UE analizează o interdicţie obligatorie pentru statele membre de a utiliza Huawei în infrastructura 5G

Uniunea Europeană ia în considerare o interdicţie obligatorie pentru statele membre de a utiliza în reţelele lor 5G companii care prezintă riscuri de securitate, inclusiv grupul chinez de telecomunicaţii Huawei, afirmă surse citate de Financial Times.

Urmărește
572 afișări
Imaginea articolului UE analizează o interdicţie obligatorie pentru statele membre de a utiliza Huawei în infrastructura 5G

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Măsura vine în contextul în care la Bruxelles creşte îngrijorarea că unele guverne naţionale trag de timp în această problemă, au declarat oficialii pentru Financial Times.

Doar o treime dintre ţările UE au interzis Huawei în părţile critice ale reţelelor 5G ale blocului comunitar, în ciuda recomandărilor stabilite de Bruxelles de a exclude furnizorii cu risc ridicat din investiţiile în tehnologie, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piaţa internă, miniştrilor telecomunicaţiilor din statele membre, la o reuniune de vinerea trecută. "Acest lucru este prea puţin. Şi expune securitatea colectivă a Uniunii", a declarat Breton.

Recomandările, care au fost aprobate în unanimitate de statele membre în 2020, au variat de la cerinţe de certificare până la diversificarea furnizorilor.

Oficiali familiarizaţi cu acest subiect au declarat că UE ar putea introduce o interdicţie obligatorie pentru companiile considerate a prezenta un risc de securitate, cum ar fi Huawei, dacă statele membre, inclusiv Germania, nu aplică recomandările de la Bruxelles.

Este puţin probabil ca noi norme care să impună o interdicţie să apară înainte ca mandatul de cinci ani al actualei Comisii Europene să se încheie în 2024, având în vedere timpul necesar pentru a obţine sprijinul Parlamentului European şi al statelor membre pentru orice nouă lege.

Huawei a declarat că se opune politizării evaluării securităţii cibernetice. "Evaluarea riscurilor de securitate cibernetică fără a respecta standardele tehnologice sau excluderea anumitor furnizori din sistem fără o evaluare tehnologică adecvată reprezintă o încălcare a principiilor de corectitudine şi nediscriminare şi, de asemenea, împotriva legilor şi reglementărilor Uniunii Europene şi ale statelor sale membre".

Oficialii din Germania şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la legăturile dintre Deutsche Telekom şi Huawei. La începutul acestui an, Berlinul a declarat că analizează utilizarea componentelor chinezeşti în infrastructura sa 5G şi dacă este necesară o modificare a legii.

Cele mai recente avertismente vin într-un moment de îngrijorare crescândă în UE cu privire la dependenţa sa tehnologică faţă de China. La reuniunea de săptămâna trecută cu miniştrii telecomunicaţiilor, Breton a avertizat asupra riscurilor de a fi prea expuşi furnizorilor chinezi. "Principalul meu mesaj către statele membre a fost acela de a le reaminti necesitatea urgentă de a acţiona pentru a evita crearea unor vulnerabilităţi majore care ar fi dificil de remediat", a declarat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici