- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.12.2012, 16:36)
- Liviu Iancu
ANALIZĂ: Ponturi pentru o vacanţă reuşită de revelion în străinătate
Reuşita unei vacanţe de revelion în străinătate depinde şi de programarea din timp a vizitelor la obiective de atracţie, o rezervă de bani pentru situaţiile neprevăzute, cum ar fi întârzierea avioanelor, şi chiar plata facturilor înainte de plecarea din ţară, afirmă turoperatorii.
Urmărește
911 afișări
ANALIZĂ: Ponturi pentru o vacanţă reuşită de revelion în străinătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Vremea capricioasă, cu ceaţă, viscol sau polei, caracteristică anotimpului rece, duce an de an la întârzieri de zeci de minute şi chiar anulări ale curselor aeriene ori ale trenurilor, iar traficul rutier poate şi el fi dat foarte uşor peste cap. De aceea, turiştii trebuie să aibă întotdeauna o rezervă de bani, în cazul în care vacanţa trebuie prelungită cu câteva zile.
"Planificaţi-vă cu atenţie itinerariul sau rugaţi agentul dumneavoastră de turism să vă ajute, astfel încât, de exemplu, escalele dintre avioane să fie mai mari decât în mod obişnuit, pentru a nu risca să pierdeţi legătura. De asemenea, iarna este recomandat să plecaţi mai din timp spre gară sau aeroport. Iar pe şosea luaţi în calcul o viteză medie de deplasare mult inferioară celei din celelalte anotimpuri", spune Sorin Văduvoiu, directorul general al agenţiei Perfect Tour.
Iarna şi mai ales de sărbători afluxul de turişti creşte spectaculos.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Rezervaţi din timp cazarea, mesele la restaurant şi cinele festive, pentru a nu vă strica sejurul. Astfel de probleme nedorite apar mai ales în destinaţiile specifice şi renumite, precum Laponia (acasă la Moş Crăciun) sau Viena (Pieţe de Crăciun). În Dubai, pentru a urca în turnul Burj Khalifa (cea mai înaltă clădire din lume), de exemplu, programările ajung să se facă şi cu 2-3 zile înainte", a arătat Văduvoiu.
Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, îi sfătuieşte pe turişti să-şi plătească datoriile înainte de a pleca în vacanţă.
"Este neplăcut să te întorci fără bani şi să te trezeşti cu telefonul suspendat. Nu lăsa impresia că eşti plecat de acasă. Lasă draperiile trase, eventual o lumină economică aprinsă", spune Răducan.
Turiştii care pleacă în destinaţii pe alte continente trebuie să fie atenţi şi să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale.
"Dacă mergi la Rio de Janeiro de Revelion, nu uita să te îmbraci în alb, aşa cum cere tradiţia, şi să te pregăteşti să dansezi, alături de cei aproape două milioane de oameni, o noapte şi o zi neîntrerupt. În anumite ţări musulmane, bărbatul şi femeia au voie să se ţină de mână pe stradă doar dacă sunt căsătoriţi", spune Lucian Boronea, directorul general al Accent Travel.
El afirmă că în anumite ţări musulmane bărbatul nu are voie să i se adreseze unei femei necunocute pe stradă, nici chiar pentru a cere indicaţii. Turistul nu trebuie să neglijeze niciun semn care interzice o anumită activitate în public.
"În Singapore eşti amendat dacă fumezi pe stradă. În unele ţări musulmane nu ai voie să îşi manifeşti afecţiunea faţă de parteneră în public sub nicio formă şi nu ai voie nici să dansezi în public decât în anumite localuri. În Dubai nu ai voie să mănânci sau să bei în metrou şi nici să mesteci gumă. Şi oricât de obosit ai fi, nu adormi în metrou sau alt mijloc de transport în comun pentru că vei fi amendat", a adăugat Lucian Boronea.
Turistul ar trebui să aibă la el şi un dezinfectant pentru mâini, pentru că în unele ţări apa de la robinet nu este tocmai igienică. Cei care merg într-un oraş aglomerat nu trebuie să se bazeze că vor găsi un taxi la aeroport care să îi ducă la hotel. Uneori e mai bine să îşi rezerve un transfer privat înainte de a pleca în vacanţă.
Iarna, la munte, soarele şi vântul pot produce neplăceri.
"Nu uitaţi să vă dotaţi cu mijloace de protecţie pentru razele solare şi pentru vânt (ochelari de protecţie, balsam de buze etc.)", spune Simion Giurcă, şeful Biroului de promovare turistică al României la Viena.
Ar trebui verificat înainte de plecare la drum dacă unitatea de cazare este informată despre sosirea turistului şi dacă locurile au fost corect rezervate de hotel pentru a evita surprize neplăcute, generate de neglijenţa lucrătorilor de la rezervari, overbookoing, sau de o eventuală lipsă de bonitate a firmei turism vânzătoare.
"Nu consumaţi alcool înainte sau în timp ce vă aflaţi pe pârtie. Şi în afara pistei, pe timp de iarnă, consumul de alcool exagerat vă poate crea probleme", mai spune Simion Giurcă.
Marilena Stoian, preşedintele de onoare al ANTREC, spune că neglijarea copiilor celor care fac revelionul la pensiuni poate duce la diverse incidente, provocate de animalele din gospodărie, accidente la locurile de joacă, părăsirea curţilor etc.
De asemenea, anumite mâncăruri cu care turistul este posibil să nu fie obişnuit pot duce la îmbolnăviri (probleme de stomac, alergii, intoxicaţii). Printre aceste alimente se numără sarmalele, răciturile sau cârnaţii de capră.
Primul criteriu de selecţie a ofertei este, în opinia Anei Goicea, consultant în turism la Cocktail Holidays, ca turistul să se asigure câ agenţia este licenţiată să vândă produsul turistic şi are suportul necesar pentru a asigura serviciile dorite.
Ea spune că turistul, atunci când alege din mai multe oferte, ar trebui să compare pachetele turistice pe aceleaşi tipuri de servicii, calitate şi preţ final. Preţul final trebuie să includă absolut toate serviciile obligatorii, cum ar fi taxe, vize sau cina de revelion.
Turiştii care călătoresc în ţări unde este necesară viza de intrare, precum Dubai, Egipt sau Turcia, trebuie să se asigure că au asupra lor paşaportul. Cartea de identitate nu este suficientă şi turistul riscă să nu poată ajunge nici măcar la avion.
Cei care merg cu maşinile la revelion nu trebuie să neglijeze pregătirea acesteia pentru drumurile de iarna. Automobilul este mijlocul de transport preferat de majoritatea turiştilor care merg la schi sau snowbord. Nu trebuie uitate lanţurile pentru roţi, pături pentru cei din maşină (pentru situaţii care nu permit părăsirea maşinii pentru mai multe ore), un termos cu ceai fierbinte şi suficient carburant pentru a încălzi din când în când maşina dacă turiştii rămân blocaţi pe drum.
De asemenea, trebuie cumpărate viniete pentru autostrăzi, iar şoferii trebuie să fie atenţi să respecte vitezele legale şi să se informeze din timp asupra stării drumurilor.
Este foarte utilă încheierea unei poliţe de asigurare de călătorie, care acoperă costurile medicale în caz de îmbolnăvire sau accident. Iarna, şi mai ales la schi, riscul unei răceli severe sau a unei fracturi ori entorse, care necesită asistenţă medicală, este ridicat.
Dincolo de toate acestea, turiştii trebuie să fie foarte atenţi dacă vor să-şi petreacă revelionul în ţară, în special pe Valea Prahovei. Preţurile mari practicate de hotelieri la munte, peste cele din Austria, Slovenia sau Bulgaria şi opţiunile limitate de agrement, pot produce serioase dureri de cap şi greţuri.
Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe