- Home
- Editorialiștii
- (09.01.2022, 21:19)
COMENTARIU Marius Oprea/ Cît mai e pînă cînd vaccinarea obligatorie va fi ”corectă politic”?
Vaccinarea îţi dă posibilitatea de a nu te îmbolnăvi grav, dar nu te fereşte de boală. O impunere a unei vaccinări forţate, printr-o directivă europeană, ar fi un dezastru care ar rupe UE. Nu numai la nivelul Europei, ci chiar în interiorul comunităţilor mici, sau şi al familiilor sînt poziţii diametral opuse şi ireconciliabile, cu privire la vaccinare. Vaccinarea obligatorie e o prostie, iar să se ajungă la vaccinare din şase-n şase luni, e o ficţiune. Dar, multe prostii s-au văzut legiferate, ca ”directive”, sau măcar ”recomandări” – devenite cvasi-obligatorii.
Urmărește
3841 afișări
COMENTARIU / Cît mai e pînă cînd vaccinarea obligatorie va fi ”corectă politic”?
Parcă se coace ceva, la nivel european, deja, de la Macron citire, care s-a dezlănţuit împotriva nevaccinaţilor. Recent, a început şi ministrul sănătăţii federal din Germania, să-i cînte în strună. Ori, cînd francezii şi germanii vorbesc pe-aceeaşi limbă, se coace o ”directivă europeană”. Aşa ceva ar fi un dezastru pentru UE: s-a văzut, de la bun început, că vaccinul nu ne uneşte, ci ne dezbină.
În România a început Omicronul să-şi facă de cap, ca în întreaga Europă. Dar nu mai e panica de altădată. Nu atît că ne-am obişnuit cu virsusul, ci mai degrabă el s-a obişnuit cu noi şi nu ne mai ucide. Seamănă, în situaţia celor vaccinaţi, din ce în ce mai mult cu o răceală, după cum au spus mai mulţi medici, inclusiv din România. În schimb, cei în continuare alertaţi rămîn unii politicieni, mai ales în Europa. Toţi aceştia vor vaccinare şi nimic altceva. Pune paie pe foc şi scandalul cu Novac Djokovik, din Australia, care şi pe pro-vaccinişti moderaţi, care văd în vaccin o soluţie, dar nu o minune, i-a iritat.
Ar fi cel mai prost moment ca, la nivel european, să se nască vreo idee cam cum a fost aceea a comisarului european Helena Dalli, de a-l interzice pe Moş Crăciun, în preajma Crăciunului. Iar acum, pe fondul răspîndirii Omicron, să se impună vaccinarea obligatorie, deşi virusul nu ucide, decît în cazuri rare şi mai ales pe cei nevaccinaţi şi cu comorbidităţi. Nici nu mai umple spitalele.
Cu Omicron, a nu te vaccina a devenit deja un pariu cu moartea. E evident că se răspîndeşte în aşa fel, încît pe termen mediu şi lung niciunul dintre nevaccinaţi nu va scăpa de infectare. Dacă va scăpa cu o simplă răceală şi apoi imunizare, norocul lui. Aici, depinde de fiecare şi de tăria organismului său. E o alegere într-adevăr personală. Ori să te amesteci în ceva ce nu mai exprimă un risc colectiv printr-o rată mare de deces, nu înseamnă decît să dai cu bîta în baltă.
E ceea ce a făcut, cum se ştie, preşedintele Franţei. Dar, mai nou, i s-a alăturat şi Karl Lauterbach, ministrul federal al Sănătăţii din Germania, care a insistat să sublinieze că vaccinarea este singura cale de ieşire din pandemie, deoarece ”varianta Omicron continuă să se răspândească”. Păi bine, se răsîndesc toate, de cînd lumea. Şi mai bune, şi mai rele. Prostia are, de pildă, cea mai largă arie de răspîndire. Există undeva o soluţie, a căutat-o cineva şi a impus-o apoi drept obligatorie? Nici vorbă.
Lauterbach a spus spus că este "naiv" să credem că varianta Omicron va fi sfârşitul pandemiei şi că obţinerea imunităţii prin infecţie este o ”vaccinare murdară, pe uşa din spate”, şi nu soluţia”. ”A conta pe toţi să se infecteze mai devreme sau mai târziu şi să devină imuni... ar cauza mari probleme”, a mai adăugat Lauterbach. În prima afirmaţie, greşeşte fundamental şi chiar şi un epidemiolog de internet şi televizor, ca mine, ştie că cea mai bună şi sănătoasă imunitate e cea obţinută pe cale naturală şi nu cea dobîndită, prin agenţi externi. Dar, cum nu se poate îmbolnăvi toată lumea, în acelaşi timp şi fără pericolul de a distruge sistemele medicale şi economiiile, fără pericolul a milioane de morţi, dobîndirea acestei imunităţi ”de turmă” (nu-i prea frumos spus, dar nu ”vacciniştii” au inventat termenul!) e o problemă de timp. La scară planetară, un timp la fel de lung, poate cît durata pandemiei. Şi tocmai de aceea, pentru a scurta acest timp, avem la îndemînă vaccinul.
Dar în partea a doua a afirmaţiei sale, cînd ministrul federal german al sănătăţii Lauterbach spune că ”a conta” pe o imunizare prin trecere prin boală e ”o mare problemă”, recunoaşte parcă un adevăr, fără să vrea. Că e o problemă, într-adevăr, sfîrşitul pandemiei, pe care eu sper din tot sufletul ca Omicron să-l anunţe, e drept: dar e problema celor de la Pfizer, Moderna, Astra Zeneca. Şi a altora, de la producătorii de măşti şi pînă la cei de oxigen. O întreagă industrie farma, inclusiv cea a ”serviciilor” conexe (care includ şi ”serviciile poliţieneşti” şi ”industria de supraveghere”) ar avea, într-adevăr, mari probleme.
Visul tututor acestora de mai sus a fost exprimat de ministrul sănătăţii german, care susţine că vaccinarea obligatorie este în continuare o prioritate. Spune el, e ”importantă pentru viitoarele variante care se pot dezvolta în continuare”, susţinînd că infecţia cu Omicron nu ne face ”neapărat imuni la următoarea variantă virală”, deci "încă avem nevoie de vaccinare obligatorie”. Mergînd mai departe cu scrutarea viitorului, Lauterbach împinge morala poveştii cu ”drobul de sare” pînă la asumarea ei ca politică de sănătate: "imaginaţi-vă pentru o secundă că varianta Omicron este semnificativ mai mortală. În cazul acesta, am fi în pericol existenţial acum. Nimeni nu poate garanta că nu se va dezvolta în curând o variantă mult mai periculoasă”. Dar nimeni, nici că da!
Această poveste a lui Creangă cu ”drobul de sare” în variantă franco-germană, ne arată totuşi nouă, care o cunoaştem în varianta clasică, cum că n-ai ce învăţăminte să poţi trage, dintr-un dezastru care nu s-a petrecut. Titlul original al poveştii e ”Prostia omenească”. În cazul lui Macron şi Lauterbach, nu poate fi vorba de aşa ceva. Dar de interes, da. Chiar de interes politic – cei vaccinaţi pot să-i urască şi ei foarte bine pe cei nevaccinaţi, care ”împiedică sfîrşitul pandemiei” şi constituie un ”bazin de vot”. Dar, mai presus de toate, cred că e vorba de ”industriile” şi politicile ”vacciniste” de care am vorbit. Dacă ele înving, mai e un pic şi vaccinarea va deveni ”corectă politic”, prin directivă UE.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza. Trump: „Ostaticii vor fi eliberați rapid”
Citește pe www.zf.ro: Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce drame ascunde familia Eminescu? Mulți dintre cei 11 copii ai Ralucăi și ai lui Gheorghe Eminovici au avut un destin tragic
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe