"România interbelică" de la Brukenthal la Muzeul Satului din Bucureşti

O expoziţie ce prezintă 172 de imagini în format mare, surprinse în România în perioada interbelică de Willy Pragher, a fosti deschisă joi, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, se arată pe site-ul Ministerului Culturii şi Cultelor.

Urmărește
95 afișări
Imaginea articolului "România interbelică" de la Brukenthal la Muzeul Satului din Bucureşti

"România interbelică" de la Brukenthal la Muzeul Satului din Bucureşti

Expoziţia "Refractări. Willy Pragher: spaţii vizuale româneşti 1924-1944" este organizată de Institutul pentru Istoria şi Geografia Regională a Şvabilor Dunăreni - Tübingen şi Arhiva Landului Baden-Württemberg (Arhivele Statului din Freiburg). Ea a fost vernisată în Germania pe 19 iulie, iar între 17 august şi 8 septembrie este prezentată la Galeria de artă contemporană a Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Expoziţia prezintă 172 de imagini în format mare, surprinse în perioada 1924-1944 de fotoreporterul din Freiburg şi reprezentantul Noii Viziuni, Willy Pragher (1908-1992), pe meleagurile sale părinteşti. Cuprinzând circa 12.000 de fotografii cu privire la România, colecţia fotografului, păstrată la Arhivele Statului din Freiburg, este considerată unul dintre fondurile fotografice importante cu privire la România interbelică.

Paralelismul dintre tradiţie şi modernitate, dintre vechile practici agriculturale şi ţara în curs de industrializare, specific evoluţiei româneşti în anii '30, este una dintre temele majore ale creaţiei fotografice a lui Pragher.

La vernisajul german al expoziţiei, care a avut loc pe 19 iulie în Hala de sticlă a Prefecturii din Tübingen, au participat, printre alţii, Gernot Erler, ministru de stat în Ministerul de Externe al Germaniei şi preşedinte al Societăţii Germane pentru Europa de Sud-Est, secretarul de stat Mihai Gheorghiu, şeful Departamentului pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni din Ministerul de Externe, şi prof. univ. dr. Zeno Karl Pinter, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Expoziţia este însoţită de un volum în ediţie germană şi română, care reuneşte, pe lângă catalogul expoziţiei, articole cu privire la biografia fotografului, la istoria României, la curentul Noii Obiectivităţi şi la propaganda vizuală în cel de-al Treilea Reich şi în România în timpul celui de-al doilea război mondial.

La Muzeul Satului din Bucureşti, expoziţia va fi deschisă în perioada 13-30 septembrie, de miercuri până duminică, între ora 11.00 şi 19.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici