- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegerile contestate şi războaiele, principalele pericole cu care se confruntă jurnaliştii
Războaiele şi alegerile contestate sunt cele mai periculoase evenimente pentru jurnalişti, dintre care au murit 76 în 2009, cu 16 mai mult decât în 2008, potrivit bilanţului pentru 2009 al organizaţiei Reporters sans Frontiere (Reporteri fără Frontiere), prezentat, marţi, la Paris.
Alegerile contestate şi războaiele, principalele pericole cu care se confruntă jurnaliştii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Războaiele şi alegerile au fost principalele ameninţări cu care s-au confruntat ziariştii în 2009", a subliniat Jean-Francois Julliard, secretar general al organizaţiei Reporters sans frontieres, cu ocazia publicării acestui bilanţ.
"Violenţele pre sau postelectorale comise împotriva jurnaliştilor au fost deosebit de importante în 2009 în ţările cu un nivel scăzut al democraţiei", a adăugat el.
Anul 2009 a mai fost marcat şi de un număr mai mare de jurnalişti răpiţi (33, faţă de 29 în 2008), agresaţi sau ameninţaţi (1.456 faţă de 929) şi de represalii mai puternice la adresa bloggerilor (151 în 2009 faţă de 59).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Numărul ţărilor afectate de cenzurarea Internetului aproape s-a dublat cu 60 de ţări care au recurs la această practică faţă de 37 cu un an mai devreme.
"De fiecare dată când Internetul sau noile tipuri de presă (reţele sociale, telefoane mobile etc.) joacă un rol preponderent în difuzarea informaţiilor, represiunile sunt severe", a comentat Julliard.
"Principalul nostru motiv de îngrijorare în 2009 vine din exodul masiv al jurnaliştilor provenind din ţări represive precum Iranul sau Sri Lanka", potrivit secretarului general al RSF.
"Autorităţile acestor ţări au înţeles că, obligându-i pe ziarişti să plece, reduc în mod considerabil pluralismul de idei şi gradul de critică, această tendinţă este periculoasă şi trebuie să fie denunţată în forţă", a conchis el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO