Scăderea preţului petrolului, un ajutor neaşteptat pentru economiile ţărilor din sudul Europei

Scăderea preţului petrolului dă un ajutor neaşteptat aşa-numitelor ţări periferice din sudul Europei, costul mai redus al carburanţilor contribuind la creşterea cererii interne, relatează Bloomberg.

Urmărește
595 afișări
Imaginea articolului Scăderea preţului petrolului, un ajutor neaşteptat pentru economiile ţărilor din sudul Europei

Scăderea preţului petrolului, un ajutor neaşteptat pentru economiile ţărilor din sudul Europei (Imagine: Shutterstock)

Un preţ al petrolului cuprins între 80-90 de dolari pe baril ar putea contribui cu 1 punct procentual la creşterea economiei Spaniei, a patra ca mărime în Europa, potrivit guvernului de la Madrid.

În Italia, aflată pentru al patrulea an în recesiune, un declin de 10 dolari al cotaţiei petrolului poate avea o contribuţie de 0,3 puncte procentuale la PIB, estimează BNP Paribas.

"Nu există nicio îndoială că preţurile mai mici ale petrolului vor acţiona ca un stimul la creşterea din regiune", a declarat Frederik Ducrozet, economist la Credit Agricole în Paris. El a arătat că beneficiarii vor fi în mod clar Grecia, Spania, Portugalia şi Italia.

Statele din sudul Europei, marcate de datorii şi şomaj record, pot profita acum de costul mai scăzut al energiei şi de creşterea puterii de cumpărare a populaţiei.

Reducerea cererii la nivel mondial, cuplată cu cea mai ridicată producţie de petrol în SUA din ultimii peste 30 de ani au provocat prăbuşirea cu peste 40% a preţului petrolului Brent, de la un maxim de 115 dolari pe baril atins în luna iunie.

Preşedintele Bundesbank, banca centrală a Germaniei, Jens Weidmann, care s-a opus extinderii achiziţiilor de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană (BCE), a numit declinul preţurilor petrolului drept "un mini pachet de stimulente".

OPEC, responsabilă pentru 40% din oferta mondială de petrol, a respins săptămâna trecută apelurile pentru reducerea nivelului de producţie al organizaţiei, de 30 de milioane de barili de petrol pe zi.

Petrolul Brent, de referinţă la bursa londoneză, cu livrare în ianuarie, a coborât luni la 67,53 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Între timp cotaţia şi-a revenit uşor, atingând miercuri ,71,46 dolari pe baril.

Economiile ţărilor din sudul Europei sunt ajutate şi de scăderea euro. În acest an, euro s-a depreciat cu 9,5% faţă de dolar. Moneda europeană a coborât miercuri la cel mai jos nivel din august 2012 până în prezent faţă de dolar, înaintea şedinţei lunare a Băncii Centrale Europene (BCE) care va avea loc joi.

Dolarul american s-a apreciat cu 0,4% faţă de euro, la 1,2323 de unităţi pe euro, aceasta fiind cea mai bună evoluţie a monedei americane faţă de euro din august 2012.

Potrivit guvernului de la Madrid, scăderea preţului petrolului şi declinul euro ar putea ajuta Spania să depăşească ţinta unei creşteri economice de 2% în 2015. Estimările anterioare ale autorităţilor spaniole se bazau pe un preţ al petrolului de 104 dolari pe baril şi un curs al euro de 1,3 dolari pe unitate.

În Portugalia, bugetul guvernamental a fost calculat la un preţ mai mare al petrolului, iar declinul acestuia va avea întotdeauna un efect pozitiv, a spus Manuel Rodrigues, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

În Grecia, preţul mic al petrolului va duce la modificarea calculelor bugetare.

"Vor avea loc modificări radicale ale bugetelor în toate ţările. Preţul mic al petrolului se va menţine anul viitor", a spus ministrul elen al Energiei, Yiannis Maniatis.

Un efect negativ al declinului preţului petrolului ar putea fi descurajarea investiţiilor în petrol şi gaze. În momentul în care Grecia a aprobat legislaţia referitoare la explorările de hidrocarburi, în urmă cu trei ani şi jumătate, preţul petrolului Brent era de 117 dolari pe baril.

Într-o perioadă de trei-patru trimestre, un declin al cotaţiei petrolului de 10 dolari pe baril poate avea o contribuţie de 0,4 puncte procentuale la creşterea economică a zonei euro, potrivit estimărilor BNP Paribas.

Există însă riscul deflaţiei, care poate avea impact asupra consumului, avertizează Marco Brancolini, analist la Royal Bank of Scotland Group.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici