Umberto Eco a câştigat premiul Reino de Redonda

Eseistul şi romancierul italian Umberto Eco, unul dintre cei mai prestigioşi intelectuali europeni, a câştigat, vineri, premiul Reino de Redonda pentru "incredibila acuitate a eseurilor sale" şi pentru "cvasi incomensurabila sa erudiţie şi neobosita sa curiozitate", informează cotidianul El Pais.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Umberto Eco a câştigat premiul Reino de Redonda

Umberto Eco a câştigat premiul Reino de Redonda (Imagine: Mediafax Foto)

Acestea sunt câteva din motivele pentru care juriul i-a acordat premiul creat în 2001 de editura Reino de Redonda, fondată de scriitorul spaniol Javier Marías, pentru a premia, în fiecare an, opera unui scriitor sau cineast străin şi de limbă non-spaniolă.

Câştigătorul premiului pe 2008, care a primit titlul de Duce al Insulei din ziua de ieri şi 6.000 de euro, a primit această distincţie şi pentru "capacitatea sa de a înnoi genurile romanului clasic, cărora le-a dat impuls, originalitate şi o viaţă nouă şi lungă, de la romanul istoric la cel politic, de la cel thriller la cel fantastic şi până la cel ştiinţific".

Născut în Alessandria (Piemont, Italia) în 1932, Umberto Eco a publicat peste 50 de opere. Printre lucrările sale figurează "Opera deschisă", "În căutarea limbii perfecte", "Limitele interpretării", "Despre literatură", "Lector in fabula" sau volumul recent "Înainte ca racul".

"Numele Trandafirului" a fost romanul care l-a consacrat la nivel mondial, urmat de titluri precum "Pendulul lui Foucault", "Insula din ziua de ieri", "Baudolino" şi "Misterioasa flacără a reginei Loana".

Eminent semiolog, romancier, laureat al premiului Prinţul de Asturia şi Doctor Honoris Causa al 25 de universităţi din toată lumea, Eco este interesat şi de studierea personaje ca James Bond şi Sherlock Holmes. Când a aflat că i-a fost atribuit premiul Reino de Redonda, scriitorul s-a declarat "fericit că acum face parte din acest regat" imaginr patronat de Marías şi, dat fiind că a scris el însuşi despre "o insulă care nu există", a adoptat titlul de "Duce al Insulei din ziua de ieri".

"În romanul meu «Insula din ziua de ieri», am vorbit de o insulă inaccesibilă, nu numai în spaţiu, ca Redonda, dar şi în timp, dar această insulă a mea era pustie, în timp ce mi se spune că Redonda este populată de prieteni iluştri care mă vor însoţi în timp ce o voi privi de departe", a spus Eco.

Printre autorii care au mai primit acest premiu se află George Steiner, Ray Bradbury, Claudio Magris, Alice Munro şi J. M. Coetzee.

Juriul, ai cărui membri pot prezenta cel mult trei candidaţi la premiu, a fost format, la această ediţie, din Pedro Almodóvar, Antonio Lobo Antunes, John Ashbery, Anthony Beevor, William Boyd, Michel Braudeau, Pietro Citati, J M Coetzee, Agustín Díaz Yanes, Roger Dobson, John Elliot, Pere Gimferrer, Claudio Magris, Eduardo Mendoza, Ian Michael, Alice Munro, Arturo Pérez-Revrte, Francisco Rico, Ian Robertson, Eric Rohmer, Fernando Savater, George Steiner, Luis Antonio de Villena şi Juan Villoro.

El Reino de Redonda/ Regatul Redonda este un loc în care, se presupune, guvernează Raţiunea. Însă Redonda nu este doar un loc ideal, întrucât regatul există în realitate. El a fost creat în secolul al XIX-lea de un bancher britanic pe nume Matthew Dowdy Shiell pe teritoriul insulei Redonda, din Caraibe, care aparţine statului Antigua şi Barbuda. Stăpânul insulei a cerut titlul de "Rege de Redonda" reginei Victoria a Angliei, care i l-a dat. Shiell a transmis titlul scriitorului John Gawsworth, care l-a vândut tot unui scriitor, John Wynne-Tyson. Acesta îl numeşte, în anii '90, rege pe scriitorul spaniol Javier Marías, care deţine acest titlu şi în prezent.

Javier Marías şi-a făcut o editură şi a instituit un premiu cu numele Regatului Redonda, acordat unor figuri recunoscute la nivel mondial ale lumii culturale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici