- Home
- Editorialiștii
- (07.04.2021, 08:19)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Sub loviturile USR PLUS, PNL se face mic, mic de tot. Electoral, desigur
- Ion Cristoiu: Legile Justiţiei erau în desfăşurare de două luni, sub bagheta USRPLUS. Şi cu toate acestea nici PNL, nici UDMR nu s-au întrebat, tot public, de ce nu sînt consultate? O întrebare normală.
- Ion Cristoiu: Evoluţia ulterioară a evenimentelor mi-a dat un răspuns: Una din noutăţile cu care vine Pachetul întocmit de USRPLUS îl reprezintă prerogativa dată CSM de a da vot nu consultativ, ci vot decisiv numirii procurorilor şefi.
- Ion Cristoiu: Această prevedere, deocamdată anunţată, nu votată, a stîrnit îngrijorare la Cotroceni. Ludovic Orban a fost chemat la ordine. Şi Ludovic Orban s-a revoltat, pentru că PNL n-a fost consultat în chestiunea Legilor Justiţiei.
Urmărește
1347 afișări
Ion Cristoiu: Sub loviturile USR PLUS, PNL se face mic, mic de tot. Electoral, desigur
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că PNL mimează armonia cu riscul prăbuşirii electorale şi nu reacţionează la loviturile date de USRPLUS, ultima fiind în cazul legilor justiţiei, de teamă ca nu cumva partenerul său de guvernare să se supere şi să plece din Coaliţie, iar liberalii să rămână fără fripturile guvernamentale.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Am arătat într-o ediţie anterioară a cristoiublog.ro evoluţia a ceea ce s-a numit Scandalul cu Legile Justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
O recapitulare pe scurt se impune.
Din 1 februarie 2021, mai precis de la deschiderea noii sesiuni parlamentare, USRPLUS a anunţat cu larma de rigoare că ministrul Stelian Ion din partea formaţiunii lucrează la Legile Justiţiei. E vorba de modificări radicale la Legile Justiţiei adoptate de către PSD pe vremea lui Liviu Dragnea. Coaliţia de Centru-Dreapta, avînd drept avangardă URSPLUS, şi-a făcut din schimbarea acestor Legi prioritatea priorităţilor. Prin Legile Justiţiei se înţelege, aşadar, un pachet de legi care modifică Legile de pe vremea lui Liviu Dragnea, care la rîndul lor au modificat Legile de pe vremea lui Traian Băsescu, care la rîndul lor au modificat Legile de pe vremea lui Adrian Năstase. Justiţia a trecut în postdecembrism, în ritm de marş revoluţionar, prin schimbări legislative majore. Fiecare regim, de cum s-a instalat, s-a năpustit asupra Justiţiei. Doar Educaţia mai concurează ca domeniu Justiţia în materie de schimbări în funcţie de partidele care se succed la guvernare.
Dînd curs indicaţiilor de partid, Stelian Ion a întocmit Legile şi le-a trimis CSM, vineri 26 martie 2021. Luni, 29 martie 2021, le-a prezentat într-o conferinţă de presă.
Partidul Naţional Liberal, partid de guvernare, partener al USRPLUS, nu a emis nici un scîncet pe parcursul acestui spectacol public oferit de USRPLUS. Vineri, 2 aprilie 2021, însă, ca şi cum ar fi sărit din baie, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat că aceste legi trebuiau discutate în coaliţie, criticînd, desigur nu prea aspru, pe Stelian Ion pentru că şi-a asumat acest proces de unul singur, fără a consulta celelalte două părţi.
Mă întrebam în finalul comentariului meu cum se explică această tresărire neaşteptată a PNL în chestiunea Legilor Justiţiei. Legile Justiţiei erau în desfăşurare de două luni, sub bagheta USRPLUS. Şi cu toate acestea nici PNL, nici UDMR nu s-au întrebat, tot public, de ce nu sînt consultate? O întrebare normală. Legile Justiţiei sunt capitale în materie de făgăduieli electorale, de îndeplinirea programului de guvernare, îndeplinire care, iată, se reduce la schimbări în plan politic, dar nu în plan economic, aşa cum ne-am fi aşteptat. În consecinţă ele trebuiau, înainte de a fi lansate în spaţiul public, discutate în Coaliţie.
N-am găsit atunci un răspuns la întrebarea ce l-a apucat pe Ludovic Orban.
Evoluţia ulterioară a evenimentelor mi-a dat un răspuns:
Una din noutăţile cu care vine Pachetul întocmit de USRPLUS îl reprezintă prerogativa dată CSM de a da vot nu consultativ, ci vot decisiv numirii procurorilor şefi. Printr-o şmecherie pusă la cale pe vremea regimului Băsescu, CSM a fost redus la un vot consultativ într-o chestiune vitală pentru Justiţia română:
Numirea procurorilor şefi la Parchetul General, la DNA, la DIICOT.
Ministrul Justiţiei propune un nume. Procedeul cere avizul CSM. Da, dar avizul CSM e consultativ. Preşedintele poate să ţină sau nu cont de el. Şi de cele mai multe ori n-a ţinut. De fapt, procesul este invers. Preşedintele îi spune ministrului Justiţiei pe cine să propună, pentru că, aşa cum arăta Ion Popa, în cartea sa de excepţie <Noaptea dreptăţii româneşti>, atît Puterile garantate, cît şi sistemul instituţiilor de forţă au neapărată nevoie ca numirea procurorilor şefi să fie doar în pixul preşedintelui. A introduce în acest proces o instituţie precum Consiliul Superior al Magistraturii, greu de controlat, pentru că e alcătuită din mulţi oameni, ar fi pentru preşedinte şi evident pentru Puterile garante o mare problemă.
Această prevedere, deocamdată anunţată, nu votată, a stîrnit îngrijorare la Cotroceni. Ludovic Orban a fost chemat la ordine. Şi Ludovic Orban s-a revoltat, pentru că PNL n-a fost consultat în chestiunea Legilor Justiţiei. S-a revoltat nu pentru că PNL ar vrea să se implice în alcătuirea acestor legi, ci pentru că preşedintele a fost nemulţumit de această prevedere.
Conflictul dintre PNL şi USRPLUS pe această chestiune a avut însă o evoluţie neaşteptată. Zilele trecute, Stelian Ion, de fapt luni, în cadrul unui interviu la HotNews, a răspuns agresiv la declaraţiile blînde ale lui Ludovic Orban, respingînd din start implicarea Coaliţiei în alcătuirea acestor legi.
De remarcat diferenţa de ton.
În timp ce Ludovic Orban, în numele PNL, a depus eforturi vizibile să nu rănească sensibilitatea aproape feminină a USRPLUS, să nu pară c-a pus piciorul în prag, Stelian Ion, în numele USRPLUS, i-a dat una cu dosul palmei. Te-ai fi aşteptat ca, la rîndul lui, Ludovic Orban să reacţioneze. Nu s-a întîmplat asta. Cel puţin în plan public, acolo unde a forţat nota URSPLUS. PNL a ales o şmecherie PSD-istă. A lăsat să se scurgă la presa de casă informaţia că la şedinţa BPN liberalii au fost tare nemulţumiţi de felul în care se poartă cu ei USRPLUS prin Stelian Ion. Doar atît. Nici o declaraţie cît de cît fermă. Nici un Comunicat despre relaţia cu USRPLS. Nici o contramăsură. PNL a protestat faţă de felul în care e tratat de partenerul de guvernare. A protestat cu gura închisă. Şi după ce, în prealabil, şi-a scos placa dentară. USRPLUS administrează aproape zilnic bocanci în gură PNL. Şi PNL, marele PNL, partidul născut din fuziunea a două partide, nu spune nimic. Ba mai mult susţine că în Coaliţie domneşte armonia. Nu de alta, dar USRPLUS foloseşte un bocanc curat cînd îi dă una în gură. Ar putea fi şi mai rău. Să aibă bocancul abia scos din groapa cu rahat.
Şi atunci avem una din explicaţiile căderii în cap din punct de vedere electoral a PNL.
În timp ce USRPLUS, în acest guvern de colaborare, nu se uită în dreapta, nu se uită în stînga cînd dă în PNL, nu are o minimă prudenţă, dimpotrivă exagerează bruftuluirea, PNL tace.
De ce tace?
Pentru că e mort de teamă ca nu cumva USRPLUS să se supere şi să plece din Coaliţie. Dacă ar pleca din Coaliţie, Guvernul s-ar prăbuşi şi Partidul Naţional Liberal ar rămîne fără fripturile care alcătuiesc marea friptură guvernamentală. Nu una aşa de mare cum şi-a dorit-o, şi aşa cum şi-a dorit-o şi Klaus Iohannis. O friptură mai mică, împărţită cu USRPLUS şi cu UDMR, dar totuşi o friptură. USRPLUS a intuit rapid acest sindrom al PNL. Şi, în consecinţă, administrează PNL lovituri publice mai straşnice decît PSD, partid de Opoziţie.
Iar PNL sub aceste lovituri se face mic, mic de tot.
Electoral, desigur”.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: COMENTARIU Marius Oprea / Va fi război în Ucraina? Este deja! Şi se va sfîrşi cu Ucraina şi Moldova în NATO
Citește și: COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Puşi pe scandal...
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35