Opinie Sorin Pâslaru, ZF - Număraţi podurile şi tunelurile şi întrebaţi-vă: ce-aţi făcut cu banii

Doar cinci dintre cele mai lungi 20 de poduri rutiere au fost construite după 1989 şi doar 150 de metri dintre cei 2.000 de metri de tuneluri rutiere au fost construiţi în ultimii 20 de ani.

Urmărește
285 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, ZF - Număraţi podurile şi tunelurile şi întrebaţi-vă: ce-aţi făcut cu banii

Opinie Sorin Pâslaru, ZF - Număraţi podurile şi tunelurile şi întrebaţi-vă: ce-aţi făcut cu banii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Pe ninsori nebune, în pline schimbări de guvern, întreruperi de fonduri europene şi explozii de gaz, Ziarul Financiar a propus la început de an şi aceste subiecte cititorilor săi.

Probabil este complicat să ceri unui guvern care nu reuşeşte să scoată ţara din zăpadă tuneluri şi poduri. Întrebarea ZF este însă: cum înaintăm în secolul XXI dacă noi nu putem încă trece munţii cu o autostradă, dacă din 1986 încoace, deci de aproape 30 de ani, nu am mai făcut niciun pod peste Dunăre?

Actualul preşedinte a fost reales, printre altele, şi pentru că a fost perceput drept cel care a susţinut pasajul Basarab din Bucureşti. Toate costurile nejustificate ulterioare, zeci de milioane de euro în plus, nu au mai contat pentru oameni. Rămâne pasajul, iniţiat de Băsescu.

Pasajul şi stadionul National Arena - la fel, cu toate costurile nejustificate suplimentare, cu tot gazonul care a trebuit înlocuit - au marcat anul 2011, iar fluviul de oameni de la inaugurare arată ce sete au românii să păşească pe infrastructură nouă, să simtă că s-a schimbat ceva, că am înaintat în vreun fel.

Pasaje, poduri, tuneluri, viaducte, furnale de 100 de metri înălţime - de ce nu, farmecă oamenii, atrag, dar dincolo de asta mai important este că semnifică avansul unei ţări. Avansul tehnologic, modernizarea.

Cel puţin o decadă după 1989 România a făcut numai să supravieţuiască. Între 2000 şi 2008, PIB-ul s-a dublat, de la 60 miliarde de euro la 120 miliarde de euro. La fel şi veniturile bugetare. A fost o perioadă de respiro la nivelul banilor.

Pe baza creşterii datoriei sectorului privat, este adevărat, dar atunci ţara a avut bani. Ce a făcut cu ei? În mod dramatic, nu a reuşit să facă nici poduri, nici tuneluri, nici autostrăzi, nici noi spitale de înaltă performanţă. I-a risipit.

Citeşte continuarea opiniei lui Sorin Pâslaru pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici