- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCE ar putea împrumuta FMI pentru susţinerea ţărilor din zona euro
Lideri din zona euro şi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au discutat ideea ca Banca Centrală Europeană (BCE) să împrumute FMI, astfel încât instituţia internaţională să aibă resurse suficiente pentru susţinerea chiar şi a celor mai mari ţări din regiune, au declarat oficiali citaţi de Reuters.
BCE ar putea împrumuta FMI pentru susţinerea ţărilor din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Au avut loc discuţii pe această temă. Ar putea fi un mijloc de a ocoli restricţiile legale impuse BCE", a declarat un oficial.
Un alt oficial a spus că este analizată posibilitatea ca BCE să împrumute FMI.
Ideea a apărut o dată cu agravarea crizei datoriilor suverane din zona euro, care ameninţă să absoarbă Italia şi chiar şi Franţa. În aceste condiţii, liderii europeni vor ca BCE, care în calitate de bancă centrală are prerogative limitate, să fie implicată mai mult în eforturile de salvare, pentru ca guvernele să aibă mai mult timp pentru reforme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Potrivit analiştilor, BCE este singura care poate oferi garanţii credibile pieţelor, întrucât planul de extindere a capacităţii Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (FESF) la 1.000 de miliarde de euro este improbabil să se materializeze complet şi chiar şi aşa ar fi insuficient.
În prezent, legislaţia Uniunii Europene interzice BCE să finanţeze guvernele. Banca a anunţat în repetate rânduri că nu va deveni creditorul de ultimă instanţă al guvernelor din zona euro, care trebuie să schimbe politicile care au creat datorii publice mari şi creştere economică lentă.
Franţa a cerut deschis ca BCE să fie implicată mai mult prin emiterea unei licenţe bancare FESF, care ar permite acesteia să se refinanţeze prin intermediul operaţiunilor cu lichidităţi ale băncii centrale.
Germania este total împotriva acestei idei, de teamă că s-ar ajunge la finanţarea deficitelor bugetare, independenţa BCE ar fi pusă în pericol, iar în final s-ar ajunge la inflaţie ridicată şi la sărăcirea cetăţenilor europeni.
Un articol din statutul BCE prevede că instituţia poate efectua toate tipurile de tranzacţii bancare cu terţe ţări şi organizaţii internaţionale, inclusiv operaţiuni de creditare.
FMI ar putea folosi banii de la BCE în diverse operaţiuni de susţinere, în cadrul programelor de salvare a unor ţări din zona euro, pentru linii de credit preventive, pe cont propriu sau în colaborare cu FESF.
Finanţarea de la BCE ar atenua totodată criticile din partea membrilor FMI din afara zonei euro, potrivit cărora toate resursele Fondului sunt folosite pentru sprijinirea ţărilor relativ bogate din zona euro.
Pentru a preveni prăbuşirea pieţei datoriilor din zona euro, BCE cumpără obligaţiuni suverane, dar a subliniat că achiziţiile sunt numai temporare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO