Salvarea Apple de către Microsoft ar putea fi cea mai proastă afacere din istoria modernă

O investiţie de 150 de milioane de dolari cu care Microsoft a salvat Apple de la faliment în '97 ar putea fi cea mai proastă afacere din istoria modernă, întrucât Apple şi-a revenit şi a lansat produse care au rănit de moarte piaţa PC-urilor şi imperiul în declin al Microsoft.

Urmărește
857 afișări
Imaginea articolului Salvarea Apple de către Microsoft ar putea fi cea mai proastă afacere din istoria modernă

Cea mai proastă afacere din istoria modernă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La momentul investiţiei Microsoft, Apple se afla la numai câteva săptămâni distanţă de faliment. Finanţarea, parte a unui acord mai amplu, a asigurat suficienţi bani şi spaţiu de manevră pentru ca Apple să-şi consolideze controlul asupra diviziei Mac şi să susţină astfel dezvoltarea iPod şi iTunes.

Compania a lansat iPhone şi iPad, produse care ulterior "vor răni de moarte industria PC-urilor, în timp ce Apple va anexa, într-un joc cu sumă zero, capitalizare de amploarea unor continente de la imperiul în declin al Microsoft", potrivit Bloomberg Businessweek.

Microsoft avea o valoare de piaţă de 556 miliarde de dolari în perioada de apogeu, din 2000. Acum, capitalizarea companiei se situează la 320 de miliarde de dolari. Apple valora mai puţin de 3 miliarde de dolari la momentul în care a acceptat ajutorul lui Bill Gates, iar în prezent a ajuns la 505 miliarde de dolari.

Investiţia a fost anunţată în cadrul unui "amplu acord de licenţiere", în care Microsoft, printre altele, promitea să dezvolte şi să livreze în continuare variante pentru platforma Mac ale unor programe, precum Office.

Mutarea Microsoft a părut inteligentă la momentul respectiv.

"Scopul nu era să obţină profit de pe urma investiţiei, ci să menţină viabil sistemul de operare al Apple, astfel încât autorităţile antitrsut să nu poată demonstra uşor un monopol al Microsoft. (...) Ca să fim cinstiţi, cine şi-ar fi putut imagina la momentul respectiv că Steve Jobs va schimba radical câteva industrii, nu numai afacerile profitabile ale Microsoft legate de PC-uri", a declarat directorul de investiţii al Ritholtz Wealth Management, Barry Ritholtz.

Deşi investiţia a părut genială, în prezent ar putea fi considerată drept cea mai costisitoare afacere din istoria modernă, depăşind pierderea comună de capitalizare de 286 miliarde de dolari înregistrată după fuziune de AOL-Time Warner, precum şi costurile din litigii şi pierderi ale Bank of America de pe urma preluării Countrywide.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici