- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (08.11.2010, 13:57)
- ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitorul Michel Houellebecq a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2010
Scriitorul Michel Houellebecq a primit, luni, premiul Goncourt, cea mai prestigioasă dintre distincţiile literare franceze - pentru care a fost numit cu regularitate favorit în ultimii zece ani -, pentru romanul său "La carte et le territoire".
Urmărește
39 afișări
Scriitorul Michel Houellebecq a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuţi şi traduşi autori francezi, a fost marele favorit al ediţiei din 2010 a premiului Goncourt.
Copilul teribil al literaturii franceze a mai fost nominalizat de două ori la premiul Goncourt, în 1998, cu "Les particules élémentaires", şi şapte ani mai târziu, cu "La possibilité d'une île".
Aparent maturizat şi mai înţelept, Houellebecq a figurat anul acesta pe lista scurtă a Academiei Goncourt cu volumul "La carte et le territoire" (editura Flammarion). Ceilalţi trei finalişti au fost Virginie Despentes, cu "Apocalypse bébé" (Grasset), Mathias Enard, cu "Parle-leur de batailles, de rois et d'éléphants" (Actes Sud), şi Maylis de Kerangal, cu "Naissance d'un pont" (Verticales), care a primit, miercuri, premiul Médicis, o altă prestigioasă distincţie literară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia și Iran și-au conectat sistemele naționale de plată, într-o mișcare semnificativă către dedolarizare. În primă fază, iranienii vor putea retrage ruble din Rusia
-
SUA inaugurează o bază de apărare antirachetă în Polonia
-
Victoria lui Trump ar putea afecta negativ economia Ungariei: Forintul, sub presiune din cauza tarifelor şi inflaţiei
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
Născut pe 26 februarie 1958, în insula La Réunion, potrivit biografiei sale oficiale, şi în 1956, potrivit altor surse, Houellebecq a devenit un scriitor cult în 1994, cu volumul "Extinderea domeniului luptei/ Extension du domaine de la lutte". Anterior, în 1992, el a publicat primul volum de poeme, "Pe urmele fericirii", distins cu premiul Tristan Tzara.
Al doilea volum de poeme, "Sensul luptei", obţine Prix de Flore în 1996.
Monstru rece şi provocator pentru unii, geniu absolut pentru alţii, acesta publică în 1998 volumul "Particulele elementare/ Les Particules élémentaires", care a fost tradus în 25 de limbi străine şi recompensat cu Prix Novembre.
În 2000, îi apar un disc, "Prezenţa umană", cu poeme în lectura proprie, acompaniate de muzica lui Bertrand Burgalat, şi "Lanzarote", un volum între reportaj şi ficţiune, cu fotografii.
Un exponent al antieroului şi al disperării, el publică în 2001 cel de-al treilea roman, "Platforma/ Plateforme" (Flammarion 2001), consacrat turismului sexual.
În anul 2002, devine primul francez căruia i s-a acordat prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award.
Urmează "La Possibilité d'une île", în 2005, volum care este recompensat cu premiul Interallié.
Între cele două ultime romane se iscă o polemică legată de comentariile sale dintr-un interviu acordat unei publicaţii: "Totuşi, islamul este cea mai idioată religie". La capătul unui proces în care a fost achitat, el decide să părăsească Franţa.
În limba română, la editura Polirom, au fost traduse: "Platforma" (2003), "Extinderea domeniului luptei" (2005), "Particulele elementare" (2006), "Posibilitatea unei insule" (2006) şi "Inamici publici" (2009), volum scris în colaborare cu Bernard-Henri Levy.
Anul trecut, scriitoarea franco-senegaleză Marie NDiaye a fost recompensată cu premiul Goncourt, pentru romanul "Trois femmes puissantes".
Premiul Goncourt, cel mai prestigios trofeu literar din Franţa, a fost înfiinţat în 1903 şi recompensează "cea mai bună proză de ficţiune a anului", câştigătorul fiind ales de un juriu de specialişti reuniţi la restaurantul Drouant din Paris.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Silviu Prigoană nu ar fi mâncat la restaurant! Administratorul rupe tăcerea: ce a făcut afaceristul la masă. Răsturnare de situație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe