- Home
- Cultură-Media
- SAN FRANCISCO, (15.03.2011, 13:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Twitter celebrează cinci ani de la lansare şi are ambiţia de a schimba internetul
Site-ul de socializare Twitter, o platformă pe care utilizatorii schimbă între ei mesaje scurte, sărbătoreşte cinci ani de existenţă, în această săptămână, cu ambiţia declarată de a-şi continua evoluţia ascendentă şi de a revoluţiona felul în care este folosit internetul, informează AFP.
Urmărește
6 afișări
Jack Dorsey, preşedintele consiliului de administraţie al acestei companii californiene, a povestit, duminică, pe Twitter, felul în care s-a născut această societate: "În urmă cu cinci ani am început programarea (munca de codare informatică, n.r.) pentru Twitter (...) Opt zile mai târziu, primul tweet (mesaj, n.r.) era expediat".
"Sunt pe care să-mi instalez twttr", anunţa Jack Dorsey, pe 21 martie 2006.
Jack Dorsey a avut ideea de a lansa acest serviciu de expediere de mesaje de maximum 140 de caractere, conceput la început pentru telefoanele mobile, în timp ce lucra pentru o companie de podcasting, Odeo, împreună cu ceilalţi doi cofondatori ai Twitter, Biz Stone şi Evan Williams.
De atunci, Twitter ("piuit" în limba română) nu a încetat să crească, ajungând în prezent la peste 200 de milioane de utilizatori - mult mai puţin decât Facebook (ce are peste 500 de milioane de utilizatori), dar dublu faţă de MySpace, pionierul reţelelor sociale.
Site-ul Twitter permite unui utilizator să urmărească scurtele mesaje - în format text - scrise online de ceilalţi internauţi, care apar automat de fiecare dată când el îşi deschide pagina de Twitter.
În 2007, Twitter a ieşit din zona confidenţialităţii, la festivalul anual al tehnofililor, South By South West, din Austin (statul Texas). "Se pare că noi am creat un nou mijloc de comunicare, indiferent de tipul aparatului utilizat, care ar putea să transforme felul în care oamenii comunică", a declarat Biz Stone.
În prezent, Twitter este considerat un mijloc de comunicare inconturnabil, atât în cazul unor catastrofe naturale, cât şi al unor mişcări de masă precum acelea care au făcut să se clatine regimul de la Teheran şi au condus la înlăturarea preşedintelui tunisian Zine el Abidine ben Ali şi a celui egiptean Hosni Mubarak.
"Unul dintre lucrurile pe care le spuneam echipei noastre de la început era că, dacă Twitter va deveni un triumf, atunci nu va fi un triumf tehnologic, ci un triumf pentru omenire", a declarat Biz Stone.
Din punct de vedere financiar, site-ul, care mult timp a privilegiat expansiunea şi notorietatea şi mai puţin veniturile încasate, primeşte de un an încasări din publicitate, prin intermediul unor mesaje sponsorizate, însă nu este încă beneficiarul direct.
Popularitatea lui este apreciată de către investitori, care pot să cumpere acţiuni de pe pieţe precum SecondMarket. Ultimele informaţii din presă cifrează valoarea companiei între 4,5 şi 10 miliarde de dolari, pentru o cifră de afaceri estimată între 100 şi 150 de milioane de dolari în acest an.
De cinci luni, Twitter are un nou administrator, Dick Costolo, iar cei trei cofondatori, care în prezent au relaţii mai degrabă distante, şi-au păstrat doar rolurile de strategi şi consilieri.
Zvonurile despre cotarea la bursă sau cumpărarea companiei de către Google sau Facebook apar la intervale regulate, însă ele sunt repede dezminţite.
Pentru Biz Stone, Twitter este metoda prin care el păstrează contactul cu viaţa reală, în toate dimensiunile ei: "Mi-am făcut cumpărăturile de la supermarket şi mă uit la telefon. Am găsit mesaje de la Evan (Wiliams) şi de la mama mea, dar şi de la oameni care se află în cealaltă parte a lumii şi care fac disidenţă: acest lucru declanşează o anumită empatie, pe care nu aş fi avut-o dacă mă uitam la televizor (...) şi îmi dau seama că acum suntem cetăţeni ai lumii".
Twitter a luat naştere în urmă cu cinci ani. Prezentăm mai jos etapele şi cifrele marcante pentru acest serviciu de micro-blogging cu peste 200 de milioane de utilizatori şi peste 140 de milioane de mesaje expediate zilnic.
Primul mesaj: "Sunt pe cale să-mi instalez twtter". Semnat Jack (actualul preşedinte al consiliului de administraţie Jack Dorsey), pe 21 martie 2006.
În 2010, Twitter a difuzat 25 de miliarde de mesaje şi a câştigat peste 100 de milioane de utilizatori noi.
Cântăreaţa Lady Gaga (@ladygaga) este persoana cu cei mai mulţi admiratori, mesajele ei fiind urmărite de 8,78 milioane de utilizatori. Ea este urmată de cântăreţul adolescent Justin Bieber (@justinbieber, 8,13 milioane de abonaţi), cântăreaţa Britney Spears (@britneyspears, 7,12 milioane de abonaţi) şi preşedintele american Barack Obama (@barackobama, 6,97 milioane de abonaţi).
Actorul Charlie Sheen (@charliesheen), concediat recent din distribuţia serialului de televiziune "Doi bărbaţi şi jumătate", a fost vedeta care a ajuns cel mai repede la 1 milion de abonaţi - în 24 de ore, între 1 martie şi 2 martie.
Simbolul pentru cuvintele-cheie (#), ce permite utilizatorului să găsească o serie de mesaje în funcţie de un anumit subiect, a fost lansat în august 2007, la propunerea unui internaut.
Din octombrie 2009, motoarele de căutare Google şi Bing (creat de compania Microsoft) au integrat în meniul lor platforma Twitter.
Twitter are peste 370 de angajaţi şi face aproape în fiecare săptămână alte angajări. Sediul general se află la San Francisco, dar are şi câteva filiale la New York, Chicago, Los Angeles şi Washington.
Statutul companiei a fost înregistrat în aprilie 2007, de cofondatorii Biz Stone, Evan Williams şi Jack Dorsey - care se semnează @biz, @ev şi @jack.
Directorul general Dick Costolo era în trecut actor de comedie de improvizaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe