FMI a redus estimările de creştere a economiei mondiale pentru 2013 şi 2014. Care este prognoza pentru România

FMI a redus estimările referitoare la creşterea economiei mondiale pentru acest an şi 2014, precum şi cele privind Statele Unite, din cauza evoluţiilor dezamăgitoare din ţările emergente şi a incertitudinilor bugetare şi monetare din SUA, dar a îmbunătăţit previziunile pentru zona euro.

Urmărește
740 afișări
Imaginea articolului FMI a redus estimările de creştere a economiei mondiale pentru 2013 şi 2014. Care este prognoza pentru România

FMI a redus estimările de creştere a economiei mondiale pentru 2013 şi 2014. Care este prognoza pentru România(Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

În cazul României, Fondul Monetar Internaţional nu a modificat prognoza, anticipând pentru acest an o creştere economică de 2% şi de 2,2% în 2014, potrivit raportului World Economic Outlook al instituţiei publicat marţi.

PIB-ul mondial ar urma să avanseze în acest an cu 2,9% şi cu 3,6% în 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat în luna iulie de FMI, transmite AFP.

"Creşterea economică mondială este lentă şi nu pot fi excluse noi crize", se arată în raportul semestrial al FMI, în care Europa nu pare a fi principala sursă de îngrijorare.

Fondul a îmbunătăţit pentru 2013 previziunea pentru zona euro cu 0,1 puncte, la o contracţie de 0,4%, şi a menţinut-o pe cea aferentă anului viitor la o creştere de 1%, remarcând rezistenţa economiilor germană ş franceză.

Germania va înregistra în acest an un avans economic de 0,5% (în loc de 0,3%), anticipează FMI, iar anul viitor de 1,4% (în loc de 1,3%).

Franţa va reuşi să evite recesiunea în acest an cu o creştere de 0,2%, potrivit FMI, care anticipa anterior o contracţie de 0,1%. Anul viitor, a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1% (în loc de 0,9%).

Pentru Marea Britanie, estimarea pentru 2013 a fost revizuită în urcare de la 0,9% la 1,4%, iar pentru anul viitor de la 1,5% la 1,9%.

Pentru Spania şi Italia, FMI anticipează contracţii economice în acest an. Spania va reveni anul viitor la un avans economic de 0,2%, iar Italia la o creştere de 0,7%.

Ţările emergente din Europa, în care FMI include şapte ţări membre ale Uniunii Europene, între care şi România, şi două din afara acesteia, vor continua în 2013-2014 o redresare moderată, dar o recesiune prelungită în zona euro ar fi un risc major pentru aceste economii, notează autorii raportului.

Activităţile economice au accelerat în primul semestru în Europa emergentă datorită condiţiilor financiare mai favorabile, oferite de relaxarea monetară şi îmbunătăţirea finanţării externe, subliniază raportul.

În afara României, celelalte state incluse în regiunea Europei emergente sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Croaţia, precum şi ţările non-UE Turcia şi Serbia.

FMI anticipează pentru această regiune o creştere economică de 2,25% în 2013 şi de 2,75% anul viitor, estimări nemodificate faţă de cele din aprilie.

Slovacia, Slovenia, Estonia şi Republica Cehă sunt incluse în categoria ţărilor avansate.

FMI notează că diferenţele dintre statele din Europa emergentă sunt importante, cu o creştere puternică în Turcia şi ţările baltice, o redresare în curs în Europa de Sud-Est şi Ungaria şi continuarea încetinirii în Polonia.

Turcia va înregistra potrivit raportului o creştere a PIB de 3,8% în acest an şi de 3,5% în 2014.

În Polonia, creşterea va încetini la 1,25% în 2013, dar se va accelera la 2,25% în 2014, economia ţării fiind influenţată de problemele din zona euro.

Economia Ungariei va urca timid în acest an, cu un avans de 0,2%, urmat de o creştere de 1,25% anul viitor. Bulgaria va înregistra în 2013 o creştere economică de 0,5%, iar anul viitor de 1,6%.

În cazul Statelor Unite, Fondul anticipează că vor fi cu certitudine motorul creşterii mondiale, dar economia va fi constrânsă de tăierile bugetare masive, în lipsa unui acord în Congres. Din acest motiv, FMI a redus estimarea pentru acest an cu 0,1 puncte, la 1,6%, şi cu 0,2 puncte, la 2,6% pentru 2014.

FMI avertiează că paralizia bugetară care afectează Statele Unite de o săptămână ar putea fi foarte dureroasă dacă se va prelungi.

Fondul este îngrijorat şi de repercursiunile restrângerii achiziţiilor de obligaţiuni de către Rezerva Federală americană, care riscă să accentueze retragerile de capital din ţările emergente.

Impactul ar putea fi cu atât mai mare cu cât China şi un număr tot mai mare de economii emergente ajung la capătul unui ciclu de creştere economică puternică.

Comparativ cu estimările din luna iulie, FMI a redus prognoza pentru 2013 privind evoluţia economiei Chinei cu 0,2 puncte, la 7,6%, iar pentru anul viitor cu 0,4 puncte, la 7,3%.

Fondul a redus estimarea de creştere a economiei Indiei cu 1,8 puncte, la 3,8% în 2013. Pentru Rusia, estimarea a fost micşorată cu un punct procentual, la 1,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici