- Home
- Editorialiștii
- (19.09.2020, 08:51)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Scandalul Nicuşor Dan n-are nici o influenţă asupra alegerilor pe Bucureşti. Nu de alta, dar ele au avut loc deja
- Ion Cristoiu: Scandalul Nicuşor Dan n-are nici o influenţă asupra alegerilor pe Bucureşti. Nu de alta, dar ele au avut loc deja
- Ion Cristoiu: De la început campania electorală pe Bucureşti s-a concentrat pe bătălia dintre Gabriela Firea şu Nicuşor Dan. O bătălie considerată a fi şi bătălia între cele două blocuri politice: pe de-o parte PNL, care şi-a asociat în bătălia pentru Bucureşti, USR-PLUS, pe de alta, PSD
- Ion Cristoiu: În ultimele zile s-a ivit o noutate pe acest front: Tema Luptei împotriva corupţiei. Nicuşor Dan ar fi trebuit să iasă în faţa electoratului său şi să-şi recunoască greşeala de a se fi implicat în apărarea unui om de afaceri din mafia imobiliară.
Urmărește
3875 afișări
Ion Cristoiu: Scandalul Nicuşor Dan n-are nici o influenţă asupra alegerilor pe Bucureşti. Nu de alta, dar ele au avut loc deja
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că alegerile pentru Primăria Capitalei au avut deja loc în timpul Guvernării PSD prin lupta crîncenă dintre forţele Pro şi Contra social-democraţilor, candidatul PNL-USR-PLUS, Nicuşor Dan neaducând nimic în această bătălie deoarece alegătorii ar fi mers la vot ca să elibereze Bucureştiul de PSD şi nu ca să voteze candidatul alianţei.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Nu mai e nevoie, cred, să reamintesc faptul că, o dată declanşată campania electorală pentru locale cetăţeanul Cristoiu, definit, ca orice simplu cetăţean, prin simpatii şi antipatii, prin convingeri şi emoţii, a lăsat locul ziaristului Cristoiu sau, cum deja a intrat în fondul de cuvinte al profesiei, Istoricului clipei. Prin urmare pînă la încheierea bătăliei electorale din 2020, una dintre cele mai spectaculoase din anii postdecembrişti, mă voi situa pe poziţia cronicarului de front dintr-o ţară neutră într-un Război mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Campania electorală mai ales în oraşele mari aduce faţă în faţă nu atît candidaţii, cît mai ales echipele de consultanţă. Plătite regeşte, acestea pun la bătaie strategii, tactici, lovituri şi contralovituri. Nu de puţine ori candidatul e o simplă păpuşă de hîrtie în mîinile consilierilor de campanie. Sînt şi situaţii în care candidaţii, personalităţi autentice, refuză sfaturile consilierilor trecîndu-le prin filtrul propriului instinct politic. În ansamblu însă o campanie electorală, mai ales cînd constă în bătălia dintre persoane, ca la locale şi prezidenţiale, şi nu între partide, ca la parlamentare, se defineşte ca bătălie între staff-uri de campanie pe post de regizori ai unor actori.
Din această perspectivă voi comenta întîmplările mari şi mici din campania pentru locale. După opinia mea, bătălia naţională pentru locale se concentrează, din punctul de vedere al opiniei publice, în două confruntări cu valoare de simbol:
Cea de la sectorul 1, dintre Dan Tudorache şi Clotilde Armand, ca o confruntare nu atît între USR-PLUS şi PSD, ci o confruntare între USR-PLUS şi toate celelalte partide.
Cea de la Bucureşti, dintre Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, ca o confruntare între electoratul Pro PSD şi electoratul anti PSD.
Să ne ocupăm niţel de campania pentru primăria Bucureşti. Dacă îi spunem război, e un război cu mai multe fronturi. Unul este cel al confruntării dintre Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, în principal, un altul este al confruntării dintre Traian Băsescu şi Gabriela Firea, dar şi Traian Băsescu şi Nicuşor Dan. Putem considera un alt front cel al luptei dintre candidatul Pro România şi ceilalţi candidaţi. Normal ar fi ca acest război să se desfăşoare din plin, acum cînd mai sînt puţine zile pînă la alegerile locale, pe mai multe fronturi. Adică să avem o confruntare Nicuşor Dan – Gabriela Firea, Nicuşor Dan – Traian Băsescu, Gabriela Firea – Traian Băsescu, poate şi în trei, un front alcătuit din trei. Aşa cum se vede, în aceste zile, toate celelalte fronturi au dispărut pentru a lăsa în prim plan frontul Nicuşor Dan – Gabriela Firea. De fapt de la început campania electorală pe Bucureşti s-a concentrat pe bătălia dintre cei doi. O bătălie considerată a fi şi bătălia între cele două blocuri politice. Pe de-o parte PNL, care şi-a asociat în bătălia pentru Bucureşti, USR-PLUS, alcătuind o alianţă nu atît de Dreapta (lipseşte PMP), cît mai ales anti PSD. Pe de alta, PSD, deşt Gabriela Firea a evitat postura de candidat al PSD, sugerînd situaţia de candidat sprijinit de PSD, totuşi electoratul anti - PSD o vede ca întruchiparea PSD. A PSD-ului lui Liviu Dragnea, deşi Gabriela Firea a fost iniţiatoarea puciului anti Dragnea din partid. E mai mult decît interesant că în timp ce Gabriela Firea caută să ducă războiul pe frontul confruntării dintre candidaţi, Nicuşor Dan se zbate să angajeze războiul pe frontul strict politic, al confruntării între blocuri. Cei doi nu s-au confruntat pînă acum la televizor. Dar chiar dacă se vor confrunta nu cred că mare lucru va ieşi din punct de vedere electoral. După opinia mea în ce priveşte primăria Capitalei alegerile au avut loc. Înainte de începerea campaniei electorale, ba mai mult înainte chiar de Pandemie. Au avut loc în timpul Guvernării PSD. Atunci s-a manifestat şi la Bucureşti lupta crîncenă dintre cele două forţe- Pro şi Contra PSD. Nicuşor Dan n-a adus în această bătălie nimic. Nici în plus nici în minus. PNL şi USR-PLUS puteau la fel de bine să pună drept candidat rondul de la Piaţa Universităţii. Alegătorii ar fi mers la vot ca să elibereze Bucureştiul de PSD şi nu ca să voteze candidatul alianţei.
O altă dimensiune a acestui front:
Nicuşor Dan reprezintă contracandidatul, cel care vrea să ia locul Gabrielei Firea. Gabriela Firea este primarul în exerciţiu. Ea luptă pentru a-şi păstra funcţia. De aceea, în timp ce Gabriela Firea, cel puţin pînă acum, a avut drept temă principală de campanie: „Iată ce am realizat şi iată ce voi realiza! Lăsaţi-mă să continui realizările”, Nicuşor Dan a avut drept temă denunţarea administraţiei Gabriela Firea ca o administraţie tipic PSD-istă.
În ultimele zile s-a ivit o noutate pe acest front:
Tema Luptei împotriva corupţiei.
E interesant că Nicuşor Dan a abordat-o de la început, fără prea mare succes, deoarece în cazul unui candidat care e primar PSD exigenţa electoratului, mai ales a electoratului PSD-ist, nu vizează corupţia sau necorupţia. În această bătălie cu Gabriela Firea totuşi, printre lucrurile reproşate în permanenţă Gabrielei Firea de către Nicuşor Dan a fost şi aceea a corupţiei, a favorizării unor grupuri de interese. Gabriela Firea a evitat un timp tema, concentrîndu-se pe cea a realizărilor care trebuie continuate, drept pentru care ea cere un nou mandat. Dezvăluirile din presă privind implicarea lui Nicuşor Dan în apărarea unui om de afaceri dubios, cu probleme penale, împotriva primăriei de sector, care a vrut să-i demoleze restaurantul construit într-un parc bucureştean, a adus-o şi pe Gabriela Firea pe terenul luptei împotriva corupţiei. Prin urmare, Gabriela Firea a preluat această temă şi a devenit o luptătoare împotriva corupţiei întruchipate de Nicuşor Dan. Tema angajată de Gabriela Firea, coborîtă pentru prima dată pe teritoriul luptei împotriva corupţiei, este mult mai primejdioasă pentru Nicuşor Dan. Nicuşor Dan era pînă acum zîna serafică, îmbrăcată în rochie albă, din punctul de vedere al anti-corupţiei. Acuma brusc, pe rochiţa zînei a apărut o pată de grăsime. În loc să explice cum şi de ce a apărut pata, Nicuşor Dan a trecut la contraatac pe tema luptei împotriva corupţiei. Pe tema corupţiei din partea Gabrielei Firea.
Să încercăm să ne detaşăm de cele două tabere şi să facem o analiză ca o cronică de război în legătură cu această reducere a campaniei electorale pe Bucureşti la tema luptei împotriva corupţiei.
Printre consecinţe:
1) Cei doi monopolizează bătălia pentru Bucureşti. Din punctul acesta de vedere Traian Băsescu, alţi competitori ar trebui neapărat să intre cît mai hotărît în dispută de o parte şi de alta. Nu mai poate exista stat deoparte pentru că altfel ultima săptămînă ei nu vor exista în campania electorală.
2) PSD-ul a făcut cîteva greşeli majore în exploatarea acestei dezvăluiri. A fost uriaşa greşeală, crimă, i-aş spune, a parlamentarilor că au mers să depună plîngere împotriva lui Nicuşor Dan la DNA. Sigur că pot fi şi în PSD oameni cinstiţi, dar imaginea unui PSD care luptă împotriva corupţiei deocamdată contravine imaginii publice înrădăcinate.
Gabriela Firea, la rîndul ei, a făcut o greşeală. În loc să lase confruntarea dintre presă, sigur, presa care o simpatizează, şi Nicuşor Dan, pe această chestiune, a intrat şi ea în discuţie, acuzîndu-l pe Nicuşor Dan umăr la umăr cu jurnaliştii. Astfel trei sferturi din eficienţa electorală a atacului împotriva lui Nicuşor Dan se risipeşte, pentru că acesta apare ca o armă electorală a Gabrielei Firea şi nu ca expresie a preocupărilor presei pentru corectitudinea candidaţilor.. De regulă, în campaniile inteligente, ceea ce nu e cazul campaniilor de la noi, într-o asemenea împrejurare candidatul se pronunţă rar despre campaniile din presă împotriva adversarului şi numai cînd este întrebat. În nici un caz el nu se angajează ca vîrf de lance al bătălie iniţiate de presă.
3. Nicuşor Dan, care se adresează unui electorat preocupat de un altfel de politică, se complace în acest Scandal într-o politică tradiţională. Electoratul lui Nicuşor Dan e sofisticat, greu de păcălit cu trucuri politice învechite. Contraatacul gen Dar tu, tu nu eşti coruptă? ţine de politica tradiţională. Politica modernă, angajată faţă de un electorat inteligent, sofisticat, se defineşte prin sinceritate. Sub acest semn, Nicuşor Dan ar fi trebuit să iasă în faţa electoratului său şi să-şi recunoască greşeala de a se fi implicat în apărarea unui om de afaceri din mafia imobiliară. Dacă acesta e singurul moment de rătăcire al lui Nicuşor Dan, electoratul său l-ar înţelege cînd şi-ar recunoaşte greşeala. În locul acestei mişcări originale, inteligente, Nicuşor Dan a pornit un contraatac menit a dovedi că PSD e un partid corupt. Imaginea lui Nicuşor Dan însoţit de Violeta Alexandru pe post de mămică vitregă cărînd o pancartă de protestatar pentru a o planta în poarta sediului PSD poate fi înscrisă în arsenalul neroziilor ivite din criză de soluţii. Că Gabriela Firea e coruptă Nicuşor Dan a dus o campanie de ani întregi. Fără nici o eficienţă.
N.B. Toate aceste observaţii ţin de luarea în serios a campaniei electorale. În realitate, Scandalul Apărarea cîrciumei din parc nu va avea nici un efect în rezultatul votului. Acesta depinde crucial de forţa celor două partide din spatele celor doi candidaţi de a aduce oameni la vot în condiţiile Pandemiei. Pentru că la 27 septembrie 2020 vor merge la vot în Bucureşti doar cei scoşi din case de activul partidului. Această scoatere depinde mult de ceea ce oferă partidul respectiv mai ales bugetarilor. Şi cum în Bucureşti e o armată de inşi hrăniţi de la Bugetul dependent de guvern, PNL, partid aflat la Guvernare, are mult mai multe şanse să scoată oamenii din case pentru a vota în favoarea candidatului PNL”.
NOTĂ: Aceste editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ISTORIA FĂRĂ PERDEA / Dej şi comuniştii români au continuat politica lui Stalin, de ocupaţie a României şi după moartea lui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe