- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (21.05.2010, 12:01)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sassu cere Parlamentului să pună capăt practicilor "nedemocratice" la care a recurs Raluca Turcan
Alexandru Sassu, directorul general al SRTv, solicită Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, să pună capăt practicilor "nedemocratice" la care a recurs Raluca Turcan, care a anunţat public numirea unui director interimar la TVR şi a încercat să "intimideze" conducerea şi angajaţii TVR.
Urmărește
16 afișări
Sassu cere Parlamentului să pună capăt practicilor "nedemocratice" la care a recurs Raluca Turcan (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Într-o scrisoare deschisă adresată Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în atenţia lui Mircea Geoană, preşedintele Senatului, şi a Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, Alexandru Sassu spune că doreşte să supună atenţiei "o situaţie deosebit de gravă în care se află Televiziunea Română în aceste zile".
"În ultima vreme, doamna deputat Raluca Turcan a depăşit cu mult cadrul dialogului instituţional, lansând acuze fără fond la adresa SRTv şi aducând astfel prejudicii grave Televiziunii Române. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât parlamentarul amintit vorbeşte de pe poziţia de preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor", spune Alexandru Sassu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
El precizează că acuzaţiile lansate de Turcan sunt false. "În ultima săptămână, printr-un şir de declaraţii publice, culminând cu cea făcută în data de 18 mai, cu o zi înaintea manifestaţiei organizate de sindicate în faţa sediului Guvernului, doamna Turcan inducea ideea, total lipsită de adevăr, că «la TVR se întâmplă acum lucruri grave. Se atribuie contracte fără licitaţie, spărgându-se în sume mai mici achiziţii de multe sute de mii de euro (...).(...), dar realitatea rămâne aceea că banii publici sunt daţi direct - posibil unei clientele rămase agăţată de TVR». Această declaraţie este total falsă. Toate procedurile de achiziţie realizate de SRTv se fac prin licitaţii deschise. Acestea au fost publicate conform prevederilor legislaţiei achiziţiilor publice, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP)", explică Sassu.
Potrivit lui Sassu, "ca şi licitaţiile anterioare organizate de SRTv pentru atribuirea unor contracte cu valoare mare, şi licitaţiile viitoare vor fi asistate de membrii UCVAP (Unitatea de Coordonare şi Verificare a Achiziţiilor Publice) din cadrul Ministerului de Finanţe, modul de atribuire de către TVR a contractelor de achiziţie publică primind în trecut rapoarte favorabile din partea acestei structuri".
"Neglijând total această realitate, doamna Turcan a ameninţat conducerea SRTv cu sesizări către DNA şi Curtea de Conturi, încercând astfel să intimideze conducerea şi pe angajaţii SRTv chiar cu o zi înaintea unor evenimente importante", mai afirmă Alexandru Sassu.
Totodată, Sassu spune că în acelaşi context Turcan a anunţat public numirea unui director interimar în perioada imediat următoare, "neţinând cont" de prevederile art. 21 din Legea 41/1994, potrivit căruia "(1) În situaţia în care procedura de numire a Consiliului de Administraţie nu este definitivată de către Parlament în decursul legislaturii în care a fost declanşată, după constituirea noului Parlament aceasta se va relua. (2) Dacă, din cauza situaţiei prevăzute la alin. (1), Consiliul de Administraţie căruia îi expiră mandatul nu poate fi înlocuit, acestuia i se prelungeşte mandatul până la numirea noului Consiliu de Administraţie. (3) Când situaţia prevăzută la alin. (1) intervine într-un moment în care, din diferite motive, nu există nici un Consiliu de Administraţie, nici preşedinte legal numit, Parlamentul, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, numeşte un director interimar, cu mandat bine definit. (4) Prelungirea mandatului sau durata nu poate fi mai mare de 6 luni".
"Aşadar, după cum este prevăzut şi în lege, numirea unui director interimar se realizează numai dacă Parlamentul, din diferite motive, nu poate numi un nou Consiliu de Administraţie, situaţie în care nu ne aflăm astăzi", subliniază Alexandru Sassu.
Astfel, el cere Senatului şi Camerei Deputaţilor să ia atitudine şi să pună capăt "unor asemenea practici nedemocratice". "Având în vedere situaţia pe care v-am descris-o şi ţinând cont de prevederile Legii 41/1994 referitoare la garantarea autonomiei şi independenţei editoriale a SRTv, consider că este de datoria Parlamentului României, ca organism care are atribuţii privind controlul SRTv, să ia atitudine faţă de astfel de practici. În speranţa luării unei atitudini care să pună capăt unor asemenea practici nedemocratice, condamnate de lege şi care nu au nicio legătură cu statutul unui parlamentar, vă rog să primiţi întreaga mea consideraţie", îşi încheie Alexandru Sassu scrisoarea deschisă adresată Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Scrisoarea lui Alexandru Sassu vine în contextul în care, sâmbătă, la Sibiu, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a spus că are informaţii că, în ultimele zile, în TVR, contractele mari de achiziţii pentru care era nevoie de avizul Consiliului de Administraţie au fost "sparte" în contracte la valori sub 100.000 de euro, pentru a putea fi făcute achiziţii directe.
Ulterior, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan anunţa, într-o postare pe blog, că va sesiza Curtea de Conturi şi DNA cu privire la situaţia din TVR, reiterând afirmaţia potrivit căreia în instituţie se atribuie contracte fără licitaţie, spărgându-se în sume mai mici achiziţii de multe sute de mii de euro.
În schimb, Biroul de Presă al Societăţii Române de Televiziune a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că achiziţiile în TVR au avut loc prin licitaţii deschise, cu respectarea legislaţiei.
Totodată, miercuri, Raluca Turcan a declarat pentru MEDIAFAX că jurnalistul Robert Turcescu ar putea să preia interimar conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv), înlocuindu-l pe actualul director general Alexandru Sassu, până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie la TVR.
Contactat de MEDIAFAX, jurnalistul Robert Turcescu a spus, miercuri, că "deocamdată nu este nimic oficial". "Probabil că în următoarele zile vor avea loc discuţii pe această temă". "Confirm că sunt dispus să iau în serios o astfel de propunere", a mai spus Turcescu.
Raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Române a fost respins, în 30 martie, de plenul reunit al Parlamentului, cu 195 voturi "pentru", 78 - "împotrivă" şi 3 - "abţineri", votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea Consiliului de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu. Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede că "respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv".
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe