- Home
- Cultură-Media
- HOUSTON, (09.12.2010, 10:46)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Violonistul de origine română Sergiu Luca a murit
Violonistul american de origine română Sergiu Luca, fondatorul a mai multor festivaluri de muzică de cameră importante, a murit la vârsta de 67 de ani, luni, în locuinţa sa din Houston (SUA), informează New York Times.
Urmărește
185 afișări
Violonistul de origine română Sergiu Luca a murit (Imagine: www.oregonlive.com)
Violonistul Sergiu Luca, celebru pentru varietatea repertoriului, eleganţa şi căldura tonalităţii sale, a murit din cauza unui cancer la vezica biliară, potrivit managerului său, John Gingrich.
Sergiu Luca a fondat, printre altele, Festivalul de muzică de cameră Northwest din Portland (Oregon), dar şi grupul muzical Context, cu sediul în Houston, acesta fiind doar unul dintre multele ansambluri muzicale înfiinţate de el. El şi-a desfăşurat cariera mai ales la New York, abordând un repertoriu romantic, la sfârşitul anilor '60 - începutul anilor '70.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Pe la jumătatea anilor '70, Luca a început să experimenteze cu instrumente de epocă, mai ales muzică barocă. La acel moment, viorile de secol 17 erau utilizate cu precădere de specialişti, chiar şi în prezent puţini sunt violoniştii care trec cu uşurinţă de la viorile pentru muzică barocă la cele moderne, ele fiind diferite din punct de vedere tehnic, dar şi al timbrului. În perioada sa de început, Luca a încercat să găsească un teren comun între abordările baroce şi cele moderne.
O parte dintre concertele sale în acest registru au fost înregistrate, printre albumele lansate numărându-se "The Devil's Trill" (la Nonesuch), cu lucrări de Giuseppe Tartini şi Pietro Nardini.
Trei dintre albumele sale sunt dedicate muzicii compuse de Louis Ferdinand, prinţ de Prusia - un contemporan al lui Ludwig van Beethoven -, dar şi celei semnate de Robert Schumann, alături de grupul Context, la casa Zephyr.
În ceea ce priveşte repertoriul tradiţional, Luca a realizat înregistrări foarte apreciate cu sonate de Johann Sebastian Bach, dar şi de W.A. Mozart.
Sergiu Luca este cunoscut şi pentru concertele sale de muzică romantică şi contemporană, pe vioară modernă: L. van Beethoven, Louis Spohr, Antonin Dvorak, Bela Bartok, dar şi William Bolcom.
Sergiu Luca s-a născut la Bucureşti, pe 5 aprilie 1943, şi a intrat la Conservatorul din Capitală la vârsta de cinci ani, la un an după ce a început studiul viorii. În anii '50, s-a mutat cu familia în Israel şi şi-a făcut debutul solo cu Orchestra simfonică din Haifa, la vârsta de nouă ani. Şi-a continuat studiile la Londra, cu Max Rostal, şi la Berna, înainte ca Isaac Stern să aranjeze ca el să se mute în SUA, pentru a studia cu Ivan Galamian, la Curtis Institute of Music din Philadelphia.
Luca şi-a făcut debutul american cu Concertul pentru vioară de Sibelius, alături de Orchestra din Philadelphia, în 1965. Debutul la New York a fost un recital la Metropolitan Museum of Art, în noiembrie 1969, cu lucrări de Mozart, Johannes Brahms, Serghei Prokofiev şi Leos Janacek, fiind extrem de apreciat.
Între anii 1971 şi 1980 a condus Festivalul de muzică de cameră Northwest din Portland, apoi, în 1985, a înfiinţat festivalul Cascade Head Music, în Lincoln City, Oregon, pe care l-a condus timp de 21 de ani.
Totodată, a activat ca profesor de vioară şi artist in residence la şcoala de muzică Shepherd, de la Universitatea Rice, din 1983, a fondat grupul de muzică de cameră Da Camera of Houston, pe care l-a condus din 1987 până în 1993 şi a fost director muzical al Texas Chamber Orchestra, din 1982 până în 1987.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe