Paul Krugman, laureat Nobel: criptomonedele au paralele "îngrijorătoare" cu criza creditelor ipotecare subprime de la sfârşitul anilor 2000
Economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, a lansat un avertisment ameninţător cu privire la piaţa volatilă a criptomonedelor, comparând-o cu criza creditelor ipotecare subprime de la sfârşitul anilor 2000, relatează CNBC.
Paul Krugman, laureat Nobel: criptomonedele au paralele "îngrijorătoare" cu criza creditelor ipotecare subprime de la sfârşitul anilor 2000
Într-un articol de opinie publicat în The New York Times, Krugman a declarat că "vede paralele inconfortabile" între cripto şi criza subprime din SUA, care a îngenuncheat întreaga piaţă imobiliară şi a declanşat criza financiară globală din 2007-2008.
"Există ecouri tulburătoare ale prăbuşirii subprime de acum 15 ani", spune Krugman în articol.
Criza subprime a fost, în esenţă, rezultatul faptului că băncile au acordat împrumuturi unor persoane cu un risc mai ridicat, într-o perioadă în care ratele dobânzilor erau scăzute şi preţurile locuinţelor erau în creştere. Odată ce piaţa a devenit saturată, proprietarii de locuinţe s-au trezit cu capitaluri proprii negative, în imposibilitatea de a-şi rambursa împrumuturile, ceea ce a dus la pierderi mari pentru creditori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
Olaf Scholz respinge cererea lui Donald Trump ca statele NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare
-
Spectacole şi tururi ghidate în muzeele din Capitală şi din ţară de Ziua Culturii Naţionale
Krugman susţine că investitorilor în criptomonede li se vând, în mod similar, produse financiare speculative fără a înţelege cu adevărat riscurile implicate. Este demn de remarcat faptul că Krugman este un cunoscut critic al bitcoin, comparând anterior criptomoneda cu o schemă Ponzi.
Totuşi, laureatul Premiului Nobel nu este convins că criptomonedele reprezintă un risc sistemic: "Cifrele nu sunt suficient de mari pentru a face asta".
Întreaga piaţă cripto valorează aproximativ 1.700 de miliarde de dolari, potrivit datelor CoinGecko.
Bitcoin şi alte monede digitale au scăzut puternic în ultimele săptămâni. La un preţ de puţin peste 37.000 de dolari, cea mai importantă criptomonedă din lume se află în prezent la aproximativ 46% de la maximul său record din noiembrie, de aproape 69.000 de dolari. La momentul de vârf, întreaga piaţă cripto valora în total 3.000 de miliarde de dolari.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO