Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Un nou ministru de finanţe, metehne vechi: aruncatul cu procente să ameţească cititorii

Avem un nou ministru la Finanţe, cu studii în străinătate, dar după modul cum răspunde la cel mai grav subiect - nivelul veniturilor bugetare în PIB, adică ce capacitate are instituţia pe care o conduce să strângă venituri din taxe şi contribuţii - dovedeşte metehne vechi: aruncă cu cifre şi procente doar-doar o ameţi publicul.

Urmărește
435 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Un nou ministru de finanţe, metehne vechi: aruncatul cu procente să ameţească cititorii

Bogdan Drăgoi (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Despre ce este vorba?

Domnul Theodor Stolojan, fost premier şi actual europarlamentar PD-L, este de obicei ecoul iniţiativelor guvernamentale, dar câteodată mai pune şi câte o problemă valabilă. De data asta a ridicat problema ponderii în PIB a veniturilor bugetului consolidat: cum se explică faptul că ponderea veniturilor bugetare în PIB a fost de doar 31,4% în 2011?

Nu mai insistăm pe faptul că Ziarul Financiar a fost publicaţia care a ridicat această problemă imediat după publicarea de către Institutul de Statistică a datelor privind PIB pe 2011 în luna martie. ZF a arătat atunci că cele 181,6 miliarde de lei venituri la bugetul general consolidat anul trecut reprezentau doar 31,4% din PIB, cu 1,5 puncte procentuale sub ţinta stabilită la începutul anului de 32,9%.

Iar 1,5 % din PIB sunt bani serioşi, înseamnă 2 miliarde de euro, adică suma cheltuielilor statului cu dobânzile într-un an.

Ce răspunde ministerul? "Analiza trebuie făcută asupra veniturilor bugetare care sunt influenţate de evoluţia economică şi nu asupra tuturor categoriilor de venituri ale bugetului general consolidat.(...) PIB, exclusiv producţia agricolă, s-a majorat în termeni nominali cu 10%. Comparativ, veniturile bugetului general consolidat, exclusiv fonduri UE, s-au majorat tot cu 10%, menţinându-şi ponderea în PIB în anii 2010 şi 2011 (luând în calcul PIB exclusiv producţia agricolă), respectiv 32,4%."

Hocus-pocus, nu mai este vorba de 31,4% din PIB, cât este realitatea, şi nici de 32,9% din PIB, cât scrie negru pe alb în Raportul la Proiectul Legii bugetului de stat pe 2011, ci de 32,4% din PIB.

Şi discuţia trebuie purtată, ne spune doct ministrul sau cei pe care i-a însărcinat cu redactarea acestui răspuns, la nivelul "veniturilor bugetare influenţate de evoluţia economică". De aceea, trebuie exclusă din PIB agricultura şi din încasări fondurile europene!

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici