Reprezentanţi ai China Nuclear Electric vin la Bucureşti pentru discuţii privind unităţile 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă

Reprezentanţi ai companiei China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavodă, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat în vizită în China.

Urmărește
665 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţi ai China Nuclear Electric vin la Bucureşti pentru discuţii privind unităţile 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă

Reprezentanţi ai China Nuclear Electric vin la Bucureşti pentru discuţii privind unităţile 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

El a precizat că investitorii vor putea deţine pachetul majoritar de acţiuni în acest proiect.

"Geopolitic, lucrurile s-au jucat săptămâna trecută", a spus Ponta legat de posibilul control al companiei chienze la CNE, cu referire la eşecul proiectului Nabucco.

Compania mixtă creată pentru derularea investiţiei este EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că Guvernul va ceda pachetul majoritar de acţiuni la grupurile 3 şi 4 ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă acelui investitor care va asigura finanţarea proiectului de construcţie a celor două unităţi, arătând că este dispus la o astfel de decizie politică.

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau estimate să înceapă în 2010.

Iniţial, din compania de proiect făceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect. Din firma de proiect mai fac parte Enel şi ArcelorMittal.

După retragerea din proiect a celor patru companii, proiectul a stagnat întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect.

Un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză şi prezentat recent arată că punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă este incertă înainte de anul 2020, din cauza neclarităţilor legate de capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici