COMENTARIU Lelia MUNTEANU- Salvarea României prin eufemisme

Urmărește
605 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU- Salvarea României prin eufemisme

Cum se procedează? Logic, tăind întâi cuvintele nesimţite. Pe urmă se înlocuiesc - finuţ, educat - cu unele simţite.

Bunăoară, vorba proastă "şomaj". Asta deranjează pe toată lumea. Nu-i frumos şi nu sună bine. Nu ne ajută cu nimic. Ce e şomerul? Un ins rătăcit de serviciu, care acum cercetează piaţa muncii. Deci, e un cercetător. (Uneori e de-a dreptul arheolog, când sapă după ceva ce nu se mai caută demult).

Dacă o luăm în amontele dexului, găsim imediat alt cuvânt nesimţit: sărăcie. Cum adică "sărăcie"? E jignitor de-a dreptul. E de-fe-tist. E de-pri-mant. Se poate înlocui uşor cu "bogăţie malignă", adică o formă acută a bogăţiei, obţinută ca urmare a inflaţiei care a smochinit moneda în circulaţie. Dar nici inflaţie nu-i tocmai un cuvânt just. Să încercăm un eufemism: apreciere nu tocmai pozitivă. Sună destul de ştiinţific încât să treacă pe lângă ureche în mod plăcut.

Alt cuvânt nesimţit: foame. Ăsta, folosit de nespecialişti, produce panică. Dar, dacă zicem "hipocalorism", e brusc cu totul altceva. Induce celui care s-ar văita un sentiment de vinovăţie şi obligaţia de a-şi cere iertare. Ca în cazul oricărui "ism".

Să luăm sintagma "mitinguri de protest". E un nonsens. Se pun de acord nişte oameni să se întâlnească în stradă ca să-şi manifeste... (e ridicol!)... dezacordul? Pentru ce atâta deranj? De ce nu le-ar tihni mitingul? De ce n-ar găsi - dacă tot s-au chitit să se pună la cale - nişte reproşuri mai realiste? Cum că Executivul munceşte prea mult. Că avem un Preşedinte pe care nu-l merităm. Înlocuim cum se cuvine cu "miting de protext": ne-am adunat în stradă ca să ne exprimăm adeziunea spontană la ultima Hotărâre de Guvern.

O să-i supăr pe politicienii de la putere, dar trebuie să-l pronunţ: dezastru. Nu ştiu cum s-a rătăcit în dicţionar. Ăsta chiar că trebuie interzis prin lege. Şi nu cuvântul, ci explicaţia lui. Un "dezastru" nu poate fi altceva decât un astru dezafectat. Ăsta poate stârni cel mult compasiune, deşi e ştiut că, atunci când dispare un astru, un alt astru se ridică. Deci nu "dezastru", ci "refacere". Cum îl folosim în propoziţie? Nu spunem "suntem într-o perioadă de dezastru", ci "suntem într-o perioadă de refacere".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici