COMENTARIU Lelia Munteanu. PTSD - noul subiect fierbinte în Israel

Urmărește
1784 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. PTSD - noul subiect fierbinte în Israel

Un nou subiect fierbinte în Israel - sprijinul medical (psihologic şi psihiatric) dar şi material pentru soldaţii care suferă de PTSD (Posttraumatic stress disorder).

Majoritatea celor care se întorc din unităţile de luptă au sechele psihice, chiar dacă sunt întregi din punct de vedere fizic.

Ce a resuscitat emoţia publică: în urmă cu o săptămână, un fost combatant, care a ieşit viu în 2014 dintr-o confruntare în Gaza (Operaţiunea Tzuk Eitan, "Stâncă Puternică"), dar care a pierdut şapte camarazi de arme, morţi sub ochii lui, şi-a dat foc în faţa clădirii Departamentului de recuperare al Ministerului Apărării, în preajma zilei care comemorează eroii căzuţi în războaiele Israelului din ultimii 73 de ani.

Itzik Saidian are 26 de ani şi e astăzi pe moarte. Din motive de stres post-traumatic nu s-a putut încadra în societate. Primea ceva sprijin, nu total, din partea Armatei.

Vinovăţia e (şi) a birocraţiei crunte. Din lipsă de fonduri, probabil, şi dând dovadă de un cinism criminal, comisiile de aprobare a ajutoarelor au început să scurme în trecutul soldaţilor, căutându-le nod în papură. Orice eveniment nefericit devine, în ochii birocraţilor, motivul adevărat al incapacităţii de muncă: divorţul părinţilor, accidentele rutiere, etc. Oricum, până îşi capătă drepturile, dacă şi le capătă, trec ani în care mulţi suferinzi de PTSD sunt total expulzaţi din societate, fiindcă nu se pot integra. Unii ajung în stradă, alţii ajung în închisori, alţii se refugiază în droguri. 

Revolta foştilor soldaţi, dar mai ales a părinţilor, ia proporţii sub formă de manifestaţii, cu blocări de drumuri. S-a deschis şi un dialog public demobilizator de trist. De pildă, se pune problema ca înainte de încorporare, viitorii soldaţi care optează pentru unităţi de luptă, să fie avertizaţi că la sfârşitul serviciului militar nu vor mai fi ca înainte. Cum sa-i spui unui tânăr de 18 ani că s-ar putea să fie expus unor evenimente care o să-l zdruncine emoţional şi s-ar putea să termine armata bolnav psihic? Mai grav, există deja voci care îi sfătuiesc pe părinţi sa facă tot posibilul să-şi ţină copiii acasă. Cred că Părinţii Naţiunii se răsucesc în mormânt.

În Israel, serviciul militar e obligatoriu de la 18 ani (mai puţin pentru ultraortodocşi) şi durează trei ani pentru băieţi şi doi ani pentru fete.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici