- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MECMA a depus la BEI documentaţia pentru finanţarea a două proiecte de captare şi stocare a CO2
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a depus luni, la Banca Europeană de Investiţii (BEI), documentanţia în vederea obţinerii unor finanţări europene nerambursabile pentru două proiecte demonstrative de captare şi stocare a dioxidului de carbon.
Proiectele pentru care a fost depusă documentaţia sunt GETICA CCS şi Danube Green Island Algae, a anunţat marţi MECMA.
Finanţarea este asigurată prin intermediul instrumentului financiar NER300, stabilit prin Directiva 2003-87-CE revizuită (Directiva ETS), care prevede că până la 31 decembrie 2015 sunt disponibile maximum 300 milioane de cote din Rezerva de Nou Intraţi – RNI, pentru a contribui la stimularea elaborării şi funcţionării unui număr de până la 12 proiecte demonstrative comerciale de captare şi stocare geologică, în siguranţă, a CO2 – CCS, precum şi a unor proiecte demonstrative din domeniul surselor de energie regenerabilă - SER, desfăşurate pe teritoriul UE.
"Proiectul demonstrativ GETICA CCS este un proiect prioritar pentru România şi totodată unul de interes european, urmând să contribuie major la respectarea angajamentelor asumate ale ţării noastre privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, cantitatea ce urmează a fi captată şi stocată fiind de minim 1,5 milioane tone CO2/an. Cererea de finanţare pentru NER300 a fost elaborată de către Complexul Energetic Turceni, în numele viitoarei Companii de Proiect care va include operatorii finali ai tehnologiei CCS, respectiv CE Turceni - operator pentru captarea CO2, Transgaz - operator pentru transportul CO2 şi Romgaz - operator pentru stocarea CO2", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Directorul adjunct responsabil cu dezvoltarea din Complexul Energetic Turceni, Laviniu Danciu, a declarat în martie agenţiei MEDIAFAX că Ministerul Economiei va solicita Comisiei Europene să finanţeze în proporţie de 50% proiectul pilot de stocare a dioxidului de carbon derulat de Transgaz, Romgaz şi Complexul Energetic Turceni, evaluat la 900 milioane de euro.
Pentru proiectul demonstrativ Danubes Green Island Algae, cererea de finanţare a fost elaborată de către Dorna Agri, controlată de omul de afaceri Jean Valvis.
Prin tehnologia propusă de către Dorna Agri se va capta CO2 de la o centrală electrică de 30MW pe biomasă care va fi utilizat apoi într-o fermă de algae, biolichidul rezultat fiind utilizat la producerea unei cantităţi suplimentare de energie electrică de 20MW, potrivit sursei citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
-
Războiul din Ucraina, ziua 1037. Ucraina primeşte 150 de milioane de euro de la UE pentru mese şcolare şi proiecte de redresare / Biden ordonă Pentagonului să continue creşterea livrărilor de arme către Ucraina
-
O rachetă rusească de apărare aeriană ar fi putut doborî avionul azer - presă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:39
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic / Ruşii încearcă să pătrundă în Pokrovsk pentru a-l încercui
-
ieri, 22:04
Fostul preşedinte fugar al Surinamului, Desi Bouterse, a murit la 79 de ani