- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile nu vor obţine profit în acest an, iar provizioanele ar putea creşte cu 38% - scenariu BNR
Sistemul bancar din România va înregistra un rezultat financiar nul în acest an, în contextul în care provizioanele vor avansa cu 38%, în principal ca urmare a deteriorării expunerilor faţă de companii, potrivit scenariului luat în calcul de BNR la realizarea celor mai recente teste de stres.
Băncile nu vor obţine profit în acest an, iar provizioanele ar putea creşte cu 38% - scenariu BNR (Imagine: Mediafax Foto)
BNR a realizat în luna iulie a acestui an cel mai recent exerciţiu de testare la stres a băncilor pentru a evalua rezistenţa la şocuri macroeconomice pronunţate posibile, dar nu probabile, care nu reprezintă însă o prognoză, potrivit raportului de stabilitate financiară publicat, marţi, de BNR.
Exerciţiul de testare la stres a inclus instituţiile de credit persoane juridice române şi a avut în vedere un orizont de doi ani, respectiv 2010 şi 2011.
"Deteriorarea calităţii portofoliului de credite se datorează în special expunerilor faţă de companii (în 2010), respectiv faţă de populaţie (în 2011). Creşterea cheltuielilor privind deprecierea activelor financiare (provizioane) este estimată la aproximativ 38% pentru 2010 (52% pentru expunerile faţă de companii, respectiv 25% pentru cele faţă de populaţie), şi la 21% pentru 2011 (11% pentru expunerile faţă de companii, respectiv 31% pentru cele faţă de populaţie)", potrivit raportului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvernul prelungeşte măsura de limitare la adaosurile comerciale la alimentele de bază până la 30 iunie 2025
-
Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie de cea mai înaltă instanţă din Franţa
-
PSD a decis. Nu îl susţine pe Nicuşor Dan la preşedinţie. Adrian Ţuţuianu: "A înşelat aşteptările bucureştenilor”
Banca centrală notează că variaţia veniturilor din dobânzi are un efect marginal asupra profitului, în pofida scăderii ratelor de dobândă asumate în testare.
"În condiţiile scenariului, rezultatul financiar cumulat la nivelul sistemului bancar la finele anului 2010 este unul nul, cu un reviriment în anul 2011", se spune în raport.
Conform rezultatelor testului, sistemul bancar românesc este capitalizat corespunzător pentru a rezista în faţa unor condiţii negative induse de factorii macroeconomici incluşi în scenariu, evaluare atestată de o diminuare redusă a indicatorului de solvabilitate pe parcursul celor doi ani analizaţi.
Astfel, la nivel agregat, indicatorul de solvabilitate ar putea înregistra o diminuare cu doar un punct procentual pe orizontul de timp analizat, ajungând la nivelul de 13,5% la finele anului 2011, comparativ cu 14,3% la finele lunii iunie 2010, în condiţiile repartizării relativ uniforme a cheltuielilor aferente provizioanelor constituite pentru riscul de credit.
Rata solvabilităţii va rămâne semnificativ superioară nivelului minim reglementat de 8%, respectiv celui impus în procesul de supraveghere de 10%.
Impactul asupra instituţiilor de credit a fost urmărit prin două canale distincte, respectiv cel direct de transmisie a şocurilor, prin care se măsoară modificarea veniturilor realizate de către bănci ca urmare a condiţiilor adverse, şi prin canalul indirect, prin care se estimează potenţiala scădere a fondurilor proprii ca urmare a creşterii cheltuielilor cu provizioanele aferente riscului de credit, pe fondul acumulării unui volum mai mare de credite neperformante.
Băncile au intrat deja pe pierdere în prima jumătate a acestui an, în principal din cauza majorării cheltuielilor cu provizioanele. În structură, la finele primului semestru, 83,6% din totalul provizioanelor erau reprezentater de cele aferente creditelor şi dobânzilor cu serviciul datoriei mai mare de 90 de zile şi/sau pentru care s-au iniţiat proceduri judiciare.
Rata creditelor neperformante a crescut de la 2,8% în decembrie 2008 la 10,2% în iunie 2010, valoarea situându-se puţin peste media regională.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:30
Laptele vegetal, compromis nutriţional în comparaţie cu cel de vacă
-
astăzi, 16:27