- Home
- Externe
- (13.11.2021, 19:45)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conferinţa COP26 | China, India şi Africa de Sud nu vor termene pentru renunţarea la combustibilii fosili
Participanţii la Conferinţa ONU pe tema climei de la Glasgow depun în continuare eforturi pentru ajungerea la un acord, în contextul în care ţări precum China, India şi Africa de Sud se opun fixării unor termene clare pentru renunţarea la combustibilii fosili.
Urmărește
3103 afișări
Conferinţa COP26 | India, China şi Africa de Sud
"Acesta este momentul adevărului. Lumea ne urmăreşte, aşteaptă ca noi să ajungem la un acord aici", a declarat sâmbătă după-amiază Alok Sharma, coordonatorul Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice (COP26). Summitul a fost prelungit cu o zi, în efortul de ajungere la o declaraţie comună prin care să fie stabilite termene clare de reducere a poluării.
Negociatorul Uniunii Europene, Frans Timmermans, a exprimat preocupare privind riscul eşecului negocierilor. "Nu trebuie să ucidem acest moment. Oare riscăm să ne împiedicăm în acest maraton cu câţiva metri înaintea liniei de final?", a declarat Frans Timmermans, citat de BBC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Mai multe ţări emergente, inclusiv China, India şi Africa de Sud, se opun fixării unor termene globale pentru renunţarea la combustibili fosili.
"Acordul de la Glasgow trebuie să fie adecvat şi practic. Actualul text a acordat deja o importanţă mare urgenţei crizei climatice şi are aranjamente practice pentru viitoare acţiuni, existând inclusiv ţinte iniţiale de reducere a emisiilor poluante", a declarat vineri Zhao Yingmin, negociatorul Chinei, citat de cotidianul The Independent. "Dar cred că aceste aranjamente trebuie să se bazeze pe cadrul şi prevederile Acordului de la Paris, pentru a le oferi părţilor spaţiu şi timp în implementarea propriilor măsuri şi să fie agreat mecanismul global de revizuire a progreselor, dar părţile trebuie să decidă asupra propriilor planuri şi termene prin politici şi acţiuni naţionale", a argumentat negociatorul Chinei.
Sâmbătă, India a enunţat o poziţie similară şi a argumentat că poluarea este generată de "consumul excesiv". "Fiecare ţară va ajunge în funcţie de agenda proprie la ţintele de emisii", a afirmat negociatorul Indiei, Bhupender Yadav.
Delegaţia Africii de Sud a transmis, la rândul său, că împărtăşeşte "sentimentele Chinei şi Indiei", argumentând că ţările aflate în dezvoltare vor fixarea unor cote "corecte" privind emisiile poluante şi vor să continue "utilizarea în mod responsabil" a resurselor fosile.
China şi India resping măsurile stricte propuse de ţările din Uniunea Europeană, de Marea Britanie şi Statele Unite pentru protejarea climei, argumentând că eliminarea pe termen mediu combustibililor fosili din transporturi şi industrie ar afecta puternic economiile ţărilor emergente şi aflate în dezvoltare. China ar vrea eliminarea emisiilor poluante până în anul 2060, iar India a anunţat recent că va elabora planuri pentru atingerea neutralităţii climatice în 2070. Uniunea Europeană şi Statele Unite au stabilit anul 2050 pentru atingerea neutralităţii climatice.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a salutat, joi, angajamentele asumate de oraşe în sensul reducerii poluării, criticând însă lipsa de acţiuni din partea ţărilor, în contextul impasului în negocieri. Sadiq Khan, primarul Londrei, este liderul Grupului C40, din care fac parte 97 de mari oraşe, reprezentând 700 de milioane de oameni şi un sfert din economia mondială. Grupul C40 a mobilizat investiţii de un miliard de dolari pentru achiziţionarea de autobuze ecologice în metropole din America Latină. "În oraşe, noi am trecut la fapte, spre deosebire de guvernele ţărilor, care amână acţiunile, tergiversând totul până în anii 2040-2050. Guvernele naţionale vorbesc despre lucruri bune, dar apoi refuză aplicarea planurilor, măsurilor şi finanţărilor de care noi avem nevoie disperată. Din nefericire, am văzut noi exemple la acest summit COP26", a declarat Sadiq Khan.
Guvernul Marii Britanii a lansat un program de asistenţă în valoare de 27,5 milioane de lire sterline (32,12 milioane de euro) destinat facilitării tranziţiei ecologice în zone urbane din Africa, Asia şi America Latină. "Guvernul britanic a lansat astăzi, 11 noiembrie 2021, noul Program Urban pentru Acţiune Climatică (UCAP), în scopul susţinerii oraşelor şi regiunilor din ţările aflate în dezvoltare care sunt afectate cel mai mult de schimbările climatice să accelereze tranziţia spre eliminarea emisiilor poluante", a comunicat Guvernul de la Londra.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Conferinţa ONU | Peste 80 de ţări, inclusiv statele UE, vor reduce semnificativ emisiile de metan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe