- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.12.2013, 17:54)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un membru CNA solicită Parlamentului un raport privind obiectivitatea membrilor Consiliului
Narcisa Iorga, membru CNA, a transmis, marţi, o scrisoare Comisiilor pentru cultură din Parlament prin care solicită o analiză a obiectivităţii membrilor Consiliul Naţional al Audiovizualului în raport cu radiodifuzorii, afirmând că activitatea CNA este "viciată de interesele unora dintre membri".
Urmărește
84 afișări
Un membru CNA solicită Parlamentului un raport privind obiectivitatea membrilor Consiliului (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)
"Mă adresez dumneavoastră, membrii Comisiilor pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă, având în vedere atribuţiile de control asupra activităţii Consiliului Naţional al Audiovizualului întrucât consider că activitatea CNA nu corespunde obligaţiei prevăzute de Legea audiovizualului nr.504/2002 de a fi garant al interesului public, ci este viciată de interesele meschine ale unora dintre membrii săi. Vă solicit, prin prezenta, să analizaţi obiectivitatea membrilor CNA în raport cu radiodifuzorii la ale căror emisiuni participă în altă calitate decât cea de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, având în vedere posibilitatea prevăzută de art. 20 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, anume ca Dumneavoastră să solicitaţi preşedintelui CNA un raport specific. Pe lângă acest aspect, raportul ar putea analiza situaţia generală a activităţii Consiliului Naţional al Audiovizualului din perspectiva reducerii alarmante a credibilităţii sale", se arată în scrisoarea trimisă de Narcisa Iorga membrilor Comisiilor pentru cultură din Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili.
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Astfel, aceasta le semnalează senatorilor şi deputaţilor din Comisia pentru cultură din Parlament că unii membrii CNA participă la emisiuni de radio sau de televiziune în altă calitate decât cea de membri ai Consiliului, afirmând că, practic, aceştia devin colaboratori ai posturilor "pe care apoi le controlează şi reglementează în calitatea lor de membri CNA".
"La data de 9 decembrie a.c., dl Radu Călin Cristea, membru CNA, a fost prezentat în calitate de jurnalist într-o emisiune a unui radiodifuzor, unde a făcut exclusiv aprecieri de natură politică, aşa cum reiese din fragmentele emisiunii pe care le anexez prezentei. În cadrul şedinţelor publice ale CNA, votează constant împotriva aplicării sancţiunilor postului cu care domnia sa colaborează, refuzând să motiveze exprimarea votului, deşi Legea audiovizualului art. 15 alin. (4) îl obligă la motivarea votului deschis. Mai mult, Codul etic al membrilor CNA, recent adoptat, interzice atât partizanatul politic, cât şi pe cel faţă de radiodifuzori", se arată în scrisoarea adresată de membrul CNA Narcisa Iorga Comisiei pentru Comisiile pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor şi Senatului.
De asemenea, aceasta a afirmat că Radu Călin Cristea, membru CNA, "obişnuieşte să aibă activităţi explicit politice nu doar în cadrul unor emisiuni de radio şi de televiziune, ci şi în cadrul secţiunii editorial-politice a unei publicaţii".
"Le transpune, apoi, în cadrul şedinţelor publice ale CNA, dincolo de analiza specifică acestui for de control şi reglementare. Acesta este doar un exemplu. Mai sunt şi altele. Or, Consiliul Naţional al Audiovizualului este, conform legii, un garant al interesului public, şi nu un spaţiu în care diverşi membri ai săi să-şi expună preferinţele politice. Pentru aceasta există alte funcţii în stat. Calitatea de membru al CNA nu reprezintă nici o sinecură, nici un vehicul de promovare a intereselor personale prin intermediul posturilor de radio sau televiziune care sunt sub controlul CNA. Fiecare membru al Consiliului trebuie să-şi păstreze obiectivitatea faţă de toţi radiodifuzorii, faţă de toţi actorii politici şi faţă de public, iar nu să avantajeze posturile care îl promovează ca analist politic, ca scriitor, ca psiholg sau orice altă profesie, dincolo de funcţia pe care temporar o ocupă în serviciul interesului public", a mai precizat Narcisa Iorga în scrisoarea citată.
În acest context, Narcisa Iorga solicită Comisiilor pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă ale Parlamentului să analizeze, având în vedere prevederile Legii audiovizualului 504/2002, în ce măsură se asigură obiectivitatea deciziilor CNA, "câtă vreme parte din membrii săi participă în mod repetat în altă calitate decât cea de membri ai Consiliului la emisiuni realizate de radiodifuzorii aflaţi sub controlul Consiliului".
De asemenea, Iorga a precizat că va pune la dispoziţie, în cazul în care va fi considerat de interes, "situaţii statistice cu privire la votul acestor membri constant împotriva unor sancţiuni propuse pentru radiodifuzorii cu care aceştia colaborează".
Pe de altă parte, aceasta a menţionat că, în data de 12 decembrie, a solicitat în şedinţa CNA o poziţie publică a preşedintelui Laura Georgescu cu privire la aspectele semnalate, "dar şi faţă de acordarea unor premii anumitor radiodifuzori, în numele CNA, fără criterii transparente şi fără acordul ori decizia Consiliului".
"Nu am primit niciun răspuns. Am solicitat apoi, alături de un alt membru CNA, demisia preşedintelui Consiliului, printre motivele invocate numărându-se şi acestea. Drept răspuns, am înregistrat o nouă participare a aceluiaşi Radu Călin Cristea la o emisiune a aceluiaşi radiodifuzor, chiar aseară, 16 decembrie. Apreciez că situaţia este pe cale să se agraveze, iar credibilitatea unicei autorităţi de reglementare şi control în audiovizual este esenţială, mai ales într-un an electoral dramatic, cum se anunţă a fi anul 2014. Consider că ar fi benefic activităţii prezente şi viitoare a CNA un raport specific pe tema obiectivităţii membrilor CNA în raport cu radiodifuzorii, cu atât mai mult cu cât cel puţin trei membri CNA admit colaborări tacite cu diverşi radiodifuzori, în avantajul ambelor părţi: promovare pe post contra protecţie în CNA", a mai precizat Narcisa Iorga.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe