Alegerile din Franţa îngrijorează Berlinul. Olaf Scholz se teme că o victorie a extremei drepte franceze ar putea afecta relaţiile dintre cele două ţări

  • Germania se teme că o victorie a partidului de extremă dreapta, Rassemblement National (RN), ar putea afecta relaţiile sale strânse cu Franţa.
  • Cancelarul german Olaf Scholz este îngrijorat de rezultatul turului doi al alegerilor din Franţa, programat în 7 iulie.
312 afișări
Imaginea articolului Alegerile din Franţa îngrijorează Berlinul. Olaf Scholz se teme că o victorie a extremei drepte franceze ar putea afecta relaţiile dintre cele două ţări

Alegerile din Franţa îngrijorează Berlinul. Olaf Scholz se teme că o victorie a extremei drepte în Franţa ar putea afecta relaţiile dintre cele două ţări

Victoria extremei drepte din Franţa în primul tur al alegerilor parlamentare şi proiecţiile pentru cel de-al doilea scrutin produce îngrijorări cancelarului german, Olaf Scholz. În ultimele săptămâni, acesta a afirmat de mai multe ori că este îngrijorat de faptul că RN ar putea obţine o victorie în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin parlamentar în Franţa, care i-ar permite formarea unui guvern de extremă dreapta, scrie Associated Press (AP).

Cancelarul german a declarat că este în contact permanent cu preşedintele francez Emmanuel Macron pe măsură ce alegerile se apropie. „Discutăm despre situaţie, care este cu adevărat deprimantă", a declarat Scholz marţi, la o reuniune de vară a Partidului său Social Democrat la Berlin, potrivit agenţiei germane de presă DPA.

„În orice caz, sper ca francezii (...) să reuşească să împiedice un guvern condus de un partid populist de dreapta", a adăugat Scholz în cadrul reuniunii de la Berlin.

Ce s-ar întâmpla cu relaţiile germano-franceze dacă extrema dreaptă câştigă în Franţa?

În cazul în care francezii vor acorda duminică o majoritate partidului de extremă dreapta, relaţiile germano-franceze riscă să se deterioreze, cu efecte resimţite în întreaga Uniune Europeană, spun experţii.

Potrivit AP, RN a urmărit o politică „Franţa înainte de toate". Acesta doreşte să se îndepărteze de parteneriatul strâns dintre Franţa şi Germania – construit timp de câteva decenii, iar o astfel de mişcare ar fi o răsturnare de situaţie.

Jacob Ross, expert în relaţiile franco-germane la Consiliul german pentru relaţii externe, a declarat pentru AP faptul că o victorie a extremei drepte în Franţa ar avea repercusiuni nu doar la nivelul relaţiilor cu Berlinul, ci în întreaga Europă. „Multe proiecte ale UE ar putea fi potenţial blocate", a afirmat acesta, potrivit sursei citate.

Partidul de extremă dreapta Rassemblement National a obţinut o victorie în cadrul primului tur al alegerilor parlamentare din Franţa, situându-se pe primul loc, cu 33,25% din voturi. Al doilea tur de scrutin va avea loc duminică, 7 iulie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici