COMENTARIU Lelia Munteanu: Despre moarte şi murire

În România, în plin "scenariu 4" de SARS-CoV-2, autorităţile recunosc telegenic că nu au "scenariul 5".

Urmărește
2049 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Despre moarte şi murire

COMENTARIU Lelia Munteanu: Despre moarte şi murire

În Israel - 14,326 cazuri confirmate astăzi, 187 decese, 148 de persoane în stare gravă, 111 ventilaţi şi 4961 vindecaţi - funcţionează, pe perioada coronacrizei, o Comisie Publică de Prioritizare a Bolnavilor Grav. Nu ia decizii, fireşte, având doar statut de consiliere. De altfel, ca în orice stat sănătos, există o Lege a Bolnavului care Stă să Moară (am tradus literal), iertat să-mi fie oximoronul.
 
Printre altele, Comisia a recomandat limitarea internării la terapie intensivă a pacienţilor cu potenţial de supravieţuire scăzut, în cazul în care Ministerul Sănătăţii va ajunge să se confrunte cu lipsă aparaturii şi a personalui.
 
Pe 14 aprilie, Comisia a predat directorului general din minister, Moshe Bar Siman Tov, un document de poziţionare, în care recomandă ca asupra pacienţilor cu ponteţial redus de supravieţuire să fie evitate  tratamentele cu caracter ciclic (dializă sau medicaţie de întreţinere a tensiunii arteriale, de pildă).
 
În cazul bolnavilor în stare terminală, Comisia propune tratamentul  paliativ, inclusiv lăsarea în seama pacienţilor înşişi a deciziei de folosire a unui ventilator (decizie luată, fireşte, înainte ca starea acestora să devină critică).
 
Cu 2864 de ventilatoare, plus cele aflate în producţie, plus cele pe care, la nevoie, Mossadul le va scoate din-pământ-din-iarbă-verde, în Israel astfel de probleme nu se pun şi, probabil, nici nu se vor pune.
 
Însă faptul că autorităţile de la Ierusalim se gândesc cu seriozitate la ce poate fi mai rău în confruntatea cu un virus despre care în continuare există puţine informaţii certe, dovedeşte responsabilitate, atât faţă de pacienţi, cât şi faţă de medicii care îi tratează, în cârca cărora nu pot fi puse asemenea teribile decizii.
 
În România, aflată în "scenariul 4", autorităţile recunosc, cu senină inconştienţă, că n-au încă un "scenariu 5". De altfel, numărul paturilor de terapie intensivă şi al ventilatoarelor e mereu aproximat politico-propagandistic. Responsabilii din Sănătate au descoperit euforizantul notorietăţii şi stau călare pe televiziuni, livrând mai puţin informaţii utile cât însăilări patetic patriotice.
 
Dacă Dumnezeu nu le face cuib, berzele chioare de la Bucureşti, responsabile de epidemie, vor arunca asupra medicilor din spitale responsabilitatea triajului, astel încât (cum scriam zilele trecute), justificându-şi inepţia şi neasumarea, să-i poată combate ca pe nişte monştri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici