România îşi majorează capitalul deţinut la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

România, prin Ministerul Finanţelor Publice, îşi va majora capitalul deţinut la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, urmând să subscie un număr total de 1.344 de acţiuni, în cadrul a două majorări de capital, arată un proiect pus în dezbatere publică de minister.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului România îşi majorează capitalul deţinut la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

România îşi majorează capitalul deţinut la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Valoarea majorării generale de capital este de 82.273.070 dolari SUA (682 acţiuni cu o valoare unitară de 120.635 dolari SUA), din care 20% capital subscris şi vărsat, respectiv 16.454.614 dolari SUA. Astfel, valoarea totală a capitalului subscris şi vărsat de România este de 21.246.236,20 dolari SUA.

Subscrierea numărului de acţiuni alocate României prin cele două majorări de capital este favorabilă consolidării poziţiei României în cadrul structurii de acţionariat a Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, puterea de vot a României urmând a se menţine la 0,31%. În aceste condiţii, ţara noastră îşi va păstra puterea de reprezentare în cadrul Constituentei din care face parte, plasându-se astfel pe cea de-a treia poziţie ca putere de vot.

Contribuţia României la majorarea capitalului BIRD va contribui implicit la majorarea resurselor pe care instituţia le poate aloca pentru acordarea de finanţări ţării noastre, în contextul în care volumul total al împrumuturilor contractate de România de la BIRD în perioada 1991 – 2018 se ridică la cca. 14,078 mld. dolari SUA, iar media anuală a împrumuturilor contractate în ultimii 10 ani se cifrează la cca. 500 mil. dolari SUA. Împrumuturile acordate de BIRD sunt competitive şi mai flexibile decât celelalte instrumente alternative de finanţare existente pe piaţa financiară internaţională, din punct de vedere al termenilor şi condiţiilor financiare, contribuind astfel la limitarea costurilor şi extinderea maturităţii portofoliului de datorie publică la un cost avantajos şi reprezentând totodată o sursă avantajoasă de finanţare a deficitului bugetului de stat şi a refinanţării datoriei publice guvernamentale.

Participarea la majorarea de capital a BIRD favorizează totodată nivelul sprijinului acordat de România pentru dezvoltare. România şi-a consolidat în ultimii ani profilul internaţional în cooperarea pentru dezvoltare ca donator emergent dinamic, asistenţa oficială pentru dezvoltare (AOD) completând evantaiul instrumentelor de politică externă. În cadrul AOD (raportată de România în 2017 la nivelul de 889,7 milioane RON, reprezentând 0,11% din VNB) o componentă semnificativă o reprezintă asistenţa de tip multilateral (aprox. 59% din AOD în 2016), iar în cadrul acesteia, cea acordată prin intermediul unei instituţii de anvergura GBM oferind garanţia unei alocări eficiente a acestor resurse.

Înfiinţată la 1 iulie 1944 în urma conferinţei de la Bretton Woods (SUA), ca instituţie parte a Grupului Băncii Mondiale (GBM), Banca Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) este structurată ca o cooperativă care este deţinută şi funcţionează în beneficiul celor 189 de state membre. România este membră a Băncii Mondiale din anul 1972, iar activitatea Grupului Băncii Mondiale în România s-a reluat în 1991 şi cuprinde atât programe şi proiecte publice, finanţate de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare prin împrumuturi acordate direct statului, prin Ministerul Finanţelor Publice, cât şi proiecte private, fără garanţii de stat, prin sprijinul acordat de către Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) şi Agenţia Multilaterală pentru Garantarea Investiţiilor (MIGA). La această dată capitalul social al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este de 205,4 mld. dolari SUA. Capitalul subscris de România se ridică la 828,28 mil. dolari SUA din care capital subscris şi vărsat reprezinta 51,17 mil. dolari SUA.

Taguri:
finanţe,
bird,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici