- Home
- Editorialiștii
- (21.03.2022, 13:16)
COMENTARIU Lelia Munteanu: Parlamentarii de la Ierusalim n-au vrut să-l supere pe Putin
Aseară, de la 18.10 la 18.18, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adresat pe zoom membrilor Knessetului ceea ce presa israeliană a catalogat imediat drept un „discurs de mustrare”.
Urmărește
19269 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu: Parlamentarii de la Ierusalim n-au vrut să-l supere pe Putin
Discursul nu a fost proiectat în incinta Parlamentului, sub motiv că se fac renovări în clădirea Knessetului. Aşa este, dar a fost şi un bun prilej de a minimaliza evenimentul, pentru a nu-l supăra pe preşedintele Putin.
Primarul din Tel Aviv, Ron Huldai, a organizat difuzarea discursului în direct, pe un perete al Teatrului Naţional „HaBima” şi a ţinut să se ştie că o face în semna de protest la hotărârea Knessetului de a nu-l găzdui.
112 parlamentari, dintre cei 120, s-au conectat la zoom. Niciunul dintre parlamentarii partidelor arabe nu a participat, în semn de protest faţă de sprijinul dat Israelului de Ucraina în problema palestiniană.
Discursul a fost, cum ne-a obişnuit, unul exaltat. În privinţa experienţei şi a culturii politice, Zelenski rămâne un băiat cu smartphone, perceput însă ca un simbol global al democraţiei liberale, un David care se luptă cu Goliat.
Deplasată şi ofensatoare a fost paralela dintre actualele evenimente din Ucraina şi Holocaust. De altfel, paralela cu Holocaustul nu a plăcut nimănui. A invoca sintagma „soluţie finală” în contextul Ucrainei de azi e total hazardat. Zelenski a ţinut să precizeze că 24 februarie a fost nu doar data declanşării războiului Rusiei împotriva ţării sale, ci şi data înfiinţării partidului nazist în 1920. A reamintit cuvintele fostului premier Golda Meir: „Noi vrem să trăim alături de vecinii noştri. Ei ne vor morţi”.
Atingând în repetate rânduri sensibilitatea evreiască, evreul Zelenski şi-a permis să atace frontal poziţia de neutralitate a Israelului, acuzând autorităţile de la Ierusalim că nu fac destul pentru a ajuta Ucraina, cu referire la ajutor militar.
Reacţiile post-discurs, previzibile. Opoziţia a declarat imediat că ar lua pe loc altă atitudine: „Noi nu trebuie să ne conducem după Putin”. Fals! Dacă actualul lider al Opoziţiei, Benjamin Netanyahu, ar fi fost încă premier, ar fi procedat exact la fel, din raţiuni geostrategice.
Citește pe alephnews.ro: Calendarul alegerilor prezidențiale. Ce decizii ia Guvernul Ciolacu 2.0 săptămâna aceasta
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Află cum să speli pernele fără să le deteriorezi. Doar cele mai pricepute menajere știu acest TRUC
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe