- Home
- Editorialiștii
- (28.11.2019, 17:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu | Papa Francisc: Nu totul poate fi produs, cucerit şi controlat
„Ajunge zilei răutatea ei” (Matei 6, 34).
Urmărește
665 afișări
Papa Francisc: Nu totul poate fi produs, cucerit şi controlat
Timp de patru zile, între 23 şi 26 noiembrie, Papa Francisc a făcut o călătorie apostolică în Japonia, venind din Thailanda (ambele evanghelizate de iezuiţi).
Călătoria de acum în Japonia a fost prefaţată de o alta, a Papei Ioan Paul al II-lea, în februarie 1981. Acelaşi itinerar – Tokio, Hiroshima şi Nagasaki (centrul catolicismului în Ţara Soarelui Răsare).
În urmă cu 38 de ani, împăratul Hirohito l-a întâmpinat pe Ioan Paul al II-lea la porţile Palatului Imperial. Acum, nepotul său, împăratul Naruhito, a făcut acelaşi gest de curtoazie pentru Francisc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
„La Nagasaki şi Hiroshima m-am recules în rugăciune, m-am întâlnit cu rude ale victimelor, am condamnat din nou armele nucleare, precum şi ipocrizia de a vorbi despre pace, în timp ce se produc şi se vând arme de război (…). Pentru a o proteja, viaţa trebuie iubită, în vreme ce astăzi, în ţările dezvoltate, ameninţarea cea mai gravă este pierderea sensului de a trăi”.
În predica Sfintei Liturghii, oficiate pe stadionul Tokyo Dome, în prezenţa a 50.000 de credincioşi, Sfântul Părinte a rezumat unele dintre temele fundamentale ale pontificatului său – economia de excluziune şi necesitatea globalizării solidarităţii.
„(…) Suntem conştienţi de faptul că, de-a lungul drumului, libertatea de fii [ai lui Dumnezeu] ar putea să fie sufocată şi slăbită atunci când rămânem prizonieri ai cercului vicios al anxietăţii şi competitivităţii, ori când ne concentrăm întreaga atenţie şi cele mai bune energii în căutarea neliniştită şi frenetică a productivităţii şi a consumismului, ca unic criteriu prin care se măsoară sau se validează alegerile noastre sau defineşte cine suntem şi cât valorăm. O măsură care, treptat, ne face impermeabili şi insensibili la lucrurile importante, forţând inima să bată pentru lucrurile inutile sau efemere. Cât de mult asupreşte şi înlănţuie sufletul dorinţa de a crede că totul poate fi produs, totul cucerit şi totul controlat!”.
S-a referit apoi la societatea japoneză, unde “nu sunt puţine persoanele izolate social, care rămân pe margine, incapabile să înţeleagă noima vieţii şi a propriei existenţe. Casa, şcoala şi comunitatea, destinate a fi locuri în care fiecare îi susţine şi îi ajută pe alţii, se deteriorează din ce în ce mai mult, din cauza competiţiei excesive în căutarea câştigului şi a eficienţei. Multe persoane se simt confuze şi neliniştite, sunt asuprite de prea multe exigenţe şi preocupări care le răpesc pacea şi echilibrul”.
Papa Francisc a găsit soluţia acestei alienări de lume şi de sine în cuvintele Mântuitorului: „Ca un balsam sună cuvintele lui Isus, îndemnându-ne să nu ne agităm şi să avem încredere. De trei ori, insistând, El ne spune: Nu vă îngrijoraţi pentru viaţa voastră, pentru ziua de mâine! Nu e un îndemn de a ignora ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau de a deveni nechibzuiţi în ce priveşte ocupaţiile şi îndatoririle noastre de zi cu zi. Dimpotrivă, e o provocare la a deschide priorităţile noastre într-un orizont cu sens mai amplu şi, astfel, a crea spaţiu pentru a vedea în aceeaşi direcţie: <Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui şi toate acestea vi se vor adăuga!>. Domnul nu ne spune că necesităţile de bază, ca mâncarea şi îmbrăcămintea, n-ar fi importante. Ne îndeamnă, mai degrabă, să reconsiderăm alegerile noastre de fiecare zi, ca să nu rămânem blocaţi sau izolaţi în căutarea succesului cu orice preţ, chiar cu preţul vieţii. Atitudinile lumeşti, care caută şi urmăresc numai interesul sau beneficiul propriu în această lume, şi egoismul care pretinde fericirea individuală, în realitate ne fac doar, pe nesimţite, nefericiţi şi sclavi (…). Unui <eu> izolat şi chiar sufocat trebuie să i se contrapună un <noi> împărtăşit, celebrat şi comunicat”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe