- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.01.2010, 11:52)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Roşca Stănescu: Dacă CNSAS a emis o adeverinţă de necolaborare a mea cu Securitatea, ea este un fals
Sorin Roşca Stănescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în cazul în care CNSAS a emis o nouă adeverinţă de necolaborare a sa cu Securitatea, acest document reprezintă "un fals", pentru că el a recunoscut public încă din 1992 că a colaborat cu Brigada Antiteroristă a Securităţii.
Urmărește
311 afișări
Roşca Stănescu: Dacă CNSAS a emis o adeverinţă de necolaborare a mea cu Securitatea, ea este un fals (Imagine: Mediafax Foto)
Presa a relatat că Sorin Roşca Stănescu ar fi primit săptămâna trecută de la CNSAS o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea.
Asociaţia Civic Media a solicitat CNSAS verificarea calităţii lui Roşca Stănescu, iar Consiliul a indicat într-o adeverinţă, emisă în octombrie 2009, o decizie a sa, dată în 24 ianuarie 2002, în care s-a consemnat faptul că ziaristul "nu a fost agent sau colaborator al fostei Securităţi", potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
În decizia CNSAS din ianuarie 2002 privindu-l pe Roşca Stănescu s-a notat faptul că recrutarea acestuia în perioada în care era elev în clasa a X-a nu s-a finalizat, întrucât nu a păstrat secretul asupra discuţiilor cu ofiţerul de Securitate.
Vineri, Sorin Roşca Stănescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a primit o nouă adeverinţă de la CNSAS privind necolaborarea sa cu Securitatea, precizând că el a recunoscut public încă din 1992 că a colaborat cu Brigada Antiteroristă a Securităţii.
"Nu am primit de la CNSAS o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea. Am auzit şi eu din presă. Am citit declaraţiile din presă. Dar dacă este adevărat, şi bănuiesc că este, această a doua adeverinţă reprezintă al doilea fals, pentru că din 1992 am recunoscut public şi am regretat public că am colaborat cu Brigada Antiteroristă a Securităţii", a spus Roşca Stănescu.
În urmă cu mai mulţi ani, Roşca Stănescu a primit o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea de la CNSAS. "Acum cinci ani, noi am votat în unanimitate la Clubul Român de Presă să se verifice membrii Consiliului de Onoare considerând că e important să ştie opinia publică ce este cu noi. Spre uimirea mea, am aflat că eu nu am colaborat cu Securitatea", a explicat Roşca Stănescu.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a emis, în 23 octombrie 2009, o adeverinţă privindu-l pe Sorin Roşca Stănescu, în urmă unei solicitări adresată CNSAS de către Asociaţia Civic Media, în care s-au consemnat date dintr-o decizie a Colegiului CNSAS, dată în anul 2002, referitoare la aceeaşi persoană şi în care s-a certificat faptul că ziaristul "nu a fost agent sau colaborator al fostei Securităţi".
"Având în vedere cererea de verificare nr. P 2865/06/13 iulie 2006, adresată CNSAS de către Asociaţia Civic Media referitoare la calitatea domnului Roşca Stănescu Sorin Ştefan de Director al cotidianului Ziua", CNSAS indică Decizia Colegiului numărul 8, din 24 ianuarie 2002, adoptată pe baza dosarului fond informativ nr I 230 (titular Roşca Stănescu Sorin Ştefan), prin care s-a stabilit că Roşca Stănescu Sorin Ştefan nu a fost agent sau colaborator al fostei Securităţi.
"Preluarea de la SRI, în anul 2005, a dosarului fond reţea nr. R 43022 care conţine documente noi şi neprocesate cu privire la relaţia domnului titular Roşca Stănescu Sorin Ştefan cu Securitatea; În baza Notei de Constatare nr. S/DI/I/3152 din data de 30 octombrie 2008, întocmită de către Direcţia de Specialitate, din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Roşca Stănescu Sorin Ştefan este titular al dosarului fond reţea nr. R 43022 (cotă CNSAS). Fiind elev în clasa a X-a în cadrul Liceului Nicolae Bălcescu din Bucureşti, este luat în studiu şi propus pentru recrutare de către Direcţia a III-a, Serviciul 6, Biroul 2, la data de 12 mai 1966, urmând a fi folosit pentru încadrarea informativă a colectivului de elevi de la şcoala menţionată. Recrutarea nu s-a finalizat, deoarece titularul nu a păstrat secretul asupra discuţiilor purtate cu ofiţerul de securitate. La data de 26.06.2966, unitatea menţionată anterior propune înregistrarea sa la cartotecă în calitate de «contracandidat la recrutare». Direcţia de Specialitate nu a identificat documente care să conţină informaţii transmise Securităţii de către domnul Roşca Stănescu Sorin Ştefan", se arată în adeverinţa din 2009 a CNSAS, obţinută de agenţia MEDIAFAX.
În baza procesului-verbal al şedinţei Colegiului CNSAS din data de 1 octombrie 2009, instituţia arată că elementele prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a şi b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin legea nr. 293/2008, astfel că "domnului Roşca Stănescu Sorin Ştefan , fiul lui Petre şi Delia Didona, născut la data de 08.09.1949 în Braşov, judeţul Braşov, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii".
"Nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverinţa poate fi consultată la sediul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Prezenta poate fi contestată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, de către orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la data publicării pe pagina de internet a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii", se mai arată în documentul citat.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale