Scriitorul rus Vasili Aksionov a murit

Celebrul scriitor rus Vasili Aksionov a murit luni, la vârsta de 76 de ani, după o lungă suferinţă, a anunţat şeful serviciului de neurochirurgie de la Academia medicală de stat Bourdenko din Voronej (Federaţia Rusă), citat de RIA Novosti.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Scriitorul rus Vasili Aksionov a murit

Scriitorul rus Vasili Aksionov a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vasili Pavlovici Aksionov, autorul volumului "O saga moscovită", s-a născut în 1932, la Kazan, o localitate situată pe Volga. După o copilărie petrecută în Siberia, unde au fost deportaţi părinţii săi, după cum povestea chiar mama lui, Evghenia Ghinzburg, în "Cerul Kolîmei", Axionov a făcut studii de medicină la Leningrad (actualul Sankt Petersburg).

A cunoscut succesul literar imediat după lansarea romanului său de debut, "Colegii", în 1960. Au urmat circa 20 de lucrări, romane, povestiri, piese de teatru: "Portocale din Maroc" (1963), "Biletul înstelat" (1961), "Este timpul, prietene, este timpul" (1964), "Dragoste pentru electricitate" (1971), "În căutarea unui gen" (1972), "Insula Crimeea" (1979), "Zâmbiţi, vă rog" (1983).

Plecat în SUA, în 1980, după ce serviciile secrete ruse au descoperit manuscrisul romanului său "Arsura", Aksionov şi-a pierdut cetăţenia rusă, pe care o va recupera 10 ani mai târziu.

Revenit în ţară după căderea URSS-ului, Aksionov şi-a împărţit timpul între Biarritz (Franţa) şi Moscova.

Vasili Aksionov, unul dintre cei mai populari autori ruşi contemporani, a fost recompensat, în 2004, cu cel mai important premiu literar din Rusia, Booker-ul rusesc, pentru romanul "Bărbaţii şi femeile voltairiene".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici