Armin Laschet este "dezamăgit" de abordarea lui Joe Biden în Afganistan şi vrea reducerea dependenţei UE de SUA

  • Armin Laschet, potenţial succesor al cancelarului Angela Merkel, este "dezamăgit" de abordarea lui Joe Biden în Afganistan
  • Laschet: "În anumite situaţii, Uniunea Europeană trebuie să fie în postura de a acţiona fără partenerii americani"
Urmărește
4061 afișări
Imaginea articolului Armin Laschet este "dezamăgit" de abordarea lui Joe Biden în Afganistan şi vrea reducerea dependenţei UE de SUA

Sursa foto: Mediafaxfoto

Armin Laschet, candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) pentru postul de cancelar al Germaniei, s-a declarat "dezamăgit" de hotărârea preşedintelui Joseph Biden de retragere a trupelor din Afganistan şi pledează pentru reducerea dependenţei Uniunii Europene de SUA în materie de securitate.

Într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, Armin Laschet, candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta) pentru postul de cancelar al Germaniei şi potenţial succesor al cancelarului Angela Merkel, l-a criticat dur pe preşedintele SUA, Joseph Biden, după "eşecul" Alianţei Nord-Atlantice în Afganistan şi a cerut ca în viitor Uniunea Europeană să aibă o politică externă mai determinată.

"Am fost dezamăgit încă din 14 aprilie de anunţul lui Joseph Biden privind aplicarea strictă a deciziei fostului preşedinte Donald Trump de retragere a trupelor din Afganistan fără consultări cu aliaţii privind efectele deciziei", afirmă Armin Laschet, premier al landului german Renania de Nord-Westfalia şi candidatul CDU la funcţia de cancelar în scrutinul parlamentar programat în septembrie în Germania.

Pentru Germania şi Europa este clar că, în general, este cel mai bine să se coordoneze cu Statele Unite, a admis liderul CDU. "Însă, în anumite situaţii, Uniunea Europeană trebuie să fie în postura de a acţiona fără partenerii americani. Trebuie să avem capacitatea de a securiza şi singuri un aeroport precum cel din Kabul", a argumentat Armin Laschet.

"Avem nevoie de o Europă mai activă în materie de politică externă", a insistat Armin Laschet.

În condiţiile în care militanţii talibani ocupă numeroase provincii afgane şi zone din Kabul, instituind puncte de control în jurul aeroportului din capitala Afganistanului, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a sugerat că ar putea exista contacte cu liderii Mişcării talibanilor pentru facilitarea evacuărilor.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi-a atras critici dure pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza retragerii în mod brusc a trupelor din Afganistan. Unii aliaţi europeni ai Statelor Unite pledează pentru reanalizarea funcţionării Alianţei Nord-Atlantice după decizia "unilaterală" a preşedintelui Joseph Biden privind retragerea din Afganistan, considerată un eşec.

Joseph Biden a declarat vineri că ţările aliate nu au formulat "semne de întrebare" privind "credibilitatea" Statelor Unite pe plan internaţional. "Nu am observat semne de întrebare ale aliaţilor noştri din lume referitoare la credibilitatea noastră. Vreau să plasez lucrurile în context. Ce interes mai avem acum în Afganistan dacă reţeaua Al-Qaida s-a retras? Noi am intervenit în Afganistan cu obiectivul clar de a scăpa de Al-Qaida şi de Osama ben Laden, ceea ce am făcut. Ştiţi poziţia mea de mult timp. A venit momentul să încheiem acest război", a afirmat preşedintele SUA, subliniind că "toţi aliaţii au fost de acord" cu retragerea efectivelor militare. "Înainte de a lua decizia, am fost la reuniunea G7 şi m-am întâlnit cu partenerii din cadrul NATO, le-am spus, toată lumea ştia şi toţi au fost de acord cu decizia pe care am luat-o de a încheia împreună implicarea în Afganistan", a subliniat Joseph Biden.

Preşedintele SUA a dat asigurări că operaţiunile de evacuare din Afganistan continuă într-un ritm accelerat şi a avertizat că armata americană urmăreşte atent activităţile talibanilor şi ale reţelelor teroriste islamiste. Liderul de la Casa Albă a precizat că a vorbit în ultimele zile cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. "Am fost cu toţii de acord pentru o reuniune a G7 săptămâna viitoare, grupul principalelor democraţii, astfel încât să ne coordonăm abordarea unitară asupra viitorilor paşi privind Afganistanul", a insistat Joseph Biden, explicând că ţările occidentale "vor exercita presiuni asupra talibanilor pentru respectarea drepturilor cetăţenilor afgani".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici