Barack Obama, noul preşedinte al SUA (Galerie foto)

Democratul Barack Obama a obţinut marţi o victorie istorică, devenind primul preşedinte ales de culoare al Statelor Unite.

Urmărește
300 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, noul preşedinte al SUA (Galerie foto)

Barack Obama, noul preşedinte al SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

George W. Bush lasă succesorului său o lume agitată

Războaiele din Irak şi Afganistan, dosarul nuclear iranian, economia cadaverică, toate fac parte din moştenirea complicată pe care preşedintele american George W. Bush o lasă succesorului său.

Democratul Barack Obama, acesta va prelua frâiele unei superputeri slăbite, care se confruntă cu îndoieli serioase legate de forţele sale şi a cărei influenţă este pusă sub semnul întrebării în toată lumea, inclusiv de cei mai apropiaţi aliaţi.

"Autoritatea morală şi competenţa Statelor Unite de a lua deciziile corecte vor continua să fie subiectul întrebărilor, în interiorul frontierelor americane dar şi în străinătate", consideră un grup de lucru al Universităţii din Georgetown.

Şi asta chiar dacă Obama a denunţat politica preşedintelui Bush şi a promis o schimbare la Washington.

"Respectul va reveni doar cu manifestări clare ale competenţei" noului preşedinte, adaugă grupul de lucru, într-un studiu privind provocările cu care se va confrunta noua administraţie, publicat anul acesta.

Viitorul preşedinte al Statelor Unite îşi va găsi de fapt biroul acoperit de un morman de dosare neterminate. În primul rând, o criză economică fără precedent după cea din 1929, previziuni privind creşterea şomajului şi un deficit bugetar care s-ar putea ridica la o mie de miliarde în 2009, conform analiştilor.

Dacă Bush urmează să găzduiască un summit mondial pe tema crizei la 15 noiembrie, la Washington, participarea sa ar trebui să se limiteze la conturarea unei revizuiri a reglementării pieţelor financiare. Sarcina dificilă de a o implementa îi va reveni succesorului său.

Viitorul preşedinte va trebui de asemenea să facă în aşa fel încât cele două războaie în care sunt implicate Statele Unite să nu se transforme într-o mlaştină pentru trupele americane.

Opinia publică doreşte revenirea rapidă în ţară a soldaţilor mobilizaţi în Irak. Bush i-a lăsat însă succesorului său sarcina de a gestiona un contingent de 145.000 de persoane, a căror prezenţă pe teritoriul irakian după expirarea mandatului ONU, la sfârşitul lui 2008, face încă obiectul negocierilor cu Bagdadul.

Situaţia este şi mai confuză în Afganistan: anul 2008 a fost cel mai sângeros de la înlăturarea de la putere de către Statele Unite a regimului taliban, în urmă cu şapte ani, iar Statele Unite îşi vor accentua eforturile în această ţară.

În Orientul Mijlociu, Bush, primul preşedinte american care a cerut insistent crearea unui stat palestinian, nu a reuşit să obţină acest lucru înainte de încheierea mandatului său.

Moştenirea lui Bush este şi războiul împotriva terorismului lansat după atentatele de la 11 septembrie, iar unul dintre simbolurile lui, închisoarea controversată de la Guantanamo, va rămâne şi în timpul mandatului viitorului preşedinte.

Tensionarea relaţiilor cu Moscova şi Islamabadul figurează de asemenea printre problemele diplomatice care vor urma.

Casa Albă este mai puţin pesimistă. Ea consideră că, în pofida tuturor acestor chestiuni, Bush lasă lumea într-o stare mai bună decât la începutul mandatului său, în 2001.

"Preşedintele Bush a depus eforturi, într-o lume în evoluţie constantă, pentru a combate extremismul, pentru a răspândi libertatea şi a elibera oamenii de sărăcie, astfel încât lumea să fie mai bună şi mai sigură pentru copiii noştri", a indicat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Gordon Johndroe.

Bush repetă mereu că forţele americane au eliberat milioane de persoane în Afganistan, în Irak, atunci când nu insistă asupra consolidării relaţiilor cu Brazilia, China şi India.

În privinţa programului nuclear iranian, el afirmă că îi lasă succesorului său un "cadru de lucru" pentru a discuta cu Teheranul. Legat de celălalt mare dosar nuclear, Coreea de Nord, el pune accentul pe negocierile în şase, care în opinia sa au dus la rezultate mai convingătoare decât abordarea bilaterală a predecesorului său Bill Clinton.

Preşedintele Bush îi lasă succesorului său unul dintre succesele de care este cel mai mândru: sporirea şi îmbunătăţirea ajutorului pentru Africa.

Până la plecarea sa în ianuarie, Casa Albă va lansa o campanie de comunicare, pentru a îmbunătăţi imaginea preşedintelui, chiar dacă el susţine că nu îl preocupă acest lucru.

"Ştiţi ce? Voi fi mort înainte ca ei (istoricii) să ajungă la un acord privind administraţia mea, pentru că este nevoie de un moment pentru a scrie adevărata istorie a unei administraţii", a spus Bush.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici