Turcan: Iniţiativa privind presa, un pas înapoi; preşedintele crede că soluţia e autoreglementarea

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, a declarat, vineri, contactat de MEDIAFAX, că iniţiativa deputatului PDL Silviu Prigoană, ca presa scrisă şi online să intre sub autoritatea CNA, ar fi un pas înapoi în ceea ce priveşte libertatea de exprimare.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Turcan: Iniţiativa privind presa, un pas înapoi; preşedintele crede că soluţia e autoreglementarea

Turcan: Iniţiativa privind presa, un pas înapoi; preşedintele crede că soluţia e autoreglementarea (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto/Publimedia)

"În opinia presedintelui Traian Băsescu, iniţiativa privind reglementarea de către CNA a presei scrise şi online nu este specifică practicilor europene în domeniu. Adoptarea proiectului ar fi un pas înapoi în ceea ce priveşte libertatea de exprimare", a declarat Valeriu Turcan.

El a adăugat că şeful statului, Traian Băsescu, consideră că autoreglementarea este singura soluţie pentru corectarea derapajelor.

"Preşedintele României rămâne consecvent principiului că autoreglementarea este singura soluţie pentru corectarea derapajelor de natură etică şi profesională", a conchis Turcan.

Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus la Cameră o iniţiativă de modificare a Legii audiovizualului, propunând ca presa scrisă şi online să intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmând că stabilească şi criteriile privind acordarea licenţelor pentru tipărirea sau găzduirea pe servere a publicaţiilor.

PDL a anunţat, vineri, că iniţiativa legislativă prin care se doreşte ca presa scrisă şi cea online să fie autorizată şi reglementată de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) aparţine "exclusiv" deputatului Silviu Prigoană, şi nu partidului. Iniţiativa este semnată însă de mai mulţi deputaţi democrat-liberali.

PDL aminteşte că partidul s-a pronunţat, în permanenţă, pentru libertatea presei, "indiferent de situaţiile în care parte a mass-media au manifestat o atitudine exagerată referitoare la activitatea reprezentanţilor formaţiunii".

"Reamintim faptul că, întotdeauna când s-au mai propus astfel de iniţiative de cenzurare a mass-media, mai ales în perioada 2000-2004, parlamentarii acestui partid au respins categoric aceste tentative legislative. Aceasta demonstrează că libertatea presei, garantată de Constituţie, este un principiu pe care Partidul Democrat Liberal l-a respectat şi îl va respecta ori de câte ori vor exista astfel de încercări", a precizat PDL.

Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus la Cameră o iniţiativă de modificare a Legii audiovizualului, propunând ca presa scrisă şi online să intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmând că stabilească şi criteriile privind acordarea licenţelor pentru tipărirea sau găzduirea pe servere a publicaţiilor.

Potrivit iniţiativei legislative, licenţa este obligatorie pentru tipărirea oricărei publicaţii de presă scrisă pe teritoriul României şi pentru găzduirea de publicaţii online pe servere, obligaţia verificării licenţei revenind proprietarului serverului.

De asemenea, se propune ca valabilitatatea unei licenţe pentru presă scrisă sau online să fie de şapte ani. Licenţa poate fi concesionată numai cu aprobarea Consiliului.

Propunerea legislativă, înregistrată la Camera Deputaţilor la 1 septembrie, are ca termen pentru dezbatere şi vot final în prima Cameră sesizată 45 zile, după care va fi trimisă Senatului.

Iniţiativa legislativă este semnată de 11 parlamentari: Silviu Prigoană (PDL), Doru Leşe (PDL), Florin Anghel (PDL), Alin Popoviciu (PDL), Iustin Cionca Arghir (PDL), Adrian Niţu (PDL), Corneliu Olar (PDL), Marius Spânu (PDL), Brânduşa Novac (PDL), Mate Andras Levente (UDMR), Tudor Ciuhodaru (independent).

"Ne preocupă mult în zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer şi apă, însă nu facem nimic pentru a reduce otrava informaţională", se arată în expunerea de motive a proiectului.

"În România presa este liberă şi este bine că este aşa. Însă, în acelaşi mod în care nu reuşim să beneficiem doar de partea pozitivă a libertăţii în viaţa de zi cu zi, nu reuşim să avem doar o presă de informare sau de opinie şi suportăm, nu de puţine ori, elemente de presă denigratoare, insultătoare şi calomnioasă", menţionează textul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici