- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (22.05.2012, 12:34)
- Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unii membri ai CNA cer Parlamentului o poziţie privind interzicerea politicienilor la TV în week-end
Unii membri ai CNA, precum Răsvan Popescu şi Christian Mititelu, vor solicita comisiilor juridice ale Parlamentului o interpretare a Legii alegerilor locale, considerând că nu se justifică interzicerea prezenţei tuturor politicienilor în emisiunile TV, sâmbăta şi duminica, în campania electorală.
Urmărește
247 afișări
Unii membri ai CNA cer Parlamentului o poziţie privind interzicerea politicienilor la TV în weekeend (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a discutat din nou, în şedinţa de marţi, despre Instrucţiunea privind aplicarea Legii alegerilor locale şi a Deciziei nr.195 din 24 aprilie 2012.
În urma mai multor discuţii, CNA a adoptat, pe 17 mai, această instrucţiune, care prevede în principal faptul că televiziunile şi radiourile nu pot difuza sâmbăta şi duminica emisiuni la care să participe candidaţi şi reprezentanţi ai partidelor politice ori ai altor competitori electorali. Instrucţiunea a fost adoptată atunci "la limită", cu şase voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin-Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei şi Mircea Valeriu Deacă) şi patru voturi "împotrivă" (Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Mihai Mălaimare).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Discuţiile au fost declanşate în şedinţa de marţi de Christian Mititelu, membru al CNA, după ce Narcisa Iorga, un alt membru al Consiliului, a dat o declaraţie într-o emisiune la B1 TV, vorbind despre instrucţiune ca şi cum ar fi fost votată de toţi membrii CNA.
"Eu m-am opus instrucţiunii şi continuu să mă opun, pentru că consider că e o aberaţie", a spus Christian Mititelu. El a mai spus că în respectiva emisiune s-a spus că membrii CNA acţionează doar la instrucţiunile partidelor politice care i-au numit în Consiliu. "Cred că cine apare de la CNA în astfel de emisiuni trebuie să nege aceste lucruri, poate în afară de dumneavoastră, care sunteţi în situaţia asta. Eu nu mă consider în situaţia asta", i s-a adresat Christian Mititelu Narcisei Iorga.
Acestă afirmaţie a înfuriat-o pe Narcisa Iorga, care i-a spus că, dacă va mai avea reproşuri să-i facă să i le facă în privat sau să şi le asume, dacă le face în mod public. "Eu nu mă consider reprezentantul niciunui om politic, nu apăr pe nimeni, decât legea", i-a răspuns Iorga.
"De ce nu aţi spus asta în emisiune?", a întrebat-o Mititelu pe Iorga.
În schimb, Iorga a spus că nu a văzut toată emisiunea de la B1 şi nu a ştiut ce fel de lucruri s-au spus referitoare la membrii CNA.
"M-a sunat producătorul domnului Turcescu (moderatorul emisiunii de la B1, n.r.) şi mi-a spus că domnul Popescu (preşedintele CNA, n.r.) refuză să intervină în emisiune, pentru că s-a opus acestei decizii", a mai spus Narcisa Iorga, precizând că Popescu a dovedit astfel că ignoră votul dat în şedinţa de joia trecută a Consiliului privind respectiva instrucţiune.
Iorga a precizat că a mai spus în emisiunea de la B1 că instrucţiunea are la bază Legea alegerilor locale, iar legea este "sfântă".
"Nu este legea noastră", a spus Christian Mititelu, precizând că această lege a fost adoptată în anul 2004 (Legea numărul 67 pe 2004 pentru alegerea autorităţilor locale).
"Există un context mai larg. A fost un transfer de la o dictatură la o democraţie şi, în cursul acestui transfer, ori de câte ori s-au făcut legi, cei care au fost la putere au încercat să facă legi care să-i protejeze", a spus Mititelu.
"Adica în 2004, era aceeaşi majoritate ca astăzi", i-a răspuns Iorga.
La rândul său, Mititelu a continuat, întrebându-se dacă cei care fac aceste legi au experienţă jurnalistică, având în vedere că, în cazul de faţă, o lege încearcă să împiedice o dezbatere mai largă în campania electorală.
"Nu faci un serviciu democraţiei şi nici jurnalismului în acest caz. Chiar dacă este sfântă legea - aşa cum spuneţi dumneavoastră - legea este proastă şi au mai fost şi alte legi sfinte care au fost modificate", a mai spus Mititelu.
În schimb, Iorga i-a cerut să-şi asume faptul că el, ca membru CNA, cu statut de secretar de stat, nu vrea să aplice legea.
"Mă consider un om care încearcă să-şi folosească capul", i-a răspuns Christian Mititelu
La rândul său, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că instrucţiunea adoptată joi de şase dintre membrii CNA, în timp ce patru au fost împotrivă, "interpretează" Legea alegerilor locale.
"Este o instrucţiune care interpretează legea şi pe care unii dintre noi o vedem diferit. Întrucât eu nu pot să cred în ea nicio secundă şi întrucât am altă interpretare a legii, am zis să nu intru în această dezbatere, pentru că nu pot să apăr ceva în ce nu cred", şi-a justificat Răsvan Popescu refuzul de a apărea pe acest subiect la posturile TV. "În toate aceste zile, m-au sunat foarte mulţi jurnalişti, care mi-au spus că aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată, ca sâmbătă şi duminică să nu poată să invite oameni politici la televizor", a spus Popescu.
El a mai spus că o formulă pentru viitor ar putea fi ca membrii CNA să ceară un punct de vedere de la comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Popescu a mai spus că, dacă posturile de televiziune şi radio nu pot difuza niciun fel de emisiuni de dezbatere pe teme actuale, în weekend, în campanie, acest lucru este echivalent cu "blocarea României".
"Ne-am asumat - prin votul majorităţii CNA (în cazul Instrucţiunii, n.r.) -o intenţie pe care nu ştiu dacă legiuitorul a avut-o, aceea de a nu permite oamenilor politici să apară în emisiuni obişnuite în zilele de sâmbătă şi duminică. Este o situaţie nouă, deşi legea este veche. Putem, mai ales în perspectivă, să ne lămurim dacă e bine să mergem pe acest drum", a spus Popescu.
Narcisa Iorga, Ioan Onisei şi Valentin Jucan nu au fost de acord, Iorga cerându-i lui Popescu să facă solicitarea la comisiile juridice în nume personal şi nu al instituţiei CNA.
În schimb, Iorga i-a spus lui Popescu că, dacă nu este de acord cu prevederile Legii alegerilor locale, poate să-şi dea demisia.
"Instrucţiunea nici nu încalcă, nici nu adaugă ceva la Legea alegerilor locale. Ea vine să expliciteze pentru radiodifuzori unele dintre prevederile legii", a spus şi Ioan Onisei.
"Întrebarea este dacă le-am explicitat corect", i-a răspuns Popescu, în timp ce Onisei a spus, la rândul său: "După părerea mea, da (...) Opinia mea este aceea că legea trebuie respectată şi aplicată ca atare, foarte mulţi radiodifuzori, inclusiv dintre posturile de ştiri, au respectat legea (şi nu au difuzat emisiuni cu oameni politici în weekend, n.r.)". Onisei a mai spus că doar instanţele de judecată dau interpretări ale legilor şi nu comisiile juridice din Parlament.
"Nu cred că este util să ne adresăm comisiilor juridice, iar dacă totuşi facem acest lucru, trebuie să facem procedural. Trebuie să ne adresăm Birourilor Permanente ale celor două camere", a spus Onisei, în timp ce Popescu a spus că Birourile Permanente vor dirija solicitările tot către comisiile juridice.
Şi Christian Mititelu a spus că CNA ar trebui să facă un demers la Parlament astfel încât astfel de legi să fie modificate.
În cele din urmă, Răsvan Popescu a spus că va face acest demers - de solicitare a unui punct de vedere de la comisiile juridice - în nume personal.
În schimb, Valentin Jucan, membru CNA, a fost de părere că şedinţa Consiliului a început cu "o demonstraţie exemplară de decadenţă a ceea ce înseamnă autoritate a acestei instituţii". El li s-a adresat reprezentanţilor principalelor televiziuni aflaţi în sala de şedinţe a Consiliului: "Puteţi să aplicaţi legea aşa cum doriţi dumneavoastră (...) Sunteţi îndreptăţiţi să faceţi cum doriţi, atât timp cât membri din CNA, deşi s-a luat o decizie, se adresează unor alte instituţii". Făcând o trimitere la o afirmaţie a unui parlamentar PNL, Jucan a spus că, în acest caz - în care unii membri CNA nu respectă votul dat de majoritatea membrilor -, Consiliul ar trebui desfiinţat.
"Este o problemă în primul rând de perspectivă pentru viitor, nu sunt singurele alegeri din lume. Hai să vedem dacă această discuţie este corectă şi poate îi va determina pe parlamentari să reflecteze. Nu este singura prevedere uşor confuză (...) Sunt şi alte modificări care pot fi aduse în discuţie", i-a spus Răsvan Popescu. El a mai spus că o eventuală modificare nu poate fi făcută de azi pe mâine.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga i-a spus lui Popescu că există o legătură între punctul său de vedere şi ceea ce s-a întâmplat în prima ediţie a emisiunii "Alegerile Mihaelei", difuzată duminică, la Realitatea TV, în care au fost invitaţi oameni politici precum Elena Udrea şi Crin Antonescu, dar şi candidaţi ca Sorin Oprescu.
În schimb, Răsvan Popescu i-a spus: "În cazul Realitatea, având în studio candidaţi este o încălcare, însă prezenţa doamnei Udrea nu este pentru mine o încălcare (pentru că Elena Udrea nu este competitor în această campanie, n.r.)".
În altă ordine de idei, Christian Mititelu a cerut reprezentanţilor CNA să spună în ce alte ţări din Uniunea Europeană se afişează pe ecran în mod clar "dezbatere electorală", "emisiuni electorale" şi "ştiri electorale". "Să vedem şi noi dacă nu cumva sunt chestiuni considerate utile în anii '90 şi care se perpetuează în 2012 (...) Părerea mea este că orice post care are licenţă de la CNA are datoria să facă ştiri şi are datoria să reflecte când sunt alegeri. La noi nu, li se dă opţiunea să facă sau nu alegeri", a mai spus Mititelu.
Campania electorală în audiovizual a început oficial pe 11 mai şi se va încheia pe 7 iunie, la ora 24.00, iar candidaţii la alegerile locale se vor putea exprima gratuit în emisiunile informative, electorale şi de dezbatere electorală difuzate de televiziuni şi radiouri, potrivit Deciziei CNA nr. 195 din 24 aprilie 2012. Această decizie a fost adoptată de CNA în conformitate cu Legea 67 pe 2004 pentru alegerea autorităţilor locale.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Care sunt posturile TV care au primit primele sancţiuni de la CNA, în campania electorală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
astăzi, 18:04
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil