Oltchim a transmis OMV Petrom o ofertă pentru cumpărarea instalaţiilor rafinăriei Arpechim

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) a transmis miercuri OMV Petrom (SNP) o ofertă pentru cumpărarea instalaţiilor Arpechim Piteşti, una dintre cele două rafinării ale companiei petroliere.

Urmărește
17 afișări

"Pe durata negocierilor, până la transferul de proprietate a instalaţiilor, Oltchim a solicitat încheierea unui contract de închiriere a instalaţiilor rafinăriei în temeiul căruia Oltchim să poată începe operarea acestora în cel mai scut timp posibil", se arată într-un raport al combinatului chimic transmis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Decizia de cumpărare a instalaţiilor Arpechim este justificată de nevoia Oltchim de materiile prime procesate în instalaţiile petrochimice ale rafinăriei.

Oltchim arată că oferta către OMV Petrom a fost transmisă în baza unui memorandum elaborat de Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al companiei, şi aprobat de Guvern.

"Acest demers are în vedere consolidarea integrării fluxurilor tehnologice şi creşterea gradului de rentabilitate a companiei", se arată în raport.

OMV Petrom a anunţat în luna martie că va închide definitiv rafinăria Arpechim, pentru că nu a găsit un cumpărăror "credibil", şi o va transforma în depozit de ţiţei şi produse petroliere. După acest anunţ, Guvernul a iniţiat discuţii cu compania petrolieră pentru repornirea rafinăriei.

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Victor Vlad Cazana, a declarat, în luna aprilie, că speră într-o tranzacţionare "în termeni acceptabili" a unei eventuale preluări a rafinăriei de către Oltchim.

Oltchim deţine deja, de anul trecut, activele de petrochimie de pe platforma Arpechim.

Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat luni pentru MEDIAFAX că Oltchim a investit 3,8 milioane de euro pentru pornirea primei instalaţii de pe platforma petrochimică a Apechim, eveniment programat pentru sfârşitul acestei luni.

Combinatul chimic funcţionează din 2008 la capacitate redusă, ca urmare a reducerii activităţilor de petrochimie.

Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. OMV Petrom este deţinută de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Acţiunile Oltchim se tranzacţionează joi la BVB la preţul de 1,059 lei pe unitate, în creştere cu 14,98% faţă de referinţă. Combinatul chimic are o capitalizare de 363,4 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici