- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.02.2011, 15:43)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitoarea Ioana Pârvulescu vorbeşte despre "Presa din vemea lui Caragiale"-pe 27 februarie, la TNB
Scriitoarea Ioana Pârvulescu va susţine conferinţa "E foarte greu să scrii româneşte... Presa din vemea lui Caragiale", pe 27 februarie, în cadrul programului "Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti", potrivit site-ului instituţiei.
Urmărește
14 afișări
Conferinţa va fi susţinută de Ioana Pârvulescu la Sala Atelier a Teatrului Naţional, începând cu ora 11.00.
Potrivit scriitoarei, conferinţa "E foarte greu să scrii româneşte... Presa din vremea lui Caragiale" porneşte de la "malentendu-urile pe care le-a stârnit şi încă le mai stârneşte opera lui Caragiale".
"Nu mă voi feri de întrebări dificile şi chiar riscante. Pentru a găsi o cheie a artei lui Caragiale şi o explicaţie a felului diferit în care a fost privit de contemporanii lui şi de urmaşii lor, voi face un ocol plin de culoare prin ziarele din a doua jumătate a secolului 19, cu precădere din preajma lui 1900. Iar Caragiale va fi însoţitorul din umbră pe acest drum plin de surprize", spune Ioana Pârvulescu.
Ioana Pârvulescu mărturiseşte că la un moment dat, după 1990, a descoperit plăcerea citirii ziarelor şi revistelor din secolul 19 şi din prima jumătate a secolului 20. "Departe de a fi prăfuite, aceste foi galbene aveau o prospeţime a vieţii care făcea concurenţă primejdioasă cărţilor scrise în aceeaşi perioadă. Deşi mă tem că una din explicaţiile risipirii puterilor literare la noi este tocmai publicistica, cu efemerul şi imperfecţiunile ei, cu viaţa ei de 24 de ore, pe de altă parte însă, retrezită din somn după o sută de ani ca Frumoasa din Pădurea Adormită, presa veche se dovedeşte tânără şi plină de farmec. Dar şi aducătoare de revelaţii", mai spune scriitoarea.
Preţul biletelor la conferinţa "E foarte greu să scrii româneşte... Presa din vremea lui Caragiale" este de 23 de lei şi, respectiv, 16 lei.
Ioana Pârvulescu s-a născut în Braşov. A absolvit liceul "Andrei Şaguna". De la 19 ani s-a mutat în Bucureşti, unde a urmat Facultatea de Litere. După absolvire (în 1983) a făcut naveta, asemenea multor colegi de generaţie, timp de şapte ani, ca profesoară de română. În 1993 a devenit redactor la revista România literară, unde a publicat săptămânal, timp de 17 ani. A iniţiat şi a coordonat colecţia "Cartea de pe noptieră" a Editurii Humanitas. În prezent este conferenţiar dr. la Facultatea de Litere din Bucureşti şi predă literatură română modernă. A publicat mai multe cărţi, traduceri din franceză şi germană, între care Angelus Silesius şi Rilke, antologii.
Succesul cel mai mare l-au obţinut volumele publicate la Humanitas: eseurile "Întoarcere în Bucureştiul interbelic" (2003) şi "În intimitatea secolului 19" (2005), romanul "Viaţa începe vineri" (2009), - cărţi care au în comun acelaşi personaj principal, Bucureştiul.
Despre Caragiale a scris un mic volum eseistic "În Ţara Miticilor. De 7 ori Caragiale" şi o scrisoare dedicată "caragialofililor şi caragialofobilor", în "Cartea întrebărilor" (2010).
Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, "Conferinţele Teatrului Naţional" au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006 cu prelegerile unor personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 11:44
Ţigări în valoare de 66.600 de lei, descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse