajul realizat va fi prezentat într-o ceremonie specială la Festivalul de Film East End, care va avea loc la Londra în perioada 3 - 8 iulie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ministrul Educaţiei: ne confruntăm cu un demers bizar, izolaţionist, cu elemente de pseudoreligie
-
MAI susţine că „România este una dintre cele mai sigure ţări din lume”
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
Cineaşti premiaţi la cele mai importante festivaluri de film vor veni la Londra pentru a lucra cu tineri între 16 şi 25 de ani din cartierele olimpice (Tower Hamlets, Newham, Hackney, Greenwich, Waltham Forest şi Barking and Dagenham).
Evenimentul "Poezie şi sport: mari sportivi citesc din mari poeţi", programat pe 11 iunie, se va bucura de participarea olimpicilor Nadia Comăneci, Tanni Gray-Thompson, Edwin Moses şi Steve Williams, toţi multiplu medaliaţi cu aur, printre alţii, care vor citi din poeţi clasici şi contemporani, români şi britanici. Proiectul este realizat împreună cu organizaţia Poet in the City.
Spectacolul "20/20", în regia Gianinei Cărbunariu, va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru din Londra (LIFT), desfăşurat în perioada 12 iunie - 15 iulie, la Riverside Studios. LIFT, ce are loc bianual, în teatre, galerii de artă şi spaţii neconvenţionale, este cea mai mare manifestare dedicată teatrului internaţional din capitala britanică. Spectacolul Gianinei Cărbunariu, selectat de directorul executiv al festivalului, Mark Ball, este o producţie care pune în discuţie, prin mijloace teatrale, particularităţile convieţuirii româno-maghiare, bilingvismul şi conflictele ce pot apărea, cum ar fi confruntările interetnice din martie '90. Spectacolul a fost produs de Studio Yorick din Târgu Mureş în 2009 şi jucat de actori români din Bucureşti şi actori maghiari din Târgu Mureş.
Poeta Doina Ioanid va fi prezentă la Festivalul Poetry Parnassus (26 iunie - 2 iulie 2012, Southbank Centre). Poetry Parnassus se anunţă a fi cel mai mare festival de poezie internaţional organizat vreodată în Marea Britanie, cu 205 poeţi participanţi - câte unul din fiecare ţară concurentă la Olimpiada sportivă. Suita de evenimente se va finaliza cu o antologie de poezie, "The World Record", la care fiecare poet va contribui cu un poem în limba maternă. Poeta Doina Ioanid a fost selectată de juriul britanic pentru a reprezenta România la lecturile publice şi atelierele din cadrul festivalului.
Un spectacol dedicat liricii lui William Shakespeare, susţinut de Ion Caramitru şi Michael Pennington, va avea loc pe 2 iulie la Kings Place. Marii actori Ion Caramitru şi Michael Pennington, consideraţi de presa britanică "doi dintre cei mai mari interpreţi ai lui Hamlet din toate timpurile", vor recita din sonetele lui William Shakespeare şi vor rosti câteva monologuri celebre, în cadrul unui spectacol dedicat liricii dramaturgului britanic.
Artiştii Dan şi Lia Perjovschi vor susţine un masterclass la Hayward Gallery, în perioada 27 - 29 iunie. Proiectul Wide Open School (1 iunie - 9 septembrie), în cadrul căruia are loc masterclass-ul artiştilor români, constă într-o şcoală de vară care include seminarii, ateliere, prezentări şi proiecte colective, susţinute de peste 80 de artişti contemporani din 50 de ţări, într-o atmosferă departe de educaţia convenţională.
Sculptura "Alergător pe muchie/ Edgerunner" de Paul Neagu va fi amplasată, pe 27 iulie, în cartierul londonez Islington, în care a locuit artistul. Aceasta este prima operă a unui artist român expusă permanent în spaţiul public londonez.
Proiectul "Flux", de proiecţie video pe clădiri, realizat de Ioana Marinescu şi Tapio Snellman, va putea fi văzut de londonezi în iulie şi august, în Southbank Centre şi East End. "Flux" este o instalaţie video care reflectă dinamica urbană a estului Londrei din ultimii ani, puternic accelerată de construcţiile pentru Jocurile Olimpice.
Instalaţia "Cultural Stations" de Minodora Cerin şi Mircea Mărgărit va putea fi în schimb admirată în iulie-august, la Tower Bridge şi Trinity Square Gardens. Instalaţia urbană interactivă este compusă din trei module - "Staţia literară", "Staţia ştiinţifică" şi "Staţia multiculturală" -, cu un simbolism ilustrativ pentru Londra şi valorile olimpice. "Staţiile" funcţionează ca piese de mobilier urban, adresate unui public interesat să experimenteze un nou concept de relaxare în aer liber, ce îmbină creativ istoria culturală şi designul.
O altă instalaţie în spaţiul public este "PlayPoint Puzzle", de Miruna Amza, ce va fi amplasată în iulie-august, la Victoria Park/Mile End Park. Interpretare a unui joc interactiv pentru copii, adaptat la scară urbană şi cu o compoziţie arhitecturală inedită, "PlayPoint Puzzle" este compus din panouri mobile articulate, cu geometrii atipice. "PlayPoint Puzzle" este un loc de întâlnire, de conversaţie, de joacă, a cărui înfăţişare se metamorfozează în funcţie de răspunsul publicului.
Un alt proiect - "Nature in the City" - va aduce în capitala britanică sculpturi în fân, de mari dimensiuni (5 metri înălţime şi 2,5 metri lăţime), inspirate din istoria şi simbolistica Jocurilor Olimpice, realizate de Ernő Bartha, în iulie - august, în Victoria Park/ Mile End Park
Expoziţia "România la Olimpiade", cu imagini, text, obiecte şi documente originale (veşminte, echipamente, medalii şi documente istorice), filme care să cuprindă momente aurorale ale romanilor la JO, interviuri cu mari sportivi, intervenţii ale unor mari jurnalişti şi cronicari sportivi, va fi prezentată în perioada iulie - septembrie la ICR Londra.
Coregraful Arcadie Rusu va participa la Festivalul Big Dance (7 - 15 iulie, Opera Holland Park), cu un spectacol de dans contemporan inspirat din repertoriul operei Holland Park, gândit într-o manieră ce îmbină mişcarea corporală modernă cu dansurile tradiţionale româneşti. Arcadie Rusu va lucra, alături de alţi cinci coregrafi britanici şi internaţionali, în colaborare cu English National Ballet.
"Rădăcinile lui Brâncuşi - Hobiţa" - o casă autentică din secolul al XIX-lea, din zona Gorj, va fi reconstruită la Londra prin metode tradiţionale de către specialişti de la Muzeul Satului din Bucureşti şi experţi britanici de la organizaţia International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism (INTBAU), patronată de prinţul Charles, proiectul fiind semnat de Luminiţa Holban.
Proiectul include: o şcoală internaţională de tehnici tradiţionale de construcţie, coordonată de INTBAU, cu ajutorul experţilor de la Muzeul Satului, ce va dura două săptămâni, un program de evenimente conexe, desfăşurat după inaugurarea casei - expoziţie de interior tradiţional românesc, o prezentare despre arta lui Brâncuşi, un spectacol de muzică şi dans tradiţional, demonstraţii de meşteşuguri şi bucătărie românească -, un film care va documenta întreg procesul.
Instalaţia de arhitectură "Minimal Complexities" de Vlad Tenu va fi prezentată, în perioada 23 iunie - 8 iulie, la festivalul New London Architecture. Lucrarea lui Vlad Tenu dezvoltă diverse sisteme de construcţie a suprafeţelor minimale, cu aplicaţii în arhitectură şi design industrial sau chiar vestimentar. Proiectul a câştigat concursul de design şi fabricaţie digitală REPEAT, organizat de TEX-FAB in Houston, Texas. Selectat dintr-o serie de 95 de propuneri, proiectul a fost construit în 2011 de către echipa TEX-FAB, din 148 de seturi de componente, cumulând 2.368 de piese din aluminiu, într-un ansamblu cu proprietăţi structurale şi estetice deosebite.
Saxofonistul Lucian Nagy va participa la Festivalul River of Music (21 - 22 iulie, malurile Tamisei), eveniment internaţional de muzică etno şi jazz, desfăşurat pe şase scene reprezentând cele şase continente participante la Jocurile Olimpice: Asia în Battersea Park, Africa în Jubilee Gardens, Europa în Trafalgar Square şi Somerset House, America la Turnul Londrei, Oceania în Greenwich.
Un weekend românesc în cadrul Thames Festival (8 - 9 septembrie, Potters Fields Park, The Scoop) va aduce la Londra expoziţii culinare, concerte pop, rock, folk, demonstraţii de măiestrie şi proiecţii cinematografice, în apropierea iconicului Tower Bridge, în ultimele două zile ale sezonului olimpic. Festivalul Tamisei este cel mai mare festival în aer liber din Londra, care celebrează bogaţia culturală a comunităţilor ce locuiesc în capitală.
Pe 5 noiembrie, la Turnul Londrei, va fi prezentat proiectul "Videomapping" realizat de Kotki Visuals - o proiecţie video site-specific (animaţie digitală care integrează creativ suprafaţa de proiecţie), ce deconstruieşte şi remodelează elementele arhitecturale ale monumentului istoric din centrul Londrei. Kotki Visuals este un grup format din artiştii multidisciplinari Mihaela Kavdanska şi Dilmana Iordanova, ce au în portofoliu numeroase proiecte similare în Bucureşti şi alte capitale europene, participări la festivaluri româneşti şi internaţionale şi colaborări cu producători de muzică electronică.
Jocurile Olimpice de Vară de la Londra se vor desfăşura în perioada 27 iulie - 12 august. Olimpiada culturală, cel mai complex program cultural din istoria Jocurilor Olimpice, a început în 2008 şi va culmina în această vară, prin London 2012 Festival.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:32
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 16:08
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online