- Home
- Externe
- (13.11.2021, 22:37)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BREAKING NEWS: Conferinţa COP26 | Acord privind reducerea poluării la summitul de la Glasgow, după eliminarea unor clauze stricte
Participanţii la Conferinţa ONU pe tema schimbărilor climatice (COP26) au ajuns, sâmbătă seară, la un acord privind acţiuni de reducere a emisiilor poluante, după negocieri intense care au condus la eliminarea unor clauze stricte.
Urmărește
1621 afișări
Sursa foto: profimedia
Acordul a fost acceptat de cele 197 de delegaţii prezente la Conferinţa părţilor pe tema schimbărilor climatice (COP26), organizată de Naţiunile Unite în oraşul britanic Glasgow.
"Acordul este imperfect, dar demonstrează consens şi susţinere. Sper că putem părăsi această conferinţă uniţi în oferirea unui lucru semnificativ pentru oameni şi pentru planetă", a declarat Alok Sharma, coordonatorul Conferinţei COP26, potrivit cotidianului The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Alok Sharma a exprimat regret pentru modul în care s-au derulat negocierile. În ultimul moment, proiectul de acord a fost modificat la solicitarea Indiei, care a cerut înlocuirea angajamentului "eliminării" utilizării carbunelui fără tehnologii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu sintagma "reducerea treptată" a utilizării cărbunelui. Poziţia Indiei a fost susţinută de China.
Planul prevede o serie de acţiuni care să menţină încălzirea climei în limita a cel mult 1,5 grade Celsius, stabilită prin Acordul de la Paris, din 2015. Potrivit BBC, va fi foarte dificil să fie menţinută această ţintă prin actualul acord, astfel că vor trebui adoptate angajamente suplimentare anul viitor.
Uniunea Europeană şi Elveţia au exprimat dezamăgire faţă de modificările efectuate la cererea Indiei.
"Înţeleg dezamăgirea profundă, dar este esenţial să protejăm acest acord", a afirmat Alok Sharma, citat de BBC.
Acordul prevede reducerea treptată a utilizării cărbunelui extras fără tehnologii de capturare a emisiilor de dioxid de carbon şi a subvenţiilor pentru combustibili fosili ineficienţi, recunoscând necesitatea susţinerii ţărilor defavorizate să efectueze tranziţia ecologică. În 2022, ar urma să fie stabilite noi acţiuni pentru reducerea poluării.
Mai multe ţări emergente, inclusiv China, India, Africa de Sud şi Iranul, s-au opus fixării unor termene globale pentru renunţarea la combustibili fosili. Delegaţia Chinei a argumentat că fiecare ţară trebuie să fixeze propriile termene de reducere a emisiilor poluante. India a enunţat o poziţie similară şi a argumentat că poluarea este generată de "consumul excesiv". "Fiecare ţară va ajunge în funcţie de agenda proprie la ţintele de emisii", a afirmat negociatorul Indiei, Bhupender Yadav.
Delegaţia Africii de Sud a transmis, la rândul său, că împărtăşeşte "sentimentele Chinei şi Indiei", argumentând că ţările aflate în dezvoltare vor fixarea unor cote "corecte" privind emisiile poluante şi vor să continue "utilizarea în mod responsabil" a resurselor fosile.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Conferinţa COP26 | China, India şi Africa de Sud nu vor termene pentru renunţarea la combustibilii fosili
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:13
-
astăzi, 07:50
Presa internaţională după rezultatele alegerilor prezidenţiale: Şoc în România