- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Georgescu: Băncile elene au solvabilitate peste 11% şi planuri pentru situaţii neprevăzute
Băncile cu acţionariat grecesc prezente în România au solvabilitatea peste 11%, un nivel confortabil al lichidităţii şi dispun de planuri de rezervă pentru a face faţă situaţiilor neprevăzute şi să-şi menţină soliditatea financiară, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
"Şi în ceea ce priveşte grupul de bănci greceşti avem un contact strâns cu acestea, iar lichiditatea şi solvabilitatea lor sunt la niveluri confortabile. Fiecare bancă are planuri de rezervă pentru a face faţă situaţiilor neprevăzute pentru menţinerea solidităţii financiare", a spus Georgescu la un seminar pe teme economice.
El a menţionat că direcţia de supraveghere din BNR monitorizează atent situaţia băncilor greceşti, care au rate de solvabilitate de peste 11%.
Pe de altă parte, Georgescu a discutat şi despre creditarea sectorului privat şi consideră că este posibilă o majorare cu 7% a soldului împrumuturilor acordate firmelor şi populaţiei.
"Perspectiva este favorabilă. Pe măsură ce creditul guvernamental îşi încetineşte creşterea, există spaţiu pentru creşterea creditului neguvernamental cu 7% în 2011 în termeni nominali", a continuat oficialul BNR.
El a menţionat că soldul creditului neguvernamental a înregistrat scăderi în 2009 şi 2010, în termeni reali.
Totodată, Georgescu a spus că ponderea împrumuturilor sectorului public în totalul activelor băncilor a crescut de la 5% în 2008 la 16% în luna martie 2011, în timp ce contribuţia creditului pentru populaţie şi firme s-a redus de la 29% la 26% şi, respectiv, de la 29% la 28%.
"Acest lucru ne confirmă necesitatea ajustării în continuare a cheltuielilor guvernamentale curente - a celor de personal la nivel central şi local, a cheltuielilor materiale şi cheltuielilor cu serviciile", a concluzionat Georgescu.
Filialele locale ale băncilor elene, dintre care Alpha Bank şi Bancpost sunt jucători de top zece, iar Banca Românească şi Piraeus sunt bănci de talie medie, nu au făcut până acum rambursări anticipate ale surselor primite din Grecia, potrivit directorului Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
Băncile din Grecia se confruntă cu retrageri masive de fonduri, clienţii lor preferând să îşi mute banii în străinătate, pentru a se pune la adăpost de eventuale probleme. Problemele băncilor elene sunt date de expunerea mare pe obligaţiunile emise de Grecia, în care au plasate aproape 90 de miliarde de euro, la un volum total al activelor de 480 de miliarde de euro. Investitorii de pe pieţele internaţionale şi chiar agenţiile de rating văd riscuri importante ca Grecia să recurgă la o ajustare sau restructurare a datoriei, în condiţiile în care pare imposibil să facă faţă plăţii ratelor scadente.
Agenţia de rating Fitch a retrogradat calificativul Greciei cu trei trepte, de la "BB+" la "B+", care reflectă un risc ridicat. Calificativele marilor grupuri financiare elene au fost ajustate corespunzător.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO