- Home
- Editorialiștii
- (15.08.2022, 07:57)
- Gabriela Antoniu
Ion Cristoiu: Un alt lucru românesc de mîntuială: Şedinţele Coaliţiei de guvernare!
- Ion Cristoiu: Din decembrie 2021, România e guvernată de o Coaliţie unică în postdecembrism: Două partide aflate de decenii în duşmănie de moarte să colaboreze amical într-o Coaliţie de guvernare.
- Ion Cristoiu: Atîtea interese divergente, atîtea personalităţi marcante, atîtea poziţii net deosebite la nivel de principiu, nu pot fi armonizate decît prin discuţiile contradictorii, deseori în vecinătatea agresivităţii, de la şedinţele Coaliţiei.
- Ion Cristoiu: O şedinţă precum ce de miercuri, 10 august 2022, nu putea dura mai puţin de o zi şi nu se putea încheia decît cu decizii comune de o importanţă vitală pentru ţară. Nu s-a dat nici măcar un Comunicat, fie acesta în limbaj de lemn. Informaţii despre şedinţă au apărut în presă ca fiind neoficiale, obţinute din surse.
Urmărește
1334 afișări
Miercuri, 10 august 2022, dimineaţa, am fost contactat de postul TV Aleph News pentru o intervenţie video la emisiunea de ştiri de la 13, prezentată de Monica Mihai.
Subiectul intervenţiei:
Şedinţa Coaliţiei de guvernare, anunţată pentru după-amiază.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
De regulă, deşi am contract cu Aleph News nu sunt contactat des să intervin pe post, cu un comentariu.,
Colegii de la post ţin cont de faptul că ar fi pentru mine pierdere de vreme şi inteligenţă dacă m-aş pronunţa asupra altor evenimente decît cele importante în plan intern şi extern.
Erau toate condiţiile ca Şedinţa Coaliţiei să fie un astfel de eveniment important al vieţii noastre social-politice:
a) Cele trei partide – PNL, PSD, UDMR – care alcătuiesc Coaliţia de guvernare nu se mai reuniseră într-o şedinţă de mai bine de două săptămîni.
Între timp, se petrecuseră cîteva evenimente despre care Coaliţia trebuia neapărat să se pronunţe, în urma unei reuniuni, deoarece ele puneau la îndoială însăşi existenţa Coaliţiei:
– Preşedintele Klaus Iohannis dăduse un ultimatum UDMR pentru revenirea asupra declaraţiilor de aprobare a discursului ţinut de Victor Orban la Tuşnad.
Discursul fusese condamnat în România şi în UE ca unul rasist.
Liderii UDMR, care asistaseră la discurs, nu numai că nu-l condamnaseră, dar mai mult, îl aplaudaseră.
Denunţînd violent discursul, Klaus Iohannis atacase – la fel de violent – poziţia liderilor UDMR. Şi le cerea, după stîrnirea Scandalului – să revină asupra poziţiilor iniţiale. În caz contrar, Coaliţia trebuia să ia în discuţie prezenţa UDMR la Guvernare. În acest sens, Klaus Iohannis dăduse PNL, văzut ca Partidul Meu, să ia iniţiativa în Coaliţie.
După cum era de aşteptat liderii UDMR i-au dat cu flit celui de la Cotroceni.
În consecinţă, dînd curs Voinţei celui din Deal, şedinţa Coaliţiei urma să ia în discuţie, la iniţiativa PNL, prezenţa UDMR la guvernare.
b) Cîteva zile înaintea Şedinţei, informaţii din presă şi zvonuri din stradă, au creionat aşteptarea unei remanieri.
Una dintre ele era a lui Vasile Dîncu.
Şedinţa Coaliţiei stîrnea aţîţare maximă în perspectiva acestei posibilităţi.
c) Un lider PNL, Alexandru Muraru - considerat şi ca un fel de Ţine Cal pentru Klaus Iohannis , lansase propunerea ca la anul să nu mai aibă loc rotaţia premierilor, aşa cum cerea Acordul.
Se aştepta ca la şedinţa Coaliţiei să se discute acest subiect şi, eventual, să se ia o măsură împotriva calului troian al Preşedintelui în PNL.
Erau acestea condiţii particulare pentru ca şedinţa să fie aşteptată ca un eveniment.
Dar chiar şi fără aceste condiţii, şedinţa tot eveniment rămînea.
Din decembrie 2021, România e guvernată de o Coaliţie unică în postdecembrism:
Două partide aflate de decenii în duşmănie de moarte să colaboreze amical într-o Coaliţie de guvernare. Adăugînd şi prezenţa UDMR în Coaliţie ca formaţiune aparte, fie şi prin apropierea de Victor Orban, oaia neagră a Birocraţiei de la Bruxelles, Coaliţia a fost şi este o alcătuire complexă şi contradictorie a cărei minimă funcţionare depinde de buna funcţionare a mecanismului numit Şedinţa Coaliţiei.
Atîtea interese divergente, atîtea personalităţi marcante, atîtea poziţii net deosebite la nivel de principiu, nu pot fi armonizate decît prin discuţiile contradictorii, deseori în vecinătatea agresivităţii, de la şedinţele Coaliţiei.
Iată de ce şedinţa de miercuri era aşteptată de români ca un eveniment .
Sub acest semn imaginaţia noastră febrilă năştea imaginea unei mese lungi într-o încăpere cu storurile trase la care delegaţiile celor trei formaţiuni şedeau şi dezbăteau într-o atmosferă tensionată.
O şedinţă precum ce de miercuri, 10 august 2022, nu putea dura mai puţin de o zi şi nu se putea încheia decît cu decizii comune de o importanţă vitală pentru ţară.
Nimic din toate acestea nu s-au întîmplat:
a) Şedinţa a durat mai puţin de două ore. Cel puţin spun zvonurile, pentru că noi, practic, nici nu ştim dacă şedinţa s-a ţinut.
b) De la şedinţă au lipsit delegaţii UDMR.
Într-un cuvînt, una dintre formaţiunile Coaliţiei de guvernare n-a fost prezentă.
Cum dracuʼ de s-a ţinut în aceste condiţii o şedinţă zisă şi a Coaliţiei de guvernare? Mult mai nimerit ar fi fost să i se spună a Trei sferturi din Coaliţia de guvernare.
c) Nu s-a dezbătut nici unul dintre subiectele controversate.
d) Nu s-au dat publicităţii subiectele care aveau să fie dezbătute.
e) Nu s-au dat publicităţii numele celor care au participat.
Chiar în aceste condiţii, normal ar fi fost ca după Şedinţă, liderii celor două partide participante să ţină o conferinţă de presă comună, dedicată rezultatelor şedinţei.
Nu s-a întîmplat nici asta.
Nu s-a dat nici măcar un Comunicat, fie acesta în limbaj de lemn. Informaţii despre şedinţă au apărut în presă ca fiind neoficiale, obţinute din surse.
Sunt date care ne întăresc în convingerea că aşa-zisele Şedinţe ale Coaliţiei de guvernare sînt un lucru de mîntuială.
Ca multe alte lucruri româneşti post decembriste.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump