Preţul petrolului creşte spre 116 dolari pe baril. Metalele preţioase urcă spre noi maxime

Preţul petrolului Brent a crescut miercuri la aproape 116 dolari pe baril, cotaţia argintului a atins un maxim al ultimilor 31 de ani, iar aurul este la mai puţin de 0,5% de un nou record istoric, din cauza răspândirii protestelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului creşte spre 116 dolari pe baril. Metalele preţioase urcă spre noi maxime

Preţul petrolului creşte spre 116 dolari pe baril. Metalele preţioase urcă spre noi maxime (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cererea pentru active sigure, precum aurul, a crescut odată cu avansul preţului petrolului, care a atins săptămâna trecută maximul ultimilor doi ani şi jumătate. În Libia, războiul civil pare iminent, iar Yemenul, Iranul şi Omanul se confruntă cu intensificarea protestelor.

Washingtonul a avertizat marţi că Libia ar putea cădea într-un război civil dacă Muammar Khadafi nu renunţă la putere.

Totodată, ştirea că autorităţile din Arabia Saudită au reţinut un cleric şiit a generat o stare de nelinişte, Regatul riscând tensiuni între facţiunile religioase.

În Iran, care asigură circa 4,7% din producţia mondială de petrol, au apărut zvonuri privind ciocniri între protestatari şi forţele de securitate.

Principalele temeri de pe piaţa petrolului sunt legate de răspândirea violenţelor către Arabia Saudită, cel mai mare producător de exportator din lume, şi Iran, de asemenea un jucător important.

De altfel, Arabia Saudită a majorat semnificativ exporturile de petrol în urma violenţelor din Libia, pentru a compensa golul apărut în piaţă de întreruperea operaţiunilor din statul nord-african.

Tensiunile din Orientul Mijlociu au ţinut referinţa de la New York peste pragul 100 de dolari pe baril, iar cotaţia Brent este la patru dolari de maximul ultimelor 28 de luni, de aproape 120 dolari pe baril, atins săptămâna trecută.

Investitorii se tem că preţul ridicat al petrolului ar putea împiedica revenirea economiei globale, însă preşedintele băncii centrale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a încercat marţi să calmeze pieţele afirmând că America nu va fi afectată decât dacă situaţia se prelungeşte.

În tot acest timp, piaţa aurului se bucură de tot mai multă atenţie, metalul preţios fiind considerat un bun activ defensiv în momente de criză.

Cotaţia spot a aurului a atins miercuri 1.434,45 dolari pe uncie, cu numai 20 de cenţi sub maximul record înregistrat în şedinţa anterioară de tranzacţionare. Totuşi, aurul bate acum în retragere, fiind cotat la mai puţin de 1.430 dolari pe uncie.

Argintul a ajuns la 34,74 dolari pe uncie, cel mai ridciat nivel din 1980, înainte de a se retrage la 34,55 dolari pe uncie.

Majoritatea celorlalte pieţe de mărfuri au fost stabile sau au evoluat în scădere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici