Scriitorul Donald Westlake a decedat

Donald Westlake, unul dintre cei mai prolifici autori americani de romane poliţiste, nominalizat la Oscar, a murit, pe 1 ianuarie, la vârsta de 75 de ani, a declarat soţia acestuia, Abigail Westlake, pentru New York Times.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Donald Westlake a decedat

Scriitorul Donald Westlake a decedat (Imagine: www.daylife.com)

Scriitorul a murit în urma unei crize cardiace, în timpul mesei de Revelion, în Mexic, unde îşi petrecea vacanţa, a precizat soţia lui Westlake.

Aproximativ 15 romane ale autorului au fost adaptate pentru marele ecran, printre cele mai cunoscute ecranizări numărându-se "The Hot Rock", cu Robert Redford (1972), şi "După faptă şi răsplată/ Payback", cu Mel Gibson (1999).

În Franţa, romanul "The Ax" a fost ecranizat de Costa-Gavras cu titlul "Cu două tăişuri/ Le Couperet". Romanele sale au mai inspirat filme precum "Je suis un assassin", de Christian Vincent, "Ordo", de Laurence Ferreira-Barbosa, "Le Jumeau", de Yves Robert, "La Divine poursuite", de Michel Deville, şi "Mise à sac" (1967), de Alain Cavalier, după romanul "The Score".

Născut la New York, pe 12 iulie 1933, Donald Westlake a publicat primul său roman, "The Mercenaries", în 1960.

A scris 35 de cărţi în anii '60. Volumele sale apăreau câteodată sub diferite pseudonime, precum Richard Stark, Tucker Coe, Samuel Holt, Edwin West, Curt Clark şi Timothy J. Culver, deoarece autorului îi era teamă că oamenii nu au încredere într-un scriitor care lansează romane pe bandă rulantă.

Într-un interviu, acordat în 2007, acesta a spus că a scris în total 104 cărţi, dar site-ul său de internet menţionează doar 86 de titluri. Ultimul său roman, "Get Real", urma să fie publicat anul acesta.

Donald Westlake a scris, de asemenea, scenarii de film, printre care se numără "Escrocii/ The Grifters" (1990), cu Anjelica Houston, care a fost nominalizat la Oscar. Scriitorul a mărturisit, în numeroase ocazii, că este mai interesat de personaje şi acţiune decât de adevărul istoric. Acesta compara cercetările pe care le realizează un scriitor pentru un roman cu "nisipurile mişcătoare". "Puteţi să vă pierdeţi în cercetare şi nimeni nu va mai auzi numele vostru din nou", spunea acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici