- Home
- Cultură-Media
- WASHINGTON, (05.12.2013, 14:22)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Peste două treimi din filmele mute realizate în SUA au dispărut
Peste două treimi din filmele mute realizate în SUA între anii 1912 şi 1929 au dispărut, printre acestea numărându-se unele ale cineastului Ernst Lubitsch şi ale actriţei Clara Bow, potrivit unui raport al Bibliotecii Congresului, care cere luarea unor măsuri pentru conservarea acestor pelicule rare.
Urmărește
112 afișări
SUA: Peste două treimi din filmele mute au dispărut - studiu
Potrivit AFP, raportul, realizat sub egida National Film Preservation Board (NFPB), arată că, din cele aproximativ 11.000 de filme de ficţiune realizate în perioada cinematografiei mute, "doar 14% - 1.575 de titluri - mai există în formatul original de 35 mm".
Aproape 11% nu mai există decât într-o versiune străină sau în format de o mai proastă calitate - 28 mm sau 16 mm -, iar 5% sunt incomplete, se arată în acelaşi raport, semnat de istoricul şi arhivistul David Pierce.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Filmele mute, trimise repede în uitare odată cu apariţia filmelor sonore - promovate ulterior şi de televiziune -, au căzut mai ales pradă fragilităţii lor, pentru că nitratul de celuloză (celuloidul) - folosit ca suport pentru pelicula cinematografică - este uşor inflamabil. De asemenea, au fost victimele "lipsei de valoare comercială şi unei lungi perioade de dezinteres, atât din partea proprietarilor lor, cât şi din partea publicului", a mai spus Pierce.
Astfel, au dispărut patru filme în care joacă actriţa Clara Bow, una dintre marile vedete ale cinematografiei mute, dar şi "The Patriot" (1928), de Ernst Lubitsch, nominalizat la Oscar, şi o versiune din 1926 a "Marele Gatsby".
Toate filmele de Buster Keaton, Charlie Chaplin şi Harold LLoyd încă mai există, se arată în acelaşi raport, însă, "pentru fiecare film care supravieţuieşte, cinci sau şase au dispărut". Importanţa lor era în epocă egală cu cea a filmelor sonore devenite deja clasice.
Dintre cele 3.311 filme care au supravieţuit, 25% au fost găsite în afara SUA, iar un sfert dintre acestea au fost deja repatriate.
Cea mai mare colecţie de filme americane exportate se găsea în arhivele Cehiei, potrivit acestui raport.
"Acest raport este de o valoare inestimabilă, pentru că arta cinematografiei mute este esenţială pentru cultura noastră", a spus într-un comunicat cineastul Martin Scorsese, care se ocupă de mulţi ani cu conservarea şi restaurarea filmelor vechi şi care, prin filmul său "Hugo", a şi adus un omagiu acestei epoci şi regizorului francez Georges Méliès.
Autorul raportului recomandă instituirea unui program de repatriere a filmelor mute şi de colaborare crescută cu colecţionarii privaţi şi cu studiourile de producţie, pentru identificarea şi conservarea peliculelor.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe