Vasile Chişiu, care din agricultor a devenit bariton, debutează în "Rigoletto" la Opera Naţională

Vasile Chişiu, care din agricultor premiat la congrese internaţionale de profil a devenit bariton aclamat pe scene internaţionale, debutează în rolul titular din opera "Rigoletto" pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), în 8 februarie, de la ora 19.00, informează instituţia de spectacole.

Urmărește
1276 afișări
Imaginea articolului Vasile Chişiu, care din agricultor a devenit bariton, debutează în "Rigoletto" la Opera Naţională

Vasile Chişiu, care din agricultor a devenit bariton, debutează în "Rigoletto" la Opera Naţională (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Vasile Chişiu a demonstrat că niciodată nu este prea târziu pentru a-ţi îndeplini un vis. El mărturiseşte că la vârsta de 20 de ani nu avea deloc cultura muzicală. "În acea perioadă nu recunoşteam notele muzicale pe portativ", spune Vasile Chişiu, însă prin multă muncă, talent şi perseverenţă, succesul său nu a întârziat să apară.

Miercuri, 8 februarie, de la ora 19.00, baritonul Vasile Chişiu va debuta pe scena ONB, în rolul titular din opera "Rigoletto". În acest spectacol mai debutează şi mezzo-soprana Sorana Negrea, în rolul Maddalenei.

Din distribuţia spectacolului "Rigoletto" fac parte artiştii şi colaboratorii ONB: Robert Nagy, Irina Iordăchescu, Pompeiu Hărăşteanu, Adriana Alexandru, Marius Boloş, Florin Simionca, Valentin Racoveanu, Paul Basacopol, Cristina Eremia, Adrian Ionescu. Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Iurie Florea.

În anul 1996, Vasile Chişiu a fost desemnat cel mai tânăr fermier din România, premiu oferit de Fundaţia Fermier. Ulterior a fost invitat la diferite congrese internaţionale de profil, iar cel de la Bruxelles din anul 1997 i-a marcat începutul unei alte vieţi. "Fiecare participant trebuia să-şi promoveze ţara, iar eu m-am îmbrăcat în costum naţional, am cântat cântece populare (deja aveam lansat un CD). Am cântat şi «O sole mio», dar nu ştiam prea bine cuvintele, îl văzusem la televizor pe Pavarotti şi mi-a rămas în minte. La finalul melodiei, jurnaliştii de la televiziunea Rai 1 au venit la mine, au făcut o plecăciune şi mi-au spus: felicitari maestro! Apoi ceilalţi consileri europeni mi-au spus că eu trebuie să devin solist de operă, nu trebuie să-mi irosesc talentul. Şi aşa am facut, la începutul anilor 2000 am renunţat la agricultură", a declarat Vasile Chişiu.

La insistenţele cântăreţei de muzică populară Lucreţia Ciobanu, Vasilie Chişiu a început să se pregătească pentru admiterea la Conservator alături de profesoarele Ana Stratulat şi Crina Popovici.

În anul 2006, Vasile Chişiu a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia canto. A obţinut bursa Socrates la Conservatorul Antonio Scontrino din Trapani, Italia şi a urmat studii de canto cu maeştrii Corneliu Fănăţeanu şi Eduard Tumagian.

A participat la cursuri de masterclass conduse de nume mari precum: Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess, Leontina Văduva, Constantin Zaharia, Ileana Cotrubaş, Viorica Cortez, Eduard Tumagian, Nelly Miricioiu.

Din anul 2005, Vasile Chişiu este solist al Operei Naţionale Bucureşti şi a susţinut concerte în ţări precum Germania, Lituania, Italia, Ungaria.

Printre premiile pe care le-a obţinut se numără: Grand Prix oferit de regiunea Oder-Spree, în cadrul cursurilor de Opera "Oper Oder Spree 2006" în Cetatea Beeskow, Germania, şi premiul Fundaţiei Darcleè la Concusul Internaţional de Canto Hariclea Darcleè (Brăila).

Repertoriul baritonului cuprinde roluri precum: Enrico Ashton din "Lucia di Lamermoor", Gasparo din "Rita" (G.Donizetti); Schaunard din "La Bohème", Ping, Mandarinul din "Turandot", Sciarrone din "Tosca" (G.Puccini); Der Heerrufer des Königs din "Lohengrin" (R.Wagner); Antonio din "Le Nozze di Figaro" (W.A. Mozart); Aroldo, Sicario, Domestico di Macbeth din "Macbeth", Marchese D'Obigny, Baronul Douphol din "La Traviata" (G.Verdi) etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici